自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

coldmilktea 發表於 21-3-12 21:26
有時我都係咁,不過唸到老公辛苦賺$,返黎要食外賣 對仔女都唔好,冇益,咁自己只可以為佢地付出既, ...

我有煮,不過佢哋話外賣好食D,我連煮公仔麵佢哋都話難食。冇咩自信煮。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

conniecheung 發表於 21-3-12 16:46
我同樓主 差唔多,家務同煮飯 有心情先做,多數三餐食外賣
想訓就訓 ,唔理咩時晨...
雖然屋企三隻 ...

嘩! 佢地好大個? 想訓就訓超正!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

由小事情開始做起, 試下對身邊事物提起一點好奇心

子爵府

認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

一人一句 發表於 21-3-13 00:07

我有煮,不過佢哋話外賣好食D,我連煮公仔麵佢哋都話難食 ...

難食咪試多幾次,上烹飪堂,俾個驚喜家人,不求與人相比,但求超越自己,冇人一出世就係食神,後天自己去試,去努力,回頭望,才不後悔,不浪費時間,珍惜每一寸光陰 加油!50仲好後生,姜太公80遇文王,你仲有好多時間去充實自己 重新認識自己,每日早上刷牙時對住鏡同自己講:嘩!今日睇落好精神啵!氣色咁好,落街散下步先,睇下花花草草,買下新鮮食材試下整嘢吃,淮山瘦肉湯,蓮子百合糖水,生姜炒鷄

子爵府

我有煮,不過佢哋話外賣好食D,我連煮公仔麵佢哋都話難食 ...

樓主,

你考慮一下去做d簡單的食物. 例如: 三文治. 煮食要慢慢學, 不用學煮太复杂的.

請問你用明火 或是電磁爐煮食? 煮公仔麵的步驟是什麼樣? 煮哪一個牌子的公仔麵?

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

一人一句 發表於 21-3-12 16:32
全職又冇工人幫,大家每日家務做D咩?我差不多日日11:00起身,然後發呆,,全日都好心散,打掃又吾做,屋企 ...

我差唔多情況,不過我本身有精神疫病,所以對任何事情都無興趣無動力,變相即係懶.....我除咗會煮嘢俾個女食,同陪佢做功課之外,我自己求求其其就一日 ,個女食家常便飯,自己公仔麵

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我懶,但都會執屋,一日清潔大約用2小時,整到間屋整齊好有滿足感,好喜歡掉走多餘嘅東西。飯唔喜歡煮,盡量一星期煮3晚,日日外賣食到太悶
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

扮靚係一種好強嘅推動力
早半年想減肥,每日要買水果疏菜榨汁斷食,每日都要兩個小時,另外仲有落公園急步行,然後返家沖涼小休,又個半鐘,仲要餸煮飯,我無工人,子女自己攪嘅掂,我有做基本家務,一日到黑鬼咁忙
但係為咗健康同身型靚,呢個動力係好強的
樓主可以用扮靚嚟推郁自己

男爵府

我有抑鬱症所以根本都唔想郁,要我做野係全身細胞都好沉重好分裂。

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

公仔麵難食,就食杯麵!

大宅

conniecheung 發表於 21-3-12 16:46
我同樓主 差唔多,家務同煮飯 有心情先做,多數三餐食外賣
想訓就訓 ,唔理咩時晨...
雖然屋企三隻 ...

巧爽

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主你似乎自我形象好低落,咩都唔起勁唔想做,我都係家庭主婦,但唔出街的日子我都迫自己做運動,你不如的起心肝早睡早起,個人培養返d好的生活習慣同興趣,唔係個人真係仲更抑鬱

伯爵府

mingaga 發表於 21-3-12 22:09
喺邊度上日文班啊?

香港大學專業進修學院

伯爵府

she007 發表於 21-3-12 19:20
所以最緊要有興趣同有信心考試,好似要合格才可?
我都仲未報過 我對興趣班有興趣d
...

本身我諗住學啲日文去日本旅行好用啲,唔使成日講英文同普通話, 係要考試合格先有得拎返錢

公爵府

肥肥寶 發表於 21-3-13 10:28
本身我諗住學啲日文去日本旅行好用啲,唔使成日講英文同普通話, 係要考試合格先有得拎返錢
...
你欠缺堅持,我都係2年前報日文,學嘅原因同你一樣,最後同班廿幾三十人剩十零人,能夠堅持到嘅現巳讀緊第三年了,曾經有段時間都想放棄,日文並不是想像中咁容易,諗讀咗年幾兩年都同好似初學者咁唔多明白意思同説話(可能我資質差)點解要學,但好彩有幾個同學互相扶持堅持住,後尾又有返興趣學落下……

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

早啲地床,做運動,堅持一段時間,慢慢地就會有返動力,而且一天時間好快過

其實做全職媽媽,好多濕碎嘢要做,真係無得停架

水晶宮

一人一句 發表於 21-3-13 00:05
近一年完全冇見朋友,亦冇親人,同老公孩子感情亦很好,星期六日都會飲茶行街,但自己平日好沉默,吾想家 ...

不如你試下YouTube 聽冥想丫,訓覺前聽幫助入睡。

伯爵府

畫下畫,做下手作,參加興趣班,行下公園

搵d世藝做下

公爵府

2024年龍年勳章

啲起個心肝做吓嘢,唔洗到死嗰陣時後悔莫及

侯爵府

回覆樓主:

你另一伴ok ma? 長期食外賣,日子久了,會開始發怨言

家務係煩悶的工作。但如何令自己有動力,積極的心?抺完地,地下好乾淨,你會覺得滿足。煮好一餐飯,大家食飽飽,因為日子有功,廚藝愈來愈好,自己會滿足,另一伴會放在心。某角落,經過自己執過後,將無用的扔掉,或循環再用,清潔過後,頓時會覺得那位置整潔左,會滿足。懶係一個習慣,勤力都係一個習慣,做開就會做。但做左係開心過唔做。放假就做休息下做自己鍾意的事情

我鍾意大自然,得閒就行下山,令自己心曠神怡

首頁

尾頁

跳至