自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

chadtanner 發表於 21-5-7 19:05
可以check護照卦

正常會check
但我之前打去問衛生署
佢覆,係睇航班邊度飛返嚟
唔係睇其他嘢

侯爵府

回覆樓主:

咁即是而家已經入咗隔離營嘅人有冇打過疫苗+14日都可以放返出嚟?我諗入邊班人喺度鬧政府鬧到趴趴聲

伯爵府

LedTV 發表於 21-5-7 21:05
正常會check
但我之前打去問衛生署

水晶宮

PonyoBB 發表於 21-5-7 17:17
規定就話會計登機前21日,但我們入境系統check唔check到入境旅客過去21日喺咩國家逗留過就唔肯定,等入境 ...

點可能check到,好簡單,用身分證出境用BNO入英國已經唔可能check到。轉機嘅時候會有職員要求乘客簽名確認自己無去過高危地區。香港衛生署最多睇登機證。

欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

chadtanner 發表於 21-5-7 19:05
可以check護照卦

而家可以入境外國嘅都係要有當地居留嘅,特區護照點可能check到。
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

rebeccalin 發表於 21-5-7 16:28
打左針可以縮短檢疫期,但成人可以打,小朋友唔可以打,咁小朋友係唔係要去隔離營隔離21日呢?
...

同問⋯一睇完第一個諗法都係咁,家中大人打晒針,小朋友冇得打,咁點安排⋯

公爵府

牛年勳章

Shellyxlk 發表於 21-5-7 21:08
咁即是而家已經入咗隔離營嘅人有冇打過疫苗+14日都可以放返出嚟?我諗入邊班人喺度鬧政府鬧到趴趴聲

...

32樓有人答左話至少要有一個大人陪同入營隔離。

水晶宮

LedTV 發表於 21-5-7 21:05
正常會check
但我之前打去問衛生署

唔可能check到,而家係靠誠實機制,自行申報。衛生署極其量會check返香港嘅登機證。

珍珠宮

虎到金來勳章

忌廉寶寶 發表於 21-5-7 20:29
因為你唔係喺隔離營既人,所以會懂得欣賞,知道自己再唔會有呢個風險
送左幾幢人入去先知好快 ...

好搞笑,幾幢入晒隔離營就話做得好,而家取消唔洗入就叫當機立斷 唔通一開始無諗清楚先

子爵府

Shellyxlk 發表於 21-5-7 15:51
我都O嘴啱啱先走甩個檢疫完21日驗唔出印度男人

Sweetheartb

水晶宮

polliebb 發表於 21-5-7 23:02
好搞笑,幾幢入晒隔離營就話做得好,而家取消唔洗入就叫當機立斷 唔通一開始無諗清楚先 :questi ...

不知諗得幾清楚,搞咁大場龍鳳都係為咗谷針啫。唔知係邊個軍師獻嘅計呢
利申:贊成打疫苗亦都book咗打

公爵府

somehow 發表於 21-5-7 17:06
一早應該估到住唔到咁多人,所以應該家居隔離,或者來港人士要隔離得耐啲。點知仲縮短。政府
...

家居隔離都好呀, 而家係唔使家居隔離,可以四圍走

珍珠宮

2024年龍年勳章

Angelice-BeBe 發表於 21-5-7 16:06
現在又放寬,轉頭又走漏眼,HK永遠唔會清零....沒完沒了

珍珠宮

感覺一係緊果頭,一係鬆果頭,好兒戲咁。
7日家居隔離果條手帶,係咪舊年果條,係就把鬼,即又靠自律。

珍珠宮

虎到金來勳章

wsyggk 發表於 21-5-7 23:08

不知諗得幾清楚,搞咁大場龍鳳都係為咗谷針啫。唔知係邊個軍 ...

打唔打疫苗係講緊密接觸者啫,而家話同幢唔當緊密接觸者,打唔打疫苗都一樣

男爵府

Shellyxlk 發表於 21-5-7 15:47
啱啱先走甩個檢疫完21日帶變種病毒印度男人,而家走來放寬?係外來入境人士?定係同一座大廈居民可以放寬? ...

咪係囉, 政府可唔可以睇多幾日, 至少等因為變種病毒隔離緊嗰批完成檢疫, 確定冇確診, 然後至放寛.

琥珀宮

白毛毛 發表於 21-5-7 23:12
感覺一係緊果頭,一係鬆果頭,好兒戲咁。
7日家居隔離果條手帶,係咪舊年果條,係就把鬼,即又靠自律。
...

而家根本唔洗戴手帶,係完全唔洗隔離呀!

只話要家居醫學觀察(即每天探熱,可自由外出),一野就放寛到連家居隔離都唔洗,好似發悔氣咁。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實個政府想點?大家講緊隔離21日要求封樓喺自己屋企隔離,佢就索性玩盡唔駛隔離,攬炒呀?

珍珠宮

木土土 發表於 21-5-7 23:15
而家根本唔洗戴手帶,係完全唔洗隔離呀!

只話要家居醫學觀察(即每天探熱,可自由外出),一野就放寛到 ...

我睇下面第5樓轉載要電子監測。頭先聽到新聞講手帶。不過我無留心聽,可能聽錯。

「密切接觸者證明已完成接種疫苗後十四天,檢疫時首天呼吸道樣本核酸檢測呈陰性,以及血清抗體測試呈陽性,檢疫期由14天減至7天家居檢疫及電子監測,」

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 21-5-7 23:18
其實個政府想點?大家講緊隔離21日要求封樓喺自己屋企隔離,佢就索性玩盡唔駛隔離,攬炒呀? ...

咪係,同樓有環境污染同傳染都唔係無發生過,點解突然可以完全唔洗隔離

首頁

尾頁

跳至