自由講場

跳至

首頁
34567...22

尾頁

侯爵府

無話可說 發表於 21-5-14 11:22
咁就知,但讀咩科加咩科就唔知了!以前高中分文科理科,而家大兜亂
其實除咗4個核心科目,咪另外選多2至3科,最多加埋M1或M2

我仔學校中一已開始有生涯規劃,家長有份參與。如果家長日,家長話唔知仔女讀咩科,老師應該好詫異

侯爵府

即係唔想你知, 我都有好close的親戚個女升大學, 我問咗一句佢扯開話題就知咩事, 咪唔再問囉, 佢唔想講就算啦

別墅

blackpeppercrab 發表於 21-5-14 11:29
好明顯, 佢唔想俾你知.

事實上, 佢可以唔俾你知. 因為與你無關.

haha 可能啦,dse放榜晏晝C6 打過電話畀姑9,冇人聽
whatsapp 問考成點,姑9冇話成績點,求其話等大學放榜就算

水晶宮

hoooot 發表於 21-5-14 11:36
haha 可能啦,dse放榜晏晝C6 打過電話畀姑9,冇人聽
whatsapp 問考成點,姑9冇話成績點,求其話等大學放榜 ...

這個答案很正常,囝囝放榜日,都打算這樣答,現在跟以前唔同,放榜日不知道入邊間U,讀那一科。

用戶要求終止服務

牛年勳章

72leelily 發表於 21-5-14 11:00
就係知你地8
朋友個妹又係唔喜歡人地8佢地野
佢答人做文員

我屋企人都唔知我做咩職業,唔係我唔願講,係講極都唔明,就唔使再講啦!
未經許可,請勿轉載

子爵府

hoooot 發表於 21-5-14 10:06
回覆 cy101 的帖子

一年見5次最少

開年,中秋,做冬,團年,老爹奶奶生日?咁真係好少見

珍珠宮

減齡達人勳章

whatsapp 問考成點,姑9冇話成績點,求其話等大學放榜 ...

成績咁私隱, 根本唔應該問, 除了父母外, 我連兄弟姊妹都唔會講!

講出嚟無好處, 會比人拎出來比較。

關心子姪,唔需要知成績如何囉!八卦要適可而止。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

simpleAA 發表於 21-5-14 11:23
真係好八,居然專登早啲去問第二個親戚,比着我都唔想講你知,雖然未必有咩特別

其實你仲奇怪

唔怪得唔講佢知,可能有前科,八完傳千里果啲。問人地人地唔正面回應都知人地唔想講,咁都唔識做...

用戶要求終止服務

牛年勳章

hoooot 發表於 21-5-14 11:06
細路仔讀書唔同喎,尤其而家啲學生好鍾意instagram 打自己校名。呢啲資料同錢冇關
我女升中我都喺Facebook ...

你鍾意比人知,唔等於其他人都想比你知,我地唔會公開講讀邊間學校,阿仔 IG 亦無個人資料/就讀學校...
唔係學生就好鍾意比人知
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

無話可說 發表於 21-5-14 11:22
咁就知,但讀咩科加咩科就唔知了!以前高中分文科理科,而家大兜亂

你連自己個仔中學選修邊科都唔關心,真係好 free~
未經許可,請勿轉載

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

可能唔想講俾某啲人知,尤其係問完會作比較、問點解唔點點點之類的人
我c6嗰邊有個青春期年紀親戚,唔鍾意我姑奶見親都問成績,有次我約佢嚟我屋企玩,佢問咗姑奶嚟唔嚟先決定佢嚟唔嚟,大聚會有姑奶,佢就在房唔出嚟。
咁你問咗咁多次人哋都無答到,不如唔好再問啦baby

珍珠宮

hoooot 發表於 21-5-14 11:06
細路仔讀書唔同喎,尤其而家啲學生好鍾意instagram 打自己校名。呢啲資料同錢冇關
我女升中我都喺Facebook ...

我d小朋友讀邊間我又真係無同任何人提過,親朋戚友問band幾我就有答,問邊間我都直接話秘密喎。而且我有個親戚伸手黨黎,佢小朋友細幾年,樣樣都問經驗問資料,又乜都照跟,好既就係佢揀得好,衰左就係我教得差。
極討厭,連band幾都唔會答佢。

水晶宮

回覆樓主:

我都好Q憎親戚八卦,我自己唔會八人地家事、仔女學業、人工等

別墅

mike89 發表於 21-5-14 11:52
我d小朋友讀邊間我又真係無同任何人提過,親朋戚友問band幾我就有答,問邊間我都直接話秘密喎。而且我有個親 ...

咁姑9女讀咩小學中學我又知喎

大宅

我其實贊成你姑奶的做法, 我也比教保守, 考得好坏不會公開.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

係好關係, 你唔問人地都會自動講... 如關係一般... 呢D"關心" 可以收番埋...

男爵府

heilok 發表於 21-5-14 11:01
問人DSE 成績、讀咩大學、咩科,等同問人喺邊間公司、咩職級、人工如何。就算一年見十次八次嘅親戚朋友,我 ...

我覺得親戚朋友問人做邊行,喺邊度返工,問人職級人工就冇怪d,喺邊度讀書,讀邊科好正常,唔係有咩講,一般見面都係講下近況,唔通淨係講天氣講足一日

不過原來咁多JM都覺得讀咩係咁神秘

子爵府

海之風 發表於 21-5-14 10:17
如果讀神科,早就主動話你知啦

都唔係㗎,有啲人真係唔係咁高調,好似我有個表弟,讀名校,原來DSE有成四十幾分,入咗神科,都係我哋主動問佢父母先講我覺得好叻叻呀,又唔曬命

子爵府

牛年勳章

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

hoooot 發表於 21-5-14 09:58
回覆 chuiyeebird 的帖子

可能我表達得唔好。我意思係,姑奶女女呢幾年完全冇講過自己讀邊間學校,咩科。

你想知就要問當事人, 喺度問冇人會知
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

首頁
34567...22

尾頁

跳至