自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

睇字面你果邊唔會有人去, 咁唔駛問人啦

其實去唔去冇所謂啦, 唔通人地阿媽去你又要阿媽去? 我62走我呢邊冇人去, 但結左婚姑9果啲父母都冇去, 但佢地兄弟姊妹有派代表去

我6299(都8/90)係所有親戚朋友走都會去, 有好多時係兩個自己搭巴士去(住新界北都幾遠)

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實最核心係睇你c6點睇?其他男家人點睇點諗在乎唔到,又唔係同佢地過人世!至於弟妹…冇得勉強!老人家做足禮數ok la!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好老實講,男家既野關自己外家咩事,自己阿媽年紀唔細,喜慶宴會就話封禮去沾下喜,白事既做花牌好夠,送個花牌已經好有禮貌同尊重,呢D地方我估無人想去,如果惹左D咩野返去甘點。

男爵府

littlehoneymum 發表於 21-9-23 21:29
首先多謝大家先,想向大家請教:

奶奶8x過身,我媽媽7x,他們多年沒有見面( 從沒有拗撬),只是老人家沒有 ...

我阿爸最近過身,
都冇叫老爺(76歲)去,
年紀大佢又怕死無謂出入呢d地方,
同親家又唔熟,
送花牌就得

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

花牌帛金已經足夠心意

男爵府

09729loklok 發表於 21-9-24 07:25
喜事才成雙
這些事單一就夠喇

明白,唔該晒!好再加埋買被係三樣~

男爵府

littlehoneymum 發表於 21-9-23 21:29

奶奶8x過身,我媽媽7x,他們多年沒有見面( 從沒有拗撬),只是老人家沒有 ...

其實你媽咪老人家唔去好正常,而且平日又冇來往,做咗帛金或者花牌已經足夠,正常都唔會俾人講閑話。
至於帛金真係豐儉由人。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

Fion710 發表於 21-9-24 07:45
非常認同你果句在生的人比往生人重要,睇咁多jm留言大部份叫個7X幾歲老人自己去,如果發生係自己身上會叫 ...

好多人七十歲仲返緊工, 如果長者身體行動冇問題仲可以行街飲茶, 去大酒店有乜問題? 兩個家庭結左親, 親家過身派家庭代表吊唁係禮數, 不過而家好多人都只會考慮自己方便, 唔在乎呢D嘢...

男爵府

回覆 金黑街矇 的帖子

疫情其間,禮數才不用算太疏的外舅,姨丈,大長哥咁。這些只做比生人看,道教基督也糸慈愛長輩便可

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

toffeechoco 發表於 21-9-24 09:14
好多人七十歲仲返緊工, 如果長者身體行動冇問題仲可以行街飲茶, 去大酒店有乜問題? 兩個家庭結左親, 親家 ...

有啲人行街去玩係冇問題
但係一去大酒店就好忌諱
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

如果媽媽唔太介意呢個場合,禁我覺得應該要出席,雖然小見,但話哂親家嘛,免得男人親戚閒言閒語,對99亦係一份尊重

侯爵府

我覺得應該去表達心意同尊重。
70幾歲都冇乜問題,搭的士就可以。

大宅

crystal媽咪 發表於 21-9-24 09:32
有啲人行街去玩係冇問題
但係一去大酒店就好忌諱

係囉,去staycation 排幾個鐘check in都冇問題~其實去大酒店只係去一陣,呢度耐唔耐都見有人用唔同藉口問應唔應該去,我自己就覺得問自己個心,我媽過身時我未結婚 ,男方家人未見過我屋企人,但佢地全家出席我媽的喪禮,雖然只係留左一陣,但我都感受到他們對我的關心~另外,我朋友媽咪過身,我完全未見過對方,我都選擇去!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

littlehoneymum 發表於 21-9-23 21:51
我問媽咪想唔想出席,媽咪話由我老公決定

我問老公:老公話由媽咪決定

你媽咪唔止錫你, 仲識禮數又尊重男家.

今時今日唔熟既親朋梗係紅白事至見面架啦, 話晒紅事白事都係人生大事. 男家辦喪事應該由你老公/男家決定邀唔邀請你媽咪. 若果你媽咪收到邀請, 佢至決定去唔去. 你老公咁樣推番個波去你媽咪度, 攪到你同你媽咪個位有點尷尬.

如果伯友同你家人都決定唔去, 你都要同你老公講明因由. 親戚講閒可以不理, 轉頭你老公怨你或者伯友, 盞大家成世有條刺.

我妯娌阿媽走左第二日, 報喪時順便講明喪禮d 位留番俾佢阿媽d朋友, 叫我6299 同埋我地唔駛出席. 我第一個感覺係我地既地位都不如d親友 (以前都發生過幾次類似事件) , 不過我都明白佢意思, 佢地d 親友出席仲有意義, 佢一早講明大家好做.

珍珠宮

losttoa 發表於 21-9-23 21:46
老人家年紀大了,如不是至好親朋無須出席,花牌帛金已經足夠心意

同意

禁止訪問

子爵府

2018復活節勳章

其實去只有一個理由,尊重對方,唔去就可以有一千個理由(下刪).去同唔去唔需要太理別人眼光.只要問心無愧

水晶宮

toffeechoco 發表於 21-9-24 09:14
好多人七十歲仲返緊工, 如果長者身體行動冇問題仲可以行街飲茶, 去大酒店有乜問題? 兩個家庭結左親, 親家 ...

你估佢地70歲仲想返工咩?好多人講好叻架,唔係發生自己身上講乜都得!

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

Fion710 發表於 21-9-24 11:01
你估佢地70歲仲想返工咩?好多人講好叻架,唔係發生自己身上講乜都得!
...

哦...原來要好叻先可以去返工, 去致祭??

根據個人經驗, 家人長輩們大把人over 70 都會去送故人最後一程, 唔明點解要講到佢地邊度都去唔到咁, 當然唔想去咪唔好去囉, 人人都有自由

複式洋房

牛年勳章

交低白金都可以啦 都係心意啫

首頁

尾頁

跳至