自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

vivibabyvivi 發表於 21-9-29 23:07
自己介唔介意都要請教人?

請教前人經驗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

daijuju 發表於 21-9-29 23:05
去試卷group睇下小一試卷,你就知冇可能入學先開始寫字。唔係話谷,多多少少都循序漸進預備下,養成習慣,p ...

唔係k2已經要寫字?

男爵府

jovym 發表於 21-9-29 22:59
其實我覺得學習應該係自發或者有用的

有興趣或者有用自然會學,或者值得逼

如果要有用先教就真係唔駛讀書㗎啦。。有好多嘢我哋覺得冇用,但係學嘅過程可能係啟發到其他嘅嘢,況且有啲嘢你覺得係冇用嘅但係小朋友又可能好有興趣都未定

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

小朋友去到某個年紀學某一樣野係會好好多。例如乘數表,三歲小朋友或者當歌背,背到,但未必明當中道理,另一個小朋友適齡背,可以理解到,亦運用到,咁先重要嗎。
我小朋友幼稚園係happy school, 加埋疫情,都唔知識幾多個字就上小一,加埋普教中,初時係辛苦小小,但到依家小二,雖然唔係話成績好,但見佢一路進步,見佢都唔算話好辛苦。
不過,我覺得認多d字係好既,至於寫字,就可以做多小手肌活動,好過即刻寫太多字。

水晶宮

sunkiss 發表於 21-9-29 23:07
但中文唔死認死記真係會變文盲

樓主講嘅係「幼兒教育」啫
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

littlefunpig 發表於 21-9-29 23:09
我記得睇過2年班?
成個交響樂團既演奏樂器名稱都要背曬
細個最多咪學piano violin choir flute 呢啲

所以也是不認同學校課程內容

大宅

beryllium 發表於 21-9-29 23:11
小朋友去到某個年紀學某一樣野係會好好多。例如乘數表,三歲小朋友或者當歌背,背到,但未必明當中道理,另 ...

也謝謝你的分享
這樣練習比較易接受和合理

男爵府

jovym 發表於 21-9-29 21:40
各位經歷過K2 嘅媽媽,老師建議小朋友要努力練字丶溫習phonics丶畫畫丶朗誦以準備銜接傳統學校,有什麼看法 ...

其實好多小一開學已經要中作、英作、閱讀報告啦!仲要唔少字,30至100字不等!你上Facebook 搜尋,已經有小朋友K已經上中作英作班,我覺得好過份,但係大勢所趨

大宅

Rtonon 發表於 21-9-29 23:13
其實好多小一開學已經要中作、英作、閱讀報告啦!仲要唔少字,30至100字不等!你上Facebook 搜尋,已經有 ...

就是
問心,出題個個老師自己小一時又做唔做得到?

伯爵府

回覆樓主:

仔女係自己,我選擇俾佢快樂童年,咩學術都冇學,雖然依家小學成績一般,但人生唔係淨係死讀書,最緊要品格同轉數

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jovym 發表於 21-9-29 23:12

你講小學定你間happy school?

水晶宮

jovym 發表於 21-9-29 23:12

介紹你睇一本書,「我的女兒就這樣在德國長大」,睇下俾唔俾到d啟發或者安慰你。但係正如其她jm話齋,香港就係應試教育,除非你好睇得開,或者唔玩呢個遊戲,否則逆流而上嘅壓力會好大。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

男爵府

jovym 發表於 21-9-29 22:32
我buy呢套,所以就想請教大家,讀happy school 係咪要自補?咁點解要讀happy school?
...
讀happy school 係要自補. 但可以針對返弱項先至補.

例如我個中文弱, 英文強. 如果仲去一間谷嘅英普幼稚園, 根本學唔好廣東話.
現時讀間幼稚園好平民, 但有幾個混血兒, 似乎佢地父母係想佢地學好廣東話.

大宅

sunkiss 發表於 21-9-29 23:10
如果要有用先教就真係唔駛讀書㗎啦。。有好多嘢我哋覺得冇用,但係學嘅過程可能係啟發到其他嘅嘢,況且有 ...

所以有興趣係無問題
更加唔存在迫

困難在於小孩無興趣,自己又覺得唔合理,係咪都要逼佢完成

大宅

littlefunpig 發表於 21-9-29 23:15
你講小學定你間happy school?

小學

現在間happy school 很合理
我只跟學校進度
我覺得孩子d字在他年紀已算很好,但老師建議如果讀傳統學校要加強練字。

男爵府

jovym 發表於 21-9-29 21:40
各位經歷過K2 嘅媽媽,老師建議小朋友要努力練字丶溫習phonics丶畫畫丶朗誦以準備銜接傳統學校,有什麼看法 ...

我小朋友係讀happy school, k2先學寫字嗰種,phonics要學係預備小學要默書用,練字我諗意思係寫好啲字?因為小學寫字量多左,要執好筆順同字體係幼稚園時期才有空做到,畫畫朗誦如果你要叩門報直私呢啲必不可少,除非你一心大抽獎中邊間都照讀,咁其實都唔係要學啲咩興趣班

如果講升小一最多人遇到既係好多字唔識,只要定期有同小朋友伴讀就會容易過渡,托賴我小朋友都鍾意睇書,另外平均每日同佢伴讀一本繪本,到小一基本上佢大部題目都可自己睇得明(老師都有逐條講題目)

大宅

邱悠月 發表於 21-9-29 23:15
仔女係自己,我選擇俾佢快樂童年,咩學術都冇學,雖然依家小學成績一般,但人生唔係淨係死讀書,最緊要品格 ...

多謝你嘅分享
我完全同意
所以開帖請教不同人的意見

我放假帶孩子去玩就是因為著重同輩相處和情緒管理
我覺得也很重要
不下於認字

大宅

wsyggk 發表於 21-9-29 23:15
介紹你睇一本書,「我的女兒就這樣在德國長大」,睇下俾唔俾到d啟發或者安慰你。但係正如其她jm話齋,香港 ...

謝謝你的意見

我有睇過下呢本書

只是孩子未到小學階段,才想請教過來人意見

男爵府

回覆 beryllium 的帖子

想問你仔女依家讀間學校係普教中,小朋友上小一前有無額外去上普通話班?

公爵府

Rtonon 發表於 21-9-29 23:13
其實好多小一開學已經要中作、英作、閱讀報告啦!仲要唔少字,30至100字不等!你上Facebook 搜尋,已經有 ...

我個女幼稚園有上中文班,k3 level係可以看圖、有供詞、有提示地寫到幾個短段落,我俾佢上係因為我冇時間教佢,佢又鍾意上。佢啱啱升小一,因為識字唔錯,放學返屋企可以自己睇題目做功課,我放工只係需要教返佢唔識嘅題目就ok,琴日仲好乖女自己默埋書,小一無痛銜接,大人細路都輕鬆啲。我大果個happy地升小一,痛苦、勞氣好多….

首頁
34567...11

尾頁

跳至