自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

別墅

回覆樓主:

所以我之前有講,叫啲專家唔好一刀切,咩都停,唔係打左針嘅應該可以過正常生活?!

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Jone_kuok 發表於 22-1-20 23:11
原來做生意嘅人真係唯利是圖得咁緊要,罔顧他人生命安全,只要唔好阻佢做生意賺錢。
以前都話用啲偉大藉口 ...

其實佢地想開無所謂㗎, 學內地用健康碼囉, 一有事轉色, 麻煩啲黃碼人士去檢測, 紅碼人士乖乖唔好四圍走, 問題係, 香港用個廢安心都咁多嘢講, 如果行健康碼得唔得先? 好啦, 俾你行到, 叫啲舖頭去check紅黃碼時又一大堆理由話唔查得. 咁一有事咪一刀切囉, 有時只要用一啲方法就可以解決問題, 但係偏偏呢樣唔好嗰樣唔掂, 咁咪原地踏步囉.

上海同深圳都話到俾我地知, 有科技幫助下, 真係唔洗一刀切, 但係香港又有幾多人肯用呢?

子爵府

MagicSuperCat 發表於 22-1-20 23:22
所以我之前有講,叫啲專家唔好一刀切,咩都停,唔係打左針嘅應該可以過正常生活?!
...

無錯!就係這樣,你明白我想表達既野

子爵府

SU213 發表於 22-1-20 23:24
其實佢地想開無所謂㗎, 學內地用健康碼囉, 一有事轉色, 麻煩啲黃碼人士去檢測, 紅碼人士乖乖唔好四圍走, ...

唔用嗰啲咪冇得幫襯囉。 總好過而家咁,動不動就要人關門,停學

別墅

ming1120 發表於 22-1-20 23:25
無錯!就係這樣,你明白我想表達既野

呢波真係好激氣!!做咁多野最後咩都停停停!

男爵府

MagicSuperCat 發表於 22-1-20 23:22
...
專家係話,如果香港的疫苗接種率高,防疫措施就有機會放寬。

但香港現時的疫苗接種率不高呢~

男爵府

一針都冇打過,照樣幾年返工放工,除非搵支槍指住我個頭

子爵府

msms0118 發表於 22-1-20 23:41

d人唔打針,禁應該係即時 實施疫苗氣泡, 唔打針嘅就冇得入去, 而唔係好似而家咁 乜都閂門 停課, 佢打唔打針 同 鋪頭閂唔閂門 有咩關係, 你唔好畀啲專家講嘅影響你先得喇

侯爵府

MagicSuperCat 發表於 22-1-20 23:36
呢波真係好激氣!!做咁多野最後咩都停停停!

完全同意,好嬲
班官,只係聽啲專家日日係度即興講就停呢停路。
根本唔係細思細想,之前做左啲乜,點解果時要咁做。
俾人凶一凶,就停停停!

子爵府

青青河邊草 發表於 22-1-20 23:48
完全同意,好嬲
根本唔係細思細想,之前做左啲乜,點解果 ...

全世界冇一達地方, 係原地踏步, 無論做幾多嘢,到頭來都得個吉

男爵府

ming1120 發表於 22-1-20 23:47
d人唔打針,禁應該係即時 實施疫苗氣泡, 唔打針嘅就冇得入去, 而唔係好似而家咁 乜都閂門 停課, 佢打唔 ...

疫苗不能確保接種者不確診,如果市面有疫情,仲未打疫苗的人就算留在家中也有危險。

侯爵府

ming1120 發表於 22-1-20 16:46
有可能係 大廈 開門嘅扶手有病毒 ,其實好多人就算帶曬口罩, 返到屋企都唔係即刻洗手 ,周圍摸下面摸下口 ...

講真,講到咁嚴重,呢座大樓就應該好似淘大花園咁,成座大廈人入晒隔離營啦。

侯爵府

msms0118 發表於 22-1-20 23:41

咁點先叫高?
七成六唔高,八成六呢? 定要九成六?
但學樓主話齋,呢個政府,你打到九成,佢地都只係識停停停架咋,容易呀嘛,唔駛揹飛吖嘛

子爵府

青青河邊草 發表於 22-1-20 23:48
完全同意,好嬲
根本唔係細思細想,之前做左啲乜,點解果 ...

如果佢唔係不斷用各種方法逼人打針,個個人都自願,都冇禁激氣,之前又話打左針可以點點點,到頭來一樣, 你估支針好長效用呀, 到咗半年又要再打過, 但你繼續係咁閂門停課

珍珠宮

回覆樓主:

而家暫時每日打針增長0.5%到?兩週後可以+10%?即大概87%人打咗第一針?80%人打第2針?希望多啲人打咗會復課+放寬內防吧......?

msms0118    發表於 22-1-21 00:01

侯爵府

ming1120 發表於 22-1-20 23:56

如果佢唔係不斷用各種方法逼人打針,個個人都自願,都冇禁 ...

講真,我係支持疫苗,但今次政府停埋中學,我真係好生氣。
我自己,一出疫苗話三十歲以上可以打,即打。
啲仔,一話十二歲可以打,即打。仲要打齊兩針。
到第三針,一話要打,我即打。
原因,我就係想要我和家人都回到正常生活!
但依家,算點? 原來打左針同無打針係無分別既?
連我本來咁支持疫苗的人都不禁問: 打針回復正常生活,係咪只係一句廣告口號?

男爵府

青青河邊草 發表於 22-1-20 23:55
咁點先叫高?
但學樓主話齋,呢個政府,你打到九成,佢地都只係識停 ...
可以參考看報道講的群體免疫

鍾南山2022年1月6日在廣州出席一個分享會時表示, 中國已有超過12億人完成疫苗接種,接種率達86%,理論上來說,中國已達到群體免疫目標;
另有超過3.3億人完成接種加強劑接種率有23.5% 。
新冠疫苗原本是應對原始病毒株,出現Delta變種病毒及新變種病毒Omicron,就開始接種加強劑,
廣州自疫情以來,無出現重症及死亡個案,相信在一定意義上已達至群體免疫。

https://www.881903.com/news/china/2424630

子爵府

青青河邊草 發表於 22-1-20 23:55
咁點先叫高?
但學樓主話齋,呢個政府,你打到九成,佢地都只係識停 ...

個專家話要九成九人打針先夠呀, 但係支針就得半年後用, 有冇可能每半年可以搵到九成九人去打, 佢自己都知道冇可能啦, 為不斷搵呢個藉口 你叫啲人閂門,停課囉。 其實香港有好多老人家長時間都唔會出到門口 例如長期病患者 佢點會打針呀

珍珠宮

ming1120 發表於 22-1-21 00:01
個專家話要九成九人打針先夠呀, 但係支針就得半年後用, 有冇可能每半年可以搵到九成九人去打, 佢自己都 ...

抗體會跌,但T細胞會保留7-8成,T細胞可防重症

子爵府

daijuju 發表於 22-1-20 23:59
而家暫時每日打針增長0.5%到?兩週後可以+10%?即大概87%人打咗第一針?80%人打第2針?希望多啲人打咗會復 ...

永遠唔會搭到嗰個指標㗎, 到第二針夠數嘅時候, 咪話第三針人數未夠囉, 到第三針夠嘅時候, 就話第三針初期打嗰支已經冇效要打第4針囉, 你唔係仲咁天真相信呀嘛

首頁
34567...9

尾頁

跳至