自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

公爵府

牛年勳章

gross 發表於 22-2-3 14:12
我叔仔個仔試過即場拆利是, 仲要追住比佢果位親戚話: 我都估到你比$20 蚊啦!

都幾冇禮貌,仲要父母係度都唔出聲話佢,你叔仔夫婦都幾…
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

回覆 Carol999 的帖子

十蚊好而用姐,有時派60蚊就搭一封

珍珠宮

Fishqqma 發表於 22-2-3 13:55
米係。阿媽自己記一世就真。

大宅

Fishqqma 發表於 22-2-3 14:13
呢D米冇家教囉,6299冇出聲?

6299 早已先遊.

叔仔一家好勁的....去任何一房人作客, 都一家哩入地主人房, 兩個仔坐上人地張床打機.

所以我見過其中一位妯娌, 將張床裖"棟"高( 我透過佢間間房上段, 果幅磨沙玻璃見到床裖), 費是佢仔坐床.

佢地行動好一致, 一去到人地屋企就入房....開飯就走番出來.

可能那叔仔是男家最細....所以無人話佢地吧! 但係兩公婆是同齡45歲人...都唔識話作客人的禁忌禮儀.

珍珠宮

2023年兔年勳章

奇奇媽媽 發表於 22-2-3 13:14
諗起細個住灣仔,有啲街坊係獨居的老人,比硬幣,屋企人教落,利是係利利是是,一點祝福。我自己就封開100 ...

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

gross 發表於 22-2-3 14:26
6299 早已先遊.

男嘅就話冇家教啫,個女嘅又係咁。呢啲咪天生一對囉

大宅

Carol999 發表於 22-2-3 14:20

人地父母唔出聲, 千萬唔好表現唔 LIKE..

一年頂多見得果4 次( 新年. 拜山. 佢兩個仔生日)6299 又已先遊.

叔仔好勁架! 2018.19 年期間....D 人講明下星期日去佢果區玩遊行, 撞正佢個仔搞生日會, 都唔 CANCEL...

直至其中一位大伯出聲話怕無車返, 先CANCEL咋..

係由2020 年起疫情, 佢地先唔搞生日會.....我地房房人, 個個都起碼上40 歲...10幾人朝拜齊賀壽咁, 我後期都唔去佢生日會了, 我老公自己去好了.

仲要比佢個仔..去遂房人處,開聲講明來生日會, 要問甚麼甚麼禮物.

水晶宮

原來$10叫寒酸

珍珠宮

2023年兔年勳章

rainbow000 發表於 22-2-3 14:14
回覆 newc9 的帖子

睇到你回覆,我先覺得自己無咁肉酸,本身自己唔係富貴之人,我啱啱先派左個唔識既保安1 ...

我都係

大宅

vivibabyvivi 發表於 22-2-3 14:34
男嘅就話冇家教啫,個女嘅又係咁。呢啲咪天生一對囉

嫂嫂以前做街市架! 有次佢口快快....小左一聲.

笑下算了....人地牌頭好勁.

街市...自己一個開檔...你話佢兩個仔, 殺你都似, 小一聲, 你就想.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

gross 發表於 22-2-3 14:26
6299 早已先遊.

侯爵府

loklok286 發表於 22-2-3 13:27
我年年都有10,心意啫。

me too, 對於平時無咩打招呼的看更

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

gross 發表於 22-2-3 14:43
嫂嫂以前做街市架! 有次佢口快快....小左一聲.

潑婦

珍珠宮

2023年兔年勳章

Carol999 發表於 22-2-3 14:20

講到家教(題外話)
我表妹一家三口同另一家三口一齊去旅行(朋友)點知嗰家人的小朋友去表妹酒店房內嘅床不斷跳仲要無除鞋!個小朋友父母見到若無其事
之後表妹同我講以後唔會再同呢家人去!

伯爵府

日月水火 發表於 22-2-3 14:51
講到家教(題外話)
我表妹一家三口同另一家三口一齊去旅行(朋友)點知嗰家人的小朋友去表妹酒店房內嘅床 ...

好個方諗,證明間房無

公爵府

最低工資都不過40蚊,
10蚊已經是一些人血汗錢,
封利是都係豐儉由人,
如果咩啲細路記住人封咩,咩寒醜。
我覺得係啲家長唔教。

珍珠宮

回覆樓主:

我有封10蚊架,搵錢唔容易,我冇咁大口氣話10蚊寒酸,以前公司新年開工總會有一日啲同事喺下午帶晒啲仔女番黎巡晒全公司(emoji)利是,當年我剛剛第一年結婚後派利是,個個同事都提我要封雙封,但係遇著果啲平時都唔多兩句既同事仲好意思帶幾個仔女行埋黎,我咪10蚊兩封囉,你做得出,我封得出

男爵府

利是收咗除咗長老派會認得其他利是到拆都唔會記得邊個派,小朋友拆利是唔會睇住,老實答真係唔知金額只知總數,$100$50封一定近親,$20$10亦都一樣唔會介意,小朋友亦唔介意因為平時比足零用利是只係節日意頭,收到亦唔會好大金額
以前細個因為窮無零用所以好在意人哋比幾多因為利是錢主宰我哋之後有冇得買零食玩具,而家小朋友真係唔會在意因為物質生活太好

象牙宮

trenycebaby 發表於 22-2-3 12:33
我兩樣都有
有朋友今年直頭見到人都吾比利是

10-50元,最多吧。不派的人也有。
求其啦,想派就派,不想也沒事。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我唔係有錢人,$10點解派唔出手?
一年都未必見一次嘅親戚,$20*1+$10*1唔覺失禮,揾錢唔易咖

首頁
34567...9

尾頁

跳至