自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

canies 發表於 22-2-4 08:34
投資一隻靚嘅不銹鋼鑊啦,煎野滾湯 煮烏冬快炒,結婚到而家用咗15年啦,依然咁好用, 不過缺點就好鬼重。
...

不銹鋼高溫燒會好容易變黃黃哋一層?清潔好麻煩
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

大宅

mandy952 發表於 22-2-3 13:57
用不銹鋼

好易燶嗎?

大宅

canies 發表於 22-2-4 08:34
投資一隻靚嘅不銹鋼鑊啦,煎野滾湯 煮烏冬快炒,結婚到而家用咗15年啦,依然咁好用, 不過缺點就好鬼重。
...

快燶?耗油?

大宅

回覆樓主:

長知識 Thanks

男爵府

哈哈
早排系超級市場有個師奶拿著個易潔鑊準備比錢,話不鏽鋼好難用唔識用,成日要買易潔鑊,當時我都想插把嘴叫佢唔好買啦,不過費事好心作雷劈,其實要用就用不鏽鋼啦,不鏽鋼有幾難用,一個5層6層7層質地好果D可以用幾十年,又健康。用不鏽鋼最緊要油熱,一定唔可以貪快,D油一熱出煙就可以收細個火,如果D容易窿既野就用最細火,菜啊飯啊肉啊就可以用中細火,最初用不鏽鋼一定會失敗好幾次,之後熟手左,不鏽鋼都絕對唔會沾鑊,不鏽鋼沾鑊最大原因係油唔夠熱,或者火太大,燒耐左唔睇火

男爵府

cookingymt 發表於 22-2-3 12:41
一日煮三,四次。
完全不用鋼絲擦,只用最軟的海棉。洗之前,已有放涼了,才洗。

759鑊已經好耐用喎,我可以用好耐,但我一星期煮3至4次飯。
所有鑊都唔可以攞黎蒸嘢,幾貴嘅鑊都一定衰,信我。

珍珠宮

2024年龍年勳章

孖人牌石鍋塗層,唔甩
希望每天開心渡過 ;-)

琥珀宮

Yeta 發表於 22-2-5 00:43
快燶?耗油?

85樓講得好清楚

大宅

回覆樓主:

消委會報告IKEA 易潔pan好,$100個我每季換,工人用花唔怕

伯爵府

畀面勳章

ikioma 發表於 22-2-4 19:49
我都好中意用Lodge, 但消委會有報告話佢釋出金屬超標,所以唔係好敢用

佢嗰次做測試係用啲特殊環境,正常用係唔應該有問題, 如果有問題嘅話原產地啲人一早死曬。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

畀面勳章

kensiu 發表於 22-2-5 01:09
哈哈
早排系超級市場有個師奶拿著個易潔鑊準備比錢,話不鏽鋼好難用唔識用,成日要買易潔鑊,當時我都想插 ...

我真係搞唔掂不銹鋼, 十幾年前買咗隻 過千蚊嘅五層, 最後只係用嚟蒸嘢, 因為佢好厚所以又嘥柴火, 而家掉咗轉用生鐵鑊, 簡單快趣。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

子爵府

kelkmk 發表於 22-2-5 09:49
我真係搞唔掂不銹鋼, 十幾年前買咗隻 過千蚊嘅五層, 最後只係用嚟蒸嘢, 因為佢好厚所以又嘥柴火, 而家 ...

生鐵鑊唔可以愛嚟蒸餸,同打理得唔好好容易生鏽。

伯爵府

畀面勳章

李家承 發表於 22-2-5 09:53

落少少油落啲水度就得㗎喇
不過煮咖哩同埋蕃茄都係唔好

子爵府

kelkmk 發表於 22-2-5 09:54

落少少油落啲水度就得㗎喇

又唔識開鑊, 煎年糕要落好多油 ?

伯爵府

畀面勳章

李家承 發表於 22-2-5 09:55

開鑊其實好簡單好多人上網都有拍過片, 有啲鑊依家同你講話唔使開㖭, 煎年糕點都一定要落油, 我又唔覺用特別多。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

李家承 發表於 22-2-5 09:55

煎年糕最好用平底易潔,因為唔使大火,同可以落少油,都唔痴底

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

李家承 發表於 22-2-5 09:53

想唔生銹每次用完抹干,再燒一燒隻鑊等水分完全蒸發就得,蒸完野就燒干隻鑊塗返小小油係表面,養鑊其實唔難。

男爵府

mami2000 發表於 22-2-5 01:33
759鑊已經好耐用喎,我可以用好耐,但我一星期煮3至4次飯。
所有鑊都唔可以攞黎蒸嘢,幾貴嘅鑊都一定衰, ...

咁用咩來蒸餸?

男爵府

anteater 發表於 22-2-5 10:46
咁用咩來蒸餸?

我而家用另一隻鑊蒸嘢(肥媽賣廣告果隻),因為我攞呢隻鑊蒸完嘢,之後就痴底,所以之後買隻759鑊,貪佢平,我唔敢再蒸嘢,所以759鑊都come用。
我朋友都用759鑊,佢唔信我講,攞去蒸糕,即衰左,尋日 新正頭 都去買多隻759鑊

大宅

2024年龍年勳章

andyman 發表於 22-2-3 15:38
有啲人真係唔識, 我見過有人竟然用易潔鑊炸野, 好可怕。

長知識, 我真係攞嚟炸野!以後唔敢喇!

首頁
34567...10

尾頁

跳至