自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

幾年前阿媽去旅行唔記得買旅遊保, 唔緊要只要未上機就買得到, 去東南亞區
有個朋友做保險, 我咪叫佢quote個價比我, 大概要成800蚊
另一個朋友係有幫我女買開既, 又quote個價比我, 300有找
其實係同公司, 內容都係相同, 我唔知點解會相差咁多, 自此其中一個我就無再搵佢問關於保險事宜

複式洋房

無論喺邊度買都一定要睇清楚啲term, 唔明真係要認真問清楚
我朋友試過個agent為咗張單過到審查,特登報少咗病歷,所以到有事時,公司就話claim唔到

珍珠宮

cheriechan01 發表於 22-4-22 14:46
冇睇清楚份單,可能自己都有責任...

你用「絕對」取代「可能」就差不多

伯爵府

回覆樓主:

入院前問清楚經紀係必須,住半私家係貴,更加要知自己份單有冇咁大保額

複式洋房

Mimmy 發表於 22-4-22 16:34
幾年前阿媽去旅行唔記得買旅遊保, 唔緊要只要未上機就買得到, 去東南亞區
有個朋友做保險, 我咪叫佢quote個 ...
Agent有時透明度真係唔夠d網上保險好,因為佢地把口多數好叻識得隱惡陽善,
俾著bowtie果d,所有都要寫出黎,如果唔係會俾政府罰,冇咩可能可以好似agent咁收埋一啲隱藏條款而氹你買

伯爵府

正常入院前會問定agent拎form 出院前叫主診醫生填寫埋 有啲agent會教用咩途徑入院/點形容病情會claim到 經一事長一智吧

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cheriechan01 發表於 22-4-22 13:26
話說我阿哥女朋友做保險agent嘅,咁我全家人都好順利成章咁,將啲保險野俾晒我啊哥同佢女朋友搞。
佢哋幫老 ...

買時要清楚保d乜,
要入院時應揾阿哥女朋友問。
冇需要就唔會住院,有需要住冇保險都要住。

大宅

入院檢查前有冇問agent呢個情況住院有冇得claim? 有得claim,點樣可以claim到盡;冇得claim,點樣可以變做有得claim?

有時都唔可以話買咗就咩都唔理,如果心口痛,買咗啲平嘢嘅話係你要去睇普通科轉介你去專科,再由專科轉介去醫院,仲要係住過夜先有得claim到,其餘自己主動要求而順便做嘅檢查係唔包。

複式洋房

evip 發表於 22-4-22 23:58
買時要清楚保d乜,
要入院時應揾阿哥女朋友問。
冇需要就唔會住院,有需要住冇保險都要住。
冇錯, 問清潔就少好多野煩

複式洋房

綠茶新地 發表於 22-4-22 15:58

心口痛已經係一個病徵所以要入院做檢查,入院時有俾埋張cl ...

有醫療所需,並且經醫生建議做的檢查都應該係可以claim。如果係普通醫保,病人會有30%共同責任,如原先包大房依家住左半私家房都會有調整的。醫保單係咪高端醫療?都要留意返有冇墊底費用。如未過墊底費,全數都係受保人俾的。
保險公司唔賠都會有文件解釋,你都係睇返內容好。

水晶宮

心口痛留醫check都唔包?!咁究竟包咩呀?

大宅

cheriechan01 發表於 22-4-22 13:26
話說我阿哥女朋友做保險agent嘅,咁我全家人都好順利成章咁,將啲保險野俾晒我啊哥同佢女朋友搞。
佢哋幫老 ...

正常絕大部份嘅保險都claim唔到普通檢查下個喎,除非係有醫療需要,如果唔係正常住院保險都claim唔到
我諗可能你哋有誤會?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我全家人嘅保險都係由我亞哥做agent,舊年c6經常氣喘,醫生建議入院做檢查,於是就去咗養和,入院前已問亞哥可以cover到有關費用,大約$70000。

出院後claim保險,亞哥話老細唔批,問佢原因又講唔出。我哋話要同佢老細直接對話,佢又阻攔。c6直接打去aia, 佢哋話已通知agent欠幾份醫生証明,但亞哥又冇同我哋講。到我哋交足文件,居然話我c6之前隱瞞有肝炎,所以唔批。但c6根本從來冇肝炎,點會有咁嘅醫療報告。我哋話要去保險業監管局投訴,跟住好快就批咗賠償。

成個過程擾攘咗幾個月,如果唔堅持,就攞唔到應得嘅保障。亞哥知道我哋負擔得起,就唔盡力幫我哋claim,我哋都好嬲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢哋幫老 ...

你有無入院前問吓嗰 Agent 份保險包啲乜同最盡可以賠幾錢 , 又包唔包住半私家病房呢

男爵府

cheriechan01 發表於 22-4-22 13:50
就算我真係cut, 都唔知點開口
好尷尬...
某程度上...我唔買 等如 阿哥女朋友少咗佣金 , 佢實會不爽

唔覺尷尬喎,最多咪請佢食餐飯,日後如果要住完如果唔包,唔通佢幫我比咩,我會照直講架

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我agent 係我好朋友家姐,後來都變埋我好友,佢係叫我有咩入院前打比佢,佢同醫生熟同埋知點同返公司申請。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

樓主有冇睇清楚佢係咪真係幫你父母買咗保險?
聽過唔少經紀其實係冇真正幫投保人落單,心知嗰份保險唔係佢哋想買嗰啲,似乎你哋真係要去保險公司CS問吓好啲

伯爵府

Chowying 發表於 22-4-22 13:58
只係女朋友唔會買, 都未入門有咩事第日分左手仲煩

男爵府

Chowying 發表於 22-4-22 13:58
只係女朋友唔會買, 都未入門有咩事第日分左手仲煩

啱呀

大宅

做呢行好大壓力,成日要睇客面色

首頁

尾頁

跳至