自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

yanyan-mummy 發表於 22-8-8 21:03

我意思係深層洗牙是否只係一次,之後就普通洗牙便可

深層洗牙是一項療程,有冇必要洗、點樣洗、分多少次洗、洗完仲有冇後續, 是牙醫意見,當然病人亦有自由是否同意牙E 方案。

牙科治療痛苦, 牙科病, 5好拖, 病向淺中醫。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwhkwh 發表於 22-8-8 21:26
深層洗牙是一項療程,有冇必要洗、點樣洗、分多少次洗、洗完仲有冇後續, 是牙醫意見,當然病人亦有自由是 ...

因為我已經深層洗完,下次booking係五個月之後,想睇下會唔會下次都係深層洗

侯爵府

kerotan 發表於 22-8-8 21:25
我一向牙石都多由每年洗牙一次改了每半年一次,覺得要好好保養牙齦。
JM 真心, 5好俾牙石出現。出得牙石, 或多或少已有牙菌膜,細菌頑強估你5到。

侯爵府

2024年龍年勳章

kwhkwh 發表於 22-8-8 21:34
JM 真心, 5好俾牙石出現。出得牙石, 或多或少已有牙菌膜,細菌頑強估你5到。
...

我就是明白了刷得唔好才有牙石
一向雖然有用牙線又早晚刷牙 但仍然有牙石証明就是擦得不到位 我會努力㗎

侯爵府

kerotan 發表於 22-8-8 21:37
我就是明白了刷得好唔應該有牙石
一向雖然有用牙線又早晚刷牙 但仍然有牙石証明就是擦得不到位 ...
我深層洗牙完,忍受左牙E 幾年話我牙得不夠乾淨。有幾次檢查前一晚,家人發現我睡覺磨牙,整牙果幾年我好大壓力。

侯爵府

kwhkwh 發表於 22-8-8 20:55
JM 俾個讚你 我後悔冇早點去整牙!我羨慕你可以cool 牙。

我寫我經驗目的,就正正是你所表達的!

我都係咁話,牙醫係貴,但種左牙咁耐,駛左十幾萬,我覺得絕對值得。

侯爵府

yanyan-mummy 發表於 22-8-8 21:31
因為我已經深層洗完,下次booking係五個月之後,想睇下會唔會下次都係深層洗
...
恭喜JM 你熬完深層洗牙。
呢5個月, 你要好好保護牙肉,勿食chi 牙野, 5好大力吃東西,飲暖野, 5好嫌熱。
刷牙流血都要刷, 最多輕手D, 刷多點, 5好因為痛, 流血不去刷。

我就冇咁好彩,深層洗牙完, 等牙肉腫脹受控, 先可以另一療程。逐項逐項咁做,我現在副牙, 真係用時間心機金錢換回來。

侯爵府

青青河邊草 發表於 22-8-8 21:45
我都係咁話,牙醫係貴,但種左牙咁耐,駛左十幾萬,我覺得絕對值得。
種牙, 都要好好保養。
我試過吃東西大力sip 左野我5知, 牙E 檢查時即俾佢查問食過乜,然後幫我上番緊。因為佢話明明照埋X 光, 貼貼服服, 不可能sip 到野, 點解會有條lai。。。

最慘有些牙E, 真係黃6到爆, 都5係路來的。
講究手藝既, 真係好E生好師傅難求。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kwhkwh 發表於 22-8-8 21:49
呢5個月, 你要好好保護牙肉,勿食chi 牙野, 5好大力吃東西,飲暖野, 5好嫌熱。
刷 ...

我分2次洗,其中一次剝左2隻牙每次打完麻醉針都要痛一排,冇力變成敏感牙齒,太熱太凍都吾得,刷牙冇血,初初洗完牙肉又痛又腫,痛苦經歷

珍珠宮

kwhkwh 發表於 22-8-8 21:49
刷 ...

所以規範自己一日最多3餐
食完要清潔好麻煩
餐與餐之間一定唔會口痕小食

侯爵府

yanyan-mummy 發表於 22-8-8 22:11
我分2次洗,其中一次剝左2隻牙每次打完麻醉針都要痛一排,冇力變成敏感牙齒,太熱太凍都吾得,刷 ...
整牙頭幾個月, 我冇左10磅。有時為左5想清潔, 寧願5食。有時又痛到5想食。
有一次太口喝, 冇輕試水溫,一口喝下去, 剛剛水流過牙腳某個位,痛到太陽穴暈一左暈。眼淚標哂出來。

就係經歷過牙科,先至真心叫人5好等,整啦。
有病徵仲hea, 到時牙E 收一大舊, 怨不得人。有時有錢仲可以解決問題, 到錢不能解決, 後悔就遲啦。

雲母殿

kwhkwh 發表於 22-8-8 22:33
整牙頭幾個月, 我冇左10磅。有時為左5想清潔, 寧願5食。有時又痛到5想食。
有一次太口喝, 冇輕試水溫,一口 ...

身同感受,咁你洗完都有敏感牙齒?e生話慢慢會改善,我而家火煱又太熱,雪糕又太凍,太硬又吾食得,初初洗完我都食唔到野,d食物直情咬吾到就吞,而家好比心機刷牙,用牙縫擦,漱口水,希望可以keep住剩低既牙

男爵府

BK Milk勳章

樓主可以分享下睇邊個牙醫嗎?

侯爵府

yanyan-mummy 發表於 22-8-8 22:39
身同感受,咁你洗完都有敏感牙齒?e生話慢慢會改善,我而家火煱又太熱,雪糕又太凍,太硬又吾食得,初初洗 ...

點會冇。我食雪糕, 係用舌頭與上額之間的位慢慢損(希望你明我UP 乜), 總之5好俾雪糕掂到牙。
果仁我係「損」到見林林地才輕輕咬下咬下咬碎佢。

敏感牙齒無限loop, 洗完, 最幾日周身5妥。熬到慢慢習慣, 牙好似(貌似) 食得下野既時候, oh, 時間到去洗牙, 洗完又有幾日周身5妥, 又熬到慢慢習慣。。。屆時已夠期洗牙。。無限loop

深層完, 食野會流淚,有一次食食下野, 委屈地哭了出來, 害怕係米以後都會係咁。食物左閃又避呢D 5食果D 少吃。初初真係好5慣。牙肉要經過一段時間, 等佢縮得就縮, 收緊就收緊, 牙齒先會慢慢有力。未有力前, 5好食硬野。chi 牙既亦應少吃。

天氣冷時, 要用暖水。

我牙E 最新指令, 5好食餅乾,食完野要立即刷牙。你話死5死, 我就快發瘋了。

侯爵府

2024年龍年勳章

kwhkwh 發表於 22-8-8 23:03
點會冇。我食雪糕, 係用舌頭與上額之間的位慢慢損(希望你明我UP 乜), 總之5好俾雪糕掂到牙。
果仁我係「損 ...

點解餅乾唔食得?是否餅乾溶咗之後就黐住牙面 好難清潔

看到你嘅歷程會好好警惕。 你咁努力照顏牙齒,他們會回報返你陪伴你以後的日子

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sandrafan 發表於 22-8-8 09:24
我有牙周病,但唔敢睇牙醫
而家keep住每日做油拔,情況好好多,起碼刷牙唔會流牙血先
...

請問咩系油拔

雲母殿

kwhkwh 發表於 22-8-8 23:03
果仁我係「損 ...

原來深層完再深層我以為捱過左今次,係普通洗牙,因為普通洗牙我吾會敏感,而家漸漸好d,吾好又再黎啦

侯爵府

yanyan-mummy 發表於 22-8-8 23:17
原來深層完再深層 ...
sorry, 我諗你5會左。

我case 係深層(分兩次攪), 攪完就3個月/6個月普通洗牙。好好彩冇深層再深層(我5知會5會有呢D case)

我而家係普通洗牙完都會敏感幾日。

牙周病, 真係好恐怖。

雲母殿

kwhkwh 發表於 22-8-8 23:28
sorry, 我諗你5會左。

我case 係深層(分兩次攪), 攪完就3個月/6個月普通洗牙。好好彩冇深層再深層(我5知會 ...

所以我第一個回覆已經係問你深層之後洗牙是深層定普通,真係好怕又深層

侯爵府

yanyan-mummy 發表於 22-8-8 23:31

所以我第一個回覆已經係問你深層之後洗牙是深層定普通 ...

我以為你問大圍case, 所以我答你5知。但如果是我case, 我係玩一次深層(分兩邊做, 每次一邊)。而且我不知道你5個月後會否被E生建議再玩一次, 答錯就無謂啦。

我在眼中, 深層好普通也好, 都是恐怖。

首頁
34567...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊