自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

Betty媽咪 發表於 22-8-31 18:38
請教一下
我系密接者,由於確診者網上申報時無填密接者資料,之後經電郵補交幾個名連身份證號碼,衛生署亦 ...

我家人之前確診又係漏報左我係同住家人, 我由day 6, 7都係陰性都冇收到檢疫令, 所以我冇得上報, 亦已經出街

男爵府

Kaoru.Lavender 發表於 22-8-30 09:22
我去左網頁申報啦
應該可以在家隔離。咁依家係咪安在家中等人來幫我戴電子手帶同左核酸檢測

政府會通知你上門做核酸,再裝手帶

子爵府

sasa0208 發表於 22-8-31 20:10
係,由day 0計
檢疫令要求Day 1,Day 3,Day 7,Day 12,Day 14要快測(唔肯定啱唔啱)
打左2針以上,day6 ...

我除day 1 冇映低 (其實有做)
日日都做,都想睇住自己情況。

多謝你資料先。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

子爵府

fanny590 發表於 22-8-31 20:28
我家人之前確診又係漏報左我係同住家人, 我由day 6, 7都係陰性都冇收到檢疫令, 所以我冇得上報, 亦已經出 ...

我都諗住系咁。收唔到報唔到 冇辦法。
電話又打唔到,冇人聽。

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

象牙宮

Kaoru.Lavender 發表於 22-8-30 09:22
我去左網頁申報啦
應該可以在家隔離。咁依家係咪安在家中等人來幫我戴電子手帶同左核酸檢測

打左三針,快測中左,第六天及第七天進行快速測試,如果他們在這連續兩天的快速測試均取得陰性測試結果,將可以於第七天提早離開社區隔離設施或家居如常生活。
居家隔離的確診感染人士佩戴電子手環
確診者已經完成為期7日或14日的隔離

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

sasa0208 發表於 22-8-31 20:10
係,由day 0計
檢疫令要求Day 1,Day 3,Day 7,Day 12,Day 14要快測(唔肯定啱唔啱)
打左2針以上,day6 ...

Day 1 3 7 係指打了三針以下啲人?

子爵府

fanny590 發表於 22-8-31 20:28
我家人之前確診又係漏報左我係同住家人, 我由day 6, 7都係陰性都冇收到檢疫令, 所以我冇得上報, 亦已經出 ...

多口問句,你地屋企人系咪全部避到呀?我家確診者day 1 入營,我地慶幸避過,所以我覺得入營對雙方都好,壓力細好多,訓都舒服。

珍珠宮

Betty媽咪 發表於 22-8-31 20:50
多口問句,你地屋企人系咪全部避到呀?我家確診者day 1 入營,我地慶幸避過,所以我覺得入營對雙方都好, ...
係呀,確診者即日去左竹篙灣,我地全部密切接觸者都冇中到,所以去隔離營大家都舒服

侯爵府

留毛

水晶宮

AESON 發表於 22-8-31 14:19
請問,第六第七日快檢係陰性的話,要上載上去,咁個健康碼會幾時會轉? 唔轉番正常咪唔可以去食肆?

健康碼要自己再去入資料
(復康)
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

回覆 Betty媽咪 的帖子

根據我之前檢疫令,以及家居檢疫手冊,檢疫期第1,3,7,14日做檢測,如已接種2劑疫苗,第6,7天陰性就可以出關,如檢疫家居再有新確診者,就要加長檢疫期。
年輕少於3歲密切接觸者,於第1,7天進行檢測就得。

祝早日出關,家人盡快康復!

子爵府

回覆 小星星1 的帖子

政府只要求密切接觸者係第1,3,7,14日做檢測,不論打左幾多針,但由於中左需要加長檢疫期,所以未中係會日日測,一來監測自己情況,二來真係中,係需要加長檢疫期,盡快上報,就可以盡早完成隔離。

珍珠宮

CCHINGC 發表於 22-8-31 22:54
回覆 小星星1 的帖子

政府只要求密切接觸者係第1,3,7,14日做檢測,不論打左幾多針,但由於中左需要加長 ...

請問可以在那看到?

子爵府

回覆 小星星1 的帖子

我地7月時屋企有人中左,申報平台,確診者同密切接觸者都會收到家居檢疫手冊,入面列明邊日需要檢測,同時提到打左2針疫苗,第6,7日陰性可以出關

大宅

回覆樓主:

打咗兩針,有幾日要快測。

珍珠宮

CCHINGC 發表於 22-8-31 23:24
回覆 小星星1 的帖子

我地7月時屋企有人中左,申報平台,確診者同密切接觸者都會收到家居檢疫手冊,入面列 ...

明白了

大宅

回覆 滅時潘 的帖子

我四針都中,減輕病症已經好好了

男爵府

回覆樓主:

想問,我打電話問過,密切接觸者第六七日陰性便可外出,不須申報,話自己影低就可以了。但見JM有條link要申報。究竟應點做?
:-P

子爵府

Krymum 發表於 22-8-31 23:42
想問,我打電話問過,密切接觸者第六七日陰性便可外出,不須申報,話自己影低就可以了。但見JM有條link要申 ...

我同你一樣!6、7陰自動解除,唔使通知衛生署!

珍珠宮

Krymum 發表於 22-8-31 23:42
想問,我打電話問過,密切接觸者第六七日陰性便可外出,不須申報,話自己影低就可以了。但見JM有條link要申 ...

中咗嗰個先要申報

首頁
34567...8

尾頁

跳至