自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

快樂股民 發表於 22-10-29 07:23
當大家都冇晒希望時,往往就離底不遠。

雖然所有技術指標都似見底,但我覺得重未見底

水晶宮

sochui 發表於 22-10-29 13:00
另一例子科綱股年代的電盈,死守都無用

我屋企人當年因為佢,輸左1千萬架喇。

男爵府

快樂股民 發表於 22-10-29 12:28
咁我記得2003年時, 當時我只有二十幾歲, 乜都唔識亦完全冇買過股票, 當年恆指只有8000點左右, 失業率8.8%, ...
歷史只會重演又重演

珍珠宮

bb560 發表於 22-10-29 13:15

等待終極一跌,人人死心之時就見底

男爵府

快樂股民 發表於 22-10-29 12:28
咁我記得2003年時, 當時我只有二十幾歲, 乜都唔識亦完全冇買過股票, 當年恆指只有8000點左右, 失業率8.8%, ...

希望你說真

但今次唔同的底調是外資對大陸態度….
好多年來都是長線看好大陸(中間有週期)
而家變了
大陸自己也選擇要穩,不用再高增長

已刪除用户

禁止訪問

水晶宮

fong2005 發表於 22-10-29 13:25
最賺錢嘅咁耐都未成交到
你啲股票放得非常啱⋯叻

我唔係叻,只係穩陣派但求自保。

禁止訪問

男爵府

bb560 發表於 22-10-29 13:15

要有大成交先見底

大宅

大宅

快樂股民 發表於 22-10-29 07:36
補充:唔知點解,我身邊好多人唔敢玩7200同7500,話風險高,但我唔明佢哋點解七百幾蚊買騰訊就唔覺得風險 ...

因為佢地係阿伯師奶思維,只係停留係股票交易之上,
叫佢地買700,就係為左跟風思維,
有邊個人會明白依家既香港已經係北佬既ATM先得架,
個個就成日話美元強勢,所以香港股市就不斷沽貨套現,
根本就係香港比班北佬團基金,一路不斷沽貨套現,而且係好明顯係廿十大之後先開始做野,根本就同外資沽貨套現完全沒關係。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

滿江紅,睇到無感覺,點算

男爵府

回覆樓主:

仲有,恆指服務公司點揀股票入指數,簡直就係自動摸頂機制

真係多得佢哋唔少

男爵府

daycare1 發表於 22-10-29 13:59
因為佢地係阿伯師奶思維,只係停留係股票交易之上,
叫佢地買700,就係為左跟風思維,
有邊個人會明白依 ...

外資都有沽貨,北佬響二十大唔比沽,開完會後就沽啦,阿爺都冇錢救市,唗氣!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

BKFinder 發表於 22-10-29 11:39
佢真係唔係好掂

呢度有幾個、都係對人不對事、唔識就都話叫你揸下理論、 你哋懶就搵埋畀你囉、下面是其中一個原因~

國際收支不能通过匯率調整
由於實行聯繫匯率,港元兌其他貨幣的升值還是貶值完全受制於美元兌該貨幣的匯率。 然而,香港與美國的經濟環境不盡相同,若果香港面對競爭對手的貨幣貶值,或出口市場經濟衰退等海外或本地事件對經濟造成的衝擊時,不能透過匯率貶值去適應環境的變化,因而影響對外貿易和國際收支平衡等問題。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Kittymummy 發表於 22-10-29 13:15
我屋企人當年因為佢,輸左1千萬架喇。

當年1000萬等於而家5000萬至一億了。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

nicelady2828 發表於 22-10-29 13:24
希望你說真

但今次唔同的底調是外資對大陸態度….

同意你的睇法~

尤其是習主席講咗好多次、全國需要共富、我理解他指的共富、不是不准個人富貴、而是想給大企業寡頭壟斷、要做到中產階層占大多數、不似美國1%人、摣住全國80%財富、不要西方的金字塔形、而是中國的欖核形。

.
attach0/tmp/phpIhUbwi

大宅

qpalzm 發表於 22-10-29 12:56
比個壞消息大家, 我portfolio大部份銀行同內銀股, 買左超過15年, 兒家仍然蝕緊50%

所似諗住鬥長命係唔work ...

中途冇止賺?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

唔係細路 發表於 22-10-29 14:05
外資都有沽貨,北佬響二十大唔比沽,開完會後就沽啦,阿爺都冇錢救市,唗氣!
...

阿爺唔係冇錢、問題係應唔應該甘做?

托住個市、等外資沽貨賺錢走?

買基金真係好傷

首頁
34567...12

尾頁

跳至