自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

分甘同味 發表於 23-3-19 10:26
多謝報料

買夠$100仲換左盒士多啤梨
attach0/tmp/phpjrVdqX
attach1/tmp/phpqsuVoI

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

新加坡無激素雞蛋最近加到$44/盒,轉買咗泰國無激素CP蛋 $33/盒。試過湖北蛋,唔慣隻味和顏色

男爵府

dede2005 發表於 23-3-19 11:47
新加坡無激素雞蛋最近加到$44/盒,轉買咗泰國無激素CP蛋 $33/盒。試過湖北蛋,唔慣隻味和顏色 ...

我頭先去凍肉店入貨,良心價(無加$)泰國蛋45蚊2盒,呢隻仲係3無(激素、抗生素、紅葉素)
attach0/tmp/phpAopFAJ

珍珠宮

分甘同味 發表於 23-3-19 14:32
我頭先去凍肉店入貨,良心價(無加$)泰國蛋45蚊2盒,呢隻仲係3無(激素、抗生素、紅葉素)

...

你買貴左,剛在hktv 買兩盒只要39.9

大宅

andyman 發表於 23-3-18 14:36
菜檔買兩盒黃果樹40元,係細隻左少少。

我都係食呢隻,呢度啲JM好介紹

男爵府

sochui 發表於 23-3-19 14:42
你買貴左,剛在hktv 買兩盒只要39.9

原來都係呢個牌子,啱食的話下次去HKTV Mall入貨

珍珠宮

分甘同味 發表於 23-3-19 14:48
原來都係呢個牌子,啱食的話下次去HKTV Mall入貨

我那間店貨量不多,但cp泰國蛋33元就有很多

伯爵府

其實標籤雞蛋無激素, 都係商人包裝手法黎啫, 我比較關心核污染問題多的

看到雞蛋上有「不含激素」(hormone-free)或「不含抗生素」(antibiotic-free)的標籤時,千萬別上當。根據法規,為雞隻注射激素是違法的,但是牠們確實會與一同飼養的牛,一起施打抗生素。不過,即使雞隻真的施打了激素,在被人體消化後,也不具有活性。(若激素能維持活性,那糖尿病人就無需自行注射胰島素了,只要吃藥即可。)

另一方面,抗生素則持續對食品業造成嚴重破壞,不僅是雞肉,我們食用的農牧場飼育肉類多半亦是。正如人類濫用抗生素而產生抗藥性和更嚴重的感染,致使將來可能無法使用抗生素進行治療,我們的禽類朋友也是如此。當雞蛋注射了抗生素後(正是如此,甚至在孵化前就已逐一注射了抗生素),生命力較強的微生物會存活下來,導致家禽普遍產生抗生素抗藥性。即使貼上「不含激素」或「不含抗生素」的標示,也只是讓您的雞蛋看起來像無麩質咖啡一樣健康而已。

公爵府

回覆 分甘同味 的帖子

轉食湖北蛋同走地雞大蛋,一樣68元30隻,35元15隻

你們好似平好多,我哩邊街市好貴
2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

子爵府

回覆樓主:

我要食大量蛋增肌,日本蛋食唔起

買開 $35 一底 30 隻湖北蛋,$32 一底泰國蛋,冇乜點加價

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

分甘同味 發表於 23-3-18 14:27
超市買2盒又無折,日本雞蛋買2盒要7X蚊。唉!連雞蛋呢D窮人恩物都咁貴,希望個禽流感唔好響其他國家爆啦!
...
轉食其他蛋都得泰國,湖北蛋都平。窮人就要睇價錢買。好過台灣都蛋荒。 香港算好,仲有咁多選擇。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

分甘同味 發表於 23-3-19 10:28
我通常送貨訂超市產品大件/重野多,下次試下買埋雞蛋先。呢個價錢very good
...
雞蛋要門市先有,六,日先做特價。網購無咁平。

首頁

尾頁

跳至