自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

伯爵府

Shellyxlk 發表於 23-5-10 23:35
不進則退
非常同意。
國內人不斷進步,香港人固步自封, 不進則退, 冇比較冇傷害,如同龜兔賽跑

侯爵府

rebeccalin 發表於 23-5-11 00:30
確實鄰近地區進步得好快。早排跟一些組織去東莞參觀,其中有一個項目係參觀垃圾發電廠,原來東莞的垃圾已 ...

咁厲害!

子爵府

eluna 發表於 23-5-11 08:58
agreed
BK日日帶頭踩,妄自菲薄
講真假如真係咁差,點解咁多新移民、港漂爭住嚟?

福利
香港身份證

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

忌廉寶寶 發表於 23-5-11 07:49
尋日睇新聞講嗰d內地團黎香港,影住佢地去金紫荊廣場,心諗嗰度除左嗰舊野仲有咩?會展?又唔 ...

團費反映咗,咁嘅價只夠去呢 d 免費地方打卡

男爵府

回覆樓主:

香港只係退步了,但講到差有排都未到香港,講經濟日本原地 n 年,新加坡容不下少少專才;大陸進步神速,但只能經濟同科技超越香港,其實做得好係可以互補不足相輔相成

香港現時最大問題係產業落後,樓價高,低技術人員少同生育低,經過泛民亂港多年後,政府現時才能專心推出長遠施政,但黎緊用十多年也只能解決部份問題,不過放在現今世界上,都比唔少先進國家地區好了,至少唔使下下轉移視線收埋自己過失

水晶宮

MKma 發表於 23-5-11 08:09
回歸前,港英國政府忽然民主,埋下政治炸彈,攪到香港回歸後,尤其是佔中後,凡事都爭議一大餐,立法會基本 ...

唔係忽然,我中學已經受呢套教育

水晶宮

lihomahk 發表於 23-5-11 08:11
官潦疆化咪多謝前朝遺留比我們囉!惨得過,香港有一班人支持玩政治而妄估民生。
...

唔好賴前人,而家都唔見得有幾出眾

子爵府

KWBN 發表於 23-5-11 08:51
同感,港人質素下降

無可否認新一代內地人係文化學術水平、工作能力、教養各方面都大幅提升了,遠比香港新一代出色

水晶宮

superkingdom 發表於 23-5-11 08:15
好多野都唔明
1)香港日日話唔夠公屋,日日又150人排住隊黎攞公屋,到到都起到插針甘,有錢交稅就走哂,換 ...

根本政策出問題

水晶宮

Michelle24 發表於 23-5-11 08:40
人多,治安差,屋細,啲人精神緊張,
搬去上海,或者深圳仲好。
識人搬返深圳做野同住。 ...

做咩工?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

維仔媽媽 發表於 23-5-11 00:09
也不一定系退步
只係鄰近的地區進步得太快
香港進步得慢也會顯得退步

香港好似冇咩大進步.
小進步, 係必然會發生.
大進步, 係需要一啲有前瞻性嘅領導.

伯爵府

Anpanmama 發表於 23-5-11 01:57
我年輕時香港同星架坡鬥得你死我活,香港每每佔上風,星加坡只可以跟住我哋後邊。
而家睇香港,連星加坡尾 ...
《成日懷緬佢哋未出世以前嘅香港殖民時代,嗰陣嘅香港佢哋又冇貢獻過都唔知關佢哋乜鬼事?》非常認同
自己都未付出就問回報,如似欠左佢地。

侯爵府

回覆樓主:

啲所謂自家人咁上網唱衰,仲慘過俾遊客日日上網唱囉!
十足十嗰啲父母日日鬧啲仔女,你冇Q用,冇Q用,睇吓隔離陳師奶啲仔女幾叻,但自己又無本事去教啲仔女變得叻啲喎!淨係識鬧鬧鬧,咁嘅父母就真係冇Q用囉,自己本身就不濟,就期望啲仔女會變龍鳳,批評邊個唔識啫,得把口!

水晶宮

superkingdom 發表於 23-5-11 08:22
香港厕所簡直垃圾,除咗大商場好啲,其他又濕又塞又污糟,你介紹人食咩都無用,去到太子條食街,見到後巷 ...

香港嘅廁所最大最大嘅問題就係太細,入咗廁所裏面轉唔到身,關門都有困難。

水晶宮

shobi 發表於 23-5-11 08:46
可能對城市人嚟講,香港係嗤之以鼻!
但係對鄉下人嚟講,香港係趨之若鶩!
你話香港好差咩,但仲有人有興 ...

「有興趣嚟讀書,打工同移民」係咩人?佢地想喺香港得到 d 咩?過度?福利比佢地原本居住地更好?國內尖子有無興趣嚟香港?嚟讀書求個學歷,方便去其他國家發展。
早年有國內公司挑選有 potential 嘅人才嚟香港,學國際管理,再調返國內做高管,而家呢?
外資公司走吓一間走吓一間,係唔係對外資公司吸引力減退?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

eluna 發表於 23-5-11 08:58
agreed
BK日日帶頭踩,妄自菲薄
講真假如真係咁差,點解咁多新移民、港漂爭住嚟?

爭住黎拎福利
小雄輸日日教人一張香港身份證有咩著數
日日吸引堆黎拎著數既人
香港咁多年輸入左幾多百萬個?
仲妄想話進步?
做個福利港俾新移民黎拎公屋福利醫療教育老人津貼都已經用盡全力
仲有咩力發展
更何況無咁既人

侯爵府

pauline_c 發表於 23-5-11 09:19
「有興趣嚟讀書,打工同移民」係咩人?佢地想喺香港得到 d 咩?過度?福利比佢地原本居住地更好?國內尖子 ...

根本香港就係某班人嘅跳板囉!
冇心幫你建設,攞晒佢哋想要嘅嘢,目的達到,就拍吓囉柚走人囉!留低一大堆蘇州屎,你哋自己執!
都好明顯喇,係咪啊!
香港不嬲都係搵錢好地方,稅低,大部分進口物品免稅,冇消費稅,福利又多咁好嘅地方邊度搵?
唔鍾意,覺得水深火熱,真係可以隨便走,可能某啲人冇興趣,但有興趣嘅大有人在!
正如有人喺公司玩政治,你覺得好辛苦,親戚朋友勸你轉工,但你又話點解我要走,明明係佢哋有問題,但嗰班人亦唔會走,一係有本事就超越佢哋,咁樣無病呻吟!真係冇人幫到你!

男爵府

回覆樓主:

香港退步係因為成個社會氣氛都唔鼓勵人民向上流
不斷輸入低質新移民,太好福利,仲洗乜去進步,躺平都咁好點解要努力

子爵府

國家和香港一直堅持與世界互聯互通,積極與世界各地建立友誼,中央支持香港鞏固自由開放的獨特優勢,任何針對香港罔顧事實的詆毀攻擊,只是自欺欺人的謊言,更阻擋不了香港「一國兩制」行穩致遠、保持繁榮穩定的大勢。

海之風    發表於 23-5-11 20:23

水晶宮

shobi 發表於 23-5-11 09:12
啲所謂自家人咁上網唱衰,仲慘過俾遊客日日上網唱囉!
十足十嗰啲父母日日鬧啲仔女,你冇Q用,冇Q用,睇吓 ...

政府有無能力比人睇到前境?規劃有幾長遠?會實行定隨時變?核心產業係咩?點訓練相關人才到位?有咩客觀條件吸引有才力同財力嘅人,令佢地有歸屬感,想長遠建設香港?
唔好只係比較同鬧,咁有咩人有心有能力有膽量提出同實行?

首頁
34567...14

尾頁

跳至