自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

餵奶方法有無錯?D奶要塞滿奶嘴否則BB食奶食曬D風入肚會好辛苦,食完奶掃風要掃到BB有ur 一聲先可以停,否則容易嘔返出黎。BB喊不外乎冷熱餓唔舒服,
久唔久沖D開奶茶清下熱氣,用肚巾包實個肚減少肚入風,日頭可以多D外出行街,起屋企多D同佢講野之類,我以前都系起外國自己湊,湊仔心得來自阿媽湊2個孫同
育兒書,不過樓主首要調整自己心態,如果你唔鐘意個B又點會湊得好呢。

珍珠宮

回覆樓主:

好明白!
我大女當初都係,一到夜晚就喊到天光,果時我好怕夜晚,個人又抑鬱,成日諗埋一邊,又疑神疑鬼,而且唔會訓,因為怕BB有咩事,成日諗點解要受咁嘅節磨?!想屋企人幫手,佢地偏偏就去晒旅行,99又乜都唔識,淨係識得話我點點點唔好,所以老公索性唔俾99過來,果時真係日日都喊,好憎佢地全部人,一d義氣都無,真係好彩仲有老公係身邊,但佢有時要OT,我試過求佢唔好番工,我自己對住阿B會好驚,後來隨住阿B長大,開始日夜癲倒番,佢開始識玩識笑,咁我情緒先慢慢變番好~
加油,初生比較無安全感,係需要時間,如果捨得,由得佢喊下,如果唔係你會好攰~

侯爵府

2024年龍年勳章

其他留言已講了我想講的方法,希望樓主加油,BB快高長大!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

絕對明白,我當年我女喊我同佢一齊喊產前產後都抑鬱。每日一放底就喊,我攰到頂唔順抱佢係梳化坐住訓,1個月大比佢趴我心口訓,當然我都冇熟睡過,好驚佢跌但佢訓得好冧。仲要晚晚3點喊到9點。得我自己一個人湊,佢老豆收工幫手沖涼抱一陣比我食飯,日頭我攰到乜都唔想食真係人都顛。
我都唔知自己點解捱得過,有人同我講只要女喊我就對住佢笑,4個月大變左睡寶寶,唔係大喊十啦 一日訓最少16個鐘
眨眼14歲囉,初生係最辛苦,但bb都大得好快,盡量休息,加油

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

musty 發表於 23-5-12 00:31
我有掃風, 佢"嘔" 左幾聲, 跟住一直拍背都無反應, 拍得耐佢又feel到餓, 又大喊, 唔掃又唔得, 唔掃比 ...

姑娘教bb床頭要高少少,頭高腳低,冇咁易嘔,我果個又係胃淺成日嘔,喊得多吸晒風落肚,肚唔舒服又喊,惡性循環。
感激遇上你~

子爵府

musty 發表於 23-5-11 08:30
人在外國,Bb 出左世3星期,成日喊,食完奶就嘔奶,係都要抱睡,擺落床一陣又醒,奶奶過左黎幫手但佢都湊到 ...

我仔又係放落床無耐就哭,成個月都係咁,有次巧合地比咗張毛巾被冚住佢個身,佢就系咁玩張被玩到攰就瞓覺。自此一放落床就比張被佢玩,無哭,變咗非常好湊,連我呀媽都話佢好湊。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Hanayori 發表於 23-5-11 19:10
You are not alone.
好多媽咪遇過相同問題,我個位每次餵奶旁邊要放定盤仔,係比佢噴奶,做盡方法都要噴, ...

真,you are not alone
你個留言令我想起最金金果次
果晚,全年最凍,我同Bb都包到隻糭咁
點知突然佢噴奶,當時我抱佢坐大人床
真係OMG! C6出咗差,半夜三更我又唔想叫醒99幫手

望住一室狼藉,呆咗!唔知從何入手(頂!第二日仲要返工㗎)

於是幫阿b收拾,擺佢落Bb床(成間房唯一乾淨嘅位置)。佢無喊真係多謝佢!然後換下所有被舖塞入浴缸(仲有我一身臭衫)。間房所有被洗晒,我只能著褸+拎晒所有毛巾床單嚟當被襟

而家諗返識笑,當時真係一殼眼淚

樓主,放心啦,會過去的。到Bb大咗就可以拎嚟當笑話講

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我喊足一百日、所以知道父母嘅容忍、揍大自己真係唔易

公爵府

回覆樓主:

百日哭,捱三個月就會好㗎啦! 我都捱過咗!努力! 加油!

男爵府

人在外國,Bb 出左世3星期,成日喊,食完奶就嘔奶,係都要抱睡,擺落床一陣又醒,奶奶過左黎幫手但佢都湊到 ...

bb 嘔奶 要少食多餐
掃清風,先好再餵
開少少 柔和嘅睡眠歌
瞓覺地方要暗啲啲

佢無安全感,要用包被圍好bb
你上網睇睇正確包法

加凝固粉 1或半匙

希望可以幫到你

男爵府

Rosalai 發表於 23-5-12 13:44
bb 嘔奶 要少食多餐
掃清風,先好再餵
開少少 柔和嘅睡眠歌

加凝固粉落奶到,無咁易嘔

男爵府

yuyueng 發表於 23-5-12 09:56
餵奶方法有無錯?D奶要塞滿奶嘴否則BB食奶食曬D風入肚會好辛苦,食完奶掃風要掃到BB有ur 一聲先可以停,否 ...

加油
扭計/難湊嘅 bb 特別聰明伶俐

男爵府

yuyueng 發表於 23-5-12 09:56
餵奶方法有無錯?D奶要塞滿奶嘴否則BB食奶食曬D風入肚會好辛苦,食完奶掃風要掃到BB有ur 一聲先可以停,否 ...

你自己有咩唔開心就向朋友傾訴下
唔用贊牛角尖

日子一日一日過,bb 快高長大

珍珠宮

飲奶嘔同喊,都正常,當年我小朋友食飽睡飽都有試過喊唔停,新手媽媽無乜經驗,可能比較焦慮擔心,話俾自己知,無事既,bb喊係平常事,不過好彩當年我有長老幫我,佢一抱bb就離奇地停喊
再回想返初生bb ,你就會覺得算最好湊,再大啲又有其他野擔心架啦~
加油

複式洋房

加油

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Rosalai 發表於 23-5-12 13:49
你自己有咩唔開心就向朋友傾訴下
唔用贊牛角尖

好似回覆錯曬人地既貼呀,我個B18歲啦。

水晶宮

你湊一個已經好好,有啲打孖生,真係湊到癲咗咁滯,尤其嗰啲扭計喊聲,真係攞你命

水晶宮

musty 發表於 23-5-12 00:31
我有掃風, 佢"嘔" 左幾聲, 跟住一直拍背都無反應, 拍得耐佢又feel到餓, 又大喊, 唔掃又唔得, 唔掃比 ...

有啲b係好易嘔奶㗎,有啲直頭噴出嚟添,諗起都驚驚,做到冇停手

男爵府

kiko_mami 發表於 23-5-12 10:46
絕對明白,我當年我女喊我同佢一齊喊產前產後都抑鬱。每日一放底就喊,我攰到頂唔順抱佢係梳化坐住訓,1個 ...

我果時又係喊,望住佢喊我又喊,連我自己都忍唔住喊到出聲,老公放工夜晚接我班,11點抱住到6點,跟住我起身又到我湊返,無限輪迴,嗰時真係好灰,而家大個左又係要勞氣,有時都想呻下,呻完就冇嘢

珍珠宮

回覆樓主:

多播歌 你和BB一齊聽
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

首頁

尾頁

跳至