自由講場

跳至

首頁
34567...26

尾頁

瑪瑙宮

宇宙愛太空 發表於 23-7-4 09:42
佢哋最近因為呢啲事而吵,我都覺得朋友要求唔過份佢只係要求2萬,仲要包埋補習費嘅
...

其實佢老公比幾多家用佢呢?
同埋你要預你朋友無工作, 屋企儲蓄, 有乜事用錢, 佢病小朋友病, 預去旅行, 假日去玩去食, 等等, 都係佢老公負責.

男爵府

回覆樓主:

其實冇話應該俾幾多,網友話俾幾多都冇意思,個老公真係唔想俾又可以點?呢d 緊係2公婆自己傾掂數,老公唔肯俾,睇清個老公。即刻請工人,自己出黎做野留個錢俾自己。

男爵府

hkgra 發表於 23-7-4 10:33
回覆 csc1016 的帖子

FTM其實好忙,只要叫伴侶試幾日,就會明白FTM既辛苦~

就係唔係個個人理解。
細個嗰陣我見到我媽係點,所以大個明白靠自己嘅重要。

珍珠宮

佢哋最近因為呢啲事而吵,我都覺得朋友要求唔過份佢只係要求2萬,仲要包埋補習費嘅
...

包埋補習2萬唔多 ,最好比多一萬零用錢,比3萬元最好

子爵府

...
下,如果咁你朋友吾好理佢老公,請工人,自己出去做野,屋企洗費佢老公攪掂佢啦。

伯爵府

回覆樓主:

你朋友要求2萬唔多啦,什至叫低,
佢比完補習買餸及必要支出後都唔知有冇4千幾淨,分分鐘仲慘過工人

男爵府

myfaye 發表於 23-7-4 10:23
7萬左右,話多唔多,話少唔少,一家四口租樓一萬左右,應該冇地方請工人,唔知小朋友幾大。今時今日工人好 ...
個個都叫老婆番工請工人。 但有冇諗過佢搵份工會搵幾多錢先。 如果個老婆都係搵份萬幾蚊, 工人都要六千, 未包機票 ,agent 費。仲要佢間屋都唔知有冇位比工人瞓, 如果冇嘅即係要換大啲, 咁即係加多幾千蚊租啦, 計埋條數唔爭大多,不過搞餐死。

侯爵府

環保接龍勳章

如果老公月入7萬的話,
而家用指嘅係買餸、日用品及老婆零用的話.
我覺得起碼要3萬.
1萬係買餸,日用品家庭
1萬係保險, 儲蓄, 家庭備用金.
1萬係老婆零用- 老婆要湊小朋友打理家庭, 都係一份工作.
老婆都有父母要俾下零用掛.

不過, 呢D使費家庭開支應該一早傾好.
尤其係生B ,做唔做full time mom.
應該要兩夫婦有共識.

大宅

睇下兩公婆平時邊個俾錢,如果老婆持家做俾錢個位,每個月俾一半人工做家用都唔過份,除非老婆好大使冇錢淨,又或者大家有目標要儲錢

珍珠宮

chuiyeebird 發表於 23-7-4 10:25
咁人家覺得$70k一個月已足夠 咪老婆照顧家庭囉
問題糸,老公吾比錢老婆用呢!
男人靠吾住。
請工人湊都吾好吾做野。
做ftm, 吃力不討好,仔女大左吾會多謝你,仲會話媽媽糸寄生虫

男爵府

ckmammy 發表於 23-7-4 11:01
個個都叫老婆番工請工人。 但有冇諗過佢搵份工會搵幾多錢先。 如果個老婆都係搵份萬幾蚊, 工人都要六千, ...

就係俾嗰個覺得值唔值。
好多人覺得做乜FTM有零用錢收。但請工人嘅開支冇得唔俾。
個個都知,媽媽出去打工都有開支,工作也付出勞力,搵得少嘅話,賺咗嗰啲放返入屋企開支,其實一様冇幾多剩。

象牙宮

回覆樓主:

搵7萬都唔買樓? 咁睇下要唔要個老婆幫手儲錢啦…同埋街市買餸定超市買餸?屋企其他開支又係咪果筆比,定老公自己找數?我老公係比人工3分之2我,要搞晒屋租,水電飲食,儲蓄!不過我有返工

珍珠宮

csc1016 發表於 23-7-4 11:07
就係俾嗰個覺得值唔值。
好多人覺得做乜FTM有零用錢收。但請工人嘅開支冇得唔俾。
個個都知,媽媽出去打工 ...
但出去做野,響屋企起碼有尊嚴,有say

公爵府

ckmammy 發表於 23-7-4 11:01
個個都叫老婆番工請工人。 但有冇諗過佢搵份工會搵幾多錢先。 如果個老婆都係搵份萬幾蚊, 工人都要六千, ...

就係因為個老公唔俾錢,咁咪請工人,條數係大左,但只少媽媽叫有番少少自由同話事權

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

onlam2005 發表於 23-7-4 11:05
如果老公月入7萬的話,
而家用指嘅係買餸、日用品及老婆零用的話.
我覺得起碼要3萬.

樓主都冇話要買保險。而且儲蓄做乜要老婆儲?樓主case冇話老公儲唔到錢喎

珍珠宮

宇宙愛太空 發表於 23-7-4 09:36
朋友老公月入7萬左右,一家四口,老婆冇做嘢,屋企冇工人、冇樓、冇車。唔洗供養父母,小朋友補習費用每個 ...

計返Ftm 2萬人工,其他實報實銷

琥珀宮

宇宙愛太空 發表於 23-7-4 09:36
朋友老公月入7萬左右,一家四口,老婆冇做嘢,屋企冇工人、冇樓、冇車。唔洗供養父母,小朋友補習費用每個 ...

問個c6請人返黎做晒所有野有要幾錢

男爵府

anna59 發表於 23-7-4 11:15
但出去做野,響屋企起碼有尊嚴,有say

同意,所以我出去做嘢。
除非自己本身有足夠被動收入維持生活。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

...

有小朋友補習及其他就要5千,屋企食飯雜物就要1萬以上,當自己系工人媽媽都應該有5千,所以最低要求系2萬,隨時連外傭5千都無,女人結婚都唔知為乜,為左同人生仔湊仔做家庭傭工,除非老公比3萬或以上,否則應該請工人自己出黎做野,自己做野起碼有2萬,做無償家庭傭工連娘家飲茶錢都無能力比,過多幾年老公嫌自己黃面婆揾小三,受到家暴都無自立能力,同一隻唔再受寵既寵物一樣。

公爵府

好媽媽勳章

比唔比同比幾多同搵幾錢無關係

首頁
34567...26

尾頁

跳至