自由講場

跳至

首頁
34567...35

尾頁

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-7-10 11:30
我問佢俾緊幾多, 如果俾2千既, 都算, 當少少租水電食下飯share
有野做先俾多少少
佢更正係俾緊8千., 生日再 ...

佢老公可能知道佢多錢過佢,想攞盡
冇計劃就攪大人家女兒個肚,個男仔都唔方好得去邊
樓主單純比人用愛呢個字去無條件咁奉獻自己

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-7-10 11:30
我問佢俾緊幾多, 如果俾2千既, 都算, 當少少租水電食下飯share
有野做先俾多少少
佢更正係俾緊8千., 生日再 ...

叫我比10萬奶奶,彩佢有味,佢比10萬禮金我父母就差唔多

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

如果同老公差唔多收入, 大家兩份比都啱, 你都冇野做就冇理由用私己攞出黎比家用, 99唔可以比少就應該由老公諗掂去, 如果老公搞唔掂你出返黎做野幫輕返又正常

琥珀宮

tobeee 發表於 23-7-10 11:10
回覆 Junjuncheung 的帖子

因為結婚好多年,如果唔係因為錢其實大家相處好好,我相信之後搵翻野做問題可以 ...

搵到工,若收入多咗或之後有人工加,都唔好比老公同99知,任何情況都不要再加家用比99(過節/生日都不用額外比,由得你老公自己做就得)

錢銀方面,要多為自己打算

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tobeee 發表於 23-7-10 11:17
回覆 littlefunpig 的帖子

以前戀愛大過天,又有左,當初老公 大家年齡都好細,佢肯要個bb我都好感動,因 ...
如果你搵幾萬蚊就算啦
學D JM 話齋~ 俾到既係福氣, 呀Q d去諗
如果你家底一般, 搵得唔多, 就keep返多少少錢穩陣D
諗下仔仔放學去托管, 你搵野做,
家用就拎條數睇下實際開支一共幾多
你99都有老人津貼, 如果你老公又俾8千,
加埋長者生活津貼, 即係個個月2萬...
到時咪話放學托管俾錢無咁多錢減咁D
嘈咪拎曬單出黎睇下有幾唔夠用囉~

珍珠宮

tobeee 發表於 23-7-10 11:06
回覆 littleflowers 的帖子

到時會同翻99講叫佢溱 不過佢應該唔慣😅因為呢年都無溱🤔ԍ ...
家用8千,即你要自已俾4千奶奶?
我覺得係奶奶到住,失業都唔好扣佢錢,老公應該幫你分擔埋一份,而家計到咁清楚,佢都唔似有老婆仔女咁,咁你不如返外家住好過
寄人籬下,扣咗錢,你生活仲難過
小朋友10歲都大個,返完學再揾啲有接送服務既補習社,咁你放工再接返小朋友返屋企
你盡快揾工作

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

小mama 發表於 23-7-10 11:33
佢老公可能知道佢多錢過佢,想攞盡
冇計劃就攪大人家女兒個肚,個男仔都唔方好得去邊
樓主單純比人用愛呢 ...

真係睇住黎食
一齊付出唔緊要
而家係直頭倒貼埋人地呀媽

男爵府

如果嫁入去,要同老公分擔比家用奶奶,而自己失業都要比,我會離婚返阿媽屋企,而家先31歲,幾時到老 女人應該為自己打算,唔好到4-50先後悔

珍珠宮

以前戀愛大過天,又有左,當初老公 大家年齡都好細,佢肯要個bb我都好感動,因 ...

好老實,真正愛老婆既男人係唔會要自己老婆受委屈,更加唔會要老婆為幫佢比家用而愁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

減就冇咩可能,一係叫老公出多一些,一係你搵工做返野。

男爵府

回覆樓主:

個人從來覺得,婚後兩公婆應該各自負責自己長老既家用,無理由同99住,老婆就要幫手俾夫家用。

自己一頭家,基本我會分兩部分:住屋開支(月租)&水電煤,另外日常開支。同99住,某程度等於將租金部份俾左99,應該由男既負責,女既就負責自己一家日常開支,細路就自己同丈夫傾點分擔。

女既已經要屈就同99住,仲要幫手俾多份,男既都好爽下

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

lunch 99唔會煮? 晚餐唔啱食可以加餸, 因冇野做所以要慳啲
其實你地好怪, 即係乜都share咁濟, 睇錢睇得咁緊要會好辛苦, 你開口同99講唔比住得唔得
c6之前冇野做都要比家用99

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

一開始寧靜任劏都唔應該痴老人家屋。

私己為急用,而非日日月月支出。

樓主唔識定係唔想開源節流。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

咩叫老公肯要個bb你好感動?

佢唔想要就避孕啦

Jm唔好放到自己個位置咁低

複式洋房

sasa615 發表於 23-7-10 12:08
個人從來覺得,婚後兩公婆應該各自負責自己長老既家用,無理由同99住,老婆就要幫手俾夫家用。

自己一頭家 ...

我一直都以為結咗婚就係要一齊分擔,係老公叫我咁樣做,家用一直也是一人一半,節日要請食飯還要給錢(emoji)我以為大家都係好似我咁 原來我一直都咁俾多左?唔怪得連我自己媽咪都話我蠢。點解我要出錢。明明我係嫁出去

公爵府

Fishqqma 發表於 23-7-10 10:14
疫情大影響藉口嚟嘅,要搵工週街都有。
小朋友都已經十歲, 奶奶大年紀去玩好 好應該。
...

樓主計數叻過你同我
佢唔返工 排公屋
有全書車津加排公屋特惠金
但就減奶奶一半家用
佢而家份「糧」好洗過你同我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cecelc 發表於 23-7-10 12:13
咩叫老公肯要個bb你好感動?

佢唔想要就避孕啦

係囉!

公爵府

tobeee 發表於 23-7-10 12:34
我一直都以為結咗婚就係要一齊分擔,係老公叫我咁樣做,家用一直也是一人一半,節日要請食飯還要給錢(emoj ...

你俾唔俾錢你奶奶唔重要
重點在於你奶奶收你一家三口幾錢
又食又住燈油火蠟
樣樣都係錢
你唔俾咪叫你老公貼囉
唔好因你要做偉大FTM 而減家用

大宅

回覆樓主:

我覺得一家人應該坦承,你咪直接同你老公講失業,你暫時比唔到家用奶奶,如果你老公唔同意,你就同佢講,咁依段過渡期就辛苦哂佢幫你比埋你果份家用,因為佢話無得減,你亦要積極揾野做同節省開支,例如自己煮飯,咁老公可以帶飯,中午自己煮下麵食。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔好怪我直接
唔扣99家用真係對唔住你父母
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

首頁
34567...35

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊