自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 iris2306 的帖子

其實有幾多個人有真正快樂的人生?

侯爵府

Myluckybaby 發表於 23-7-16 13:29
至於我父母則重男輕女,3x幾年前由內地移居香港時,將我同5個細佬係家庭名單拆開,佢哋帶住5個仔移民香港 ...

咁你和5個細佬感情如何? 他們有照顧父母嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

fayefa 發表於 23-7-16 01:35
係碼一兩年前喇,年青 DJ一名,唔知叫乜名,零晨1點商業2台,好似依家仲可佢 果排好鍾意講依啲 ...

所以我從來吾聽收音機,從小就直覺啲所謂DJ講嘅嘢無智慧又聒耳,令人心生厭煩。

珍珠宮

好媽媽勳章

百行孝為先,中小學生應加強認識中國傳統文化,不過我見學校都積極做緊

男爵府

Subconscious 發表於 23-7-16 00:09
有人話父母照顧子女係天經地義,冇咩值得感恩,亦冇乜原因需要孝順。我認為孝係發自子女內心,對父母的尊敬 ...

就算唔係養大你,生得你有血緣都應該要感恩 ,都要愛佢,天經地義。

珍珠宮

iris2306 發表於 23-7-16 15:19
因為呢個年代既小朋友無幾多個有真係快樂的童年,佢地會覺得點解要生佢 ...

唔明點解你會咁睇?小朋友嘅生活,是根據住父母所給取的。 香港又無戰亂,又不是超貧窮國家,有飯食,有書讀,唔明困難喺邊?

小孩子最唔開心嘅就父母成日迫佢學習,迫佢補習,只要要父母們願意放低社會風氣吹出來的"成就",孩子自然有快樂童年。

我的兩個孩子成績一般,無任何補習,平時父母返左工佢地一樣掛住我地,假期會同佢地出去郊外玩下,都唔需要好多錢。

唔係香港唔適合生b,而係香港人首先要改變自己思維。

伯爵府

fayefa 發表於 23-7-16 01:16
當我聽過有 DJ 係電台節目講親情,孝順係道德綁架,因為佢無得揀,係父母生要生出佢嚟,無佢同意,養育係天 ...

好可怕! 成個世界變了!完全不知所謂!
第日到佢哋做人父母, 如果自己嘅仔女同佢講同一番說話, 唔知有咩感受?
我相信唔係教育出了問題
學校只會教佢哋孝順父母尊敬師長!
問題係網絡世界實在係會洗人腦!

伯爵府

crt1234 發表於 23-7-16 01:28
所以依家好多人都唔敢生
中產既仔女都有機會埋怨父母, 基層既更甚

對呀
我真係聽過有小朋友話點解冇錢要生佢出嚟! 人哋個個可以去遊學,而佢父母就冇錢俾佢去遊學!

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

da-rosette 發表於 23-7-16 11:21
絕對係!就算唔係呢啲極端例子,剩係生咗個內向敏感孤僻嘅性格其實都好大鑊,因為呢個社會係群體社會,香 ...

你都幾理性架喎,旁觀者清,當局者迷。

伯爵府

Subconscious 發表於 23-7-16 00:09
有人話父母照顧子女係天經地義,冇咩值得感恩,亦冇乜原因需要孝順。我認為孝係發自子女內心,對父母的尊敬 ...

當然要識感恩,但係老實講,有啲父母真係極度不合格。我覺得如果只有基本照顧,根本無心好好培育小朋友嘅話,呢啲細路唔識或覺得唔需要感恩都理解。因為我都唔理解點解仲要生。無資源嘅父母都可以畀到小朋友開心回憶,呢啲家長有努力畀更多小朋友。呢啲一定要感恩。小朋友都要明白唔係所有嘢都係老鳳的。小朋友對家長係咩態度好多時都取決於家長對佢哋係咩態度。

珍珠宮

回覆樓主:

相向的,父母感恩有個乖仔/乖囡,子女會同樣的回應你

相反,現實好多父母話自己養到你咁大,子女比錢父母係天經地義,幾千蚊都話只係象徵式

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實人大左先知真係有父母唔係真心錫仔女! 只係當搖錢樹,佢年幼時完全感受唔到母愛,也決定左一世不婚不育

大宅

回覆 mommyli 的帖子

同意。自己無經濟能力,夾硬生,又無資源培養子女,又奢望子女有回報,很可笑。

侯爵府

水草 發表於 23-7-16 15:36
咁你和5個細佬感情如何? 他們有照顧父母嗎?

咁我依然好錫5個細佬,佢哋都對我好好。亦有俾家用照顧父母。

侯爵府

PeteOrson 發表於 23-7-16 17:42
福建人嗎?

唔係,係客家人。

男爵府

歌莉亞 發表於 23-7-16 16:56
對呀
我真係聽過有小朋友話點解冇錢要生佢出嚟! 人哋個個可以去遊學,而佢父母就冇錢俾佢去遊學! ...
他是否入了神校讀書?如是,周圍都是有錢同學包圍,難免会有比較心態。
所以,父母选校時,也要考慮這方面,尤其青少年,成日都想和同輩看齊。

男爵府

mimi199188 發表於 23-7-16 07:05
我覺得呢d系正常人先會咁,但萬一吾好彩遇到個細路天生有問題就慘,例如有xyy的男人,天生暴力狂,犯罪份子 ...
Cut是什麼?

伯爵府

irisf 發表於 23-7-16 18:51
他是否入了神校讀書?如是,周圍都是有錢同學包圍,難免会有比較心態。
所以,父母选校時,也要考慮這方面 ...

所以朋輩嘅影響力才是最大
而家有埋網絡世界更嚴重
中學後你對佢嘅時間真是少之又少, 他大部分時間都在學校同他的朋輩度過
他只會相信他朋友嘅說話
黑暴期間, 你唔出去?朋友覺得地係異類, 你見咁多人出去就知啦!
你根本冇能力可以再教育佢, 真正嘅教育係12歲前!
當然, 有些仲係好聽話的, 為數不多囉!
我成日都說零至十歲係父母嘅仔女
十至二十歲他是朋友的, 不是父母的
20至30歲他是他的伴侶的
30至40歲他是他仔女的
40後佢先明白原來做人父母是困難的
才明白父母嘅用心良苦
才懂得理解自己的父母!

伯爵府

歌莉亞 發表於 23-7-16 19:12
所以朋輩嘅影響力才是最大
而家有埋網絡世界更嚴重
中學後你對佢嘅時間真是少之又少, 他大部分時間都在學 ...

有錢嘅就怪父母冇時間陪伴, 冇錢嘅就嫌父母冇能力點解要生佢哋, 比唔到佢哋優質嘅生活!
有時間陪佢哋又話父母唔俾自由佢哋, 冇時間又賴父母。總之, 躺著也中槍!
其實最重要係小朋友本身個性格, 同埋佢遇到什麼人, 所有嘅嘢其實上天已一早安排好!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊