自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

天貓 發表於 23-7-17 11:21
呢幾間幾時都咁難入

係競爭相當激烈

大宅

月亮免 發表於 23-7-17 11:18
請問有咩唔同?

https://m.hkej.com/landing/mobarticle2/id/2261416/%E3%80%90%E4%BF%A1%E5%A0%B1%E6%9C%88%E5%88%8A%E3%80%91%E6%B8%AF%E5%BC%8F%E6%95%99%E8%82%B2%E8%B2%B4%E6%97%8F%E5%8C%96+%E5%8D%B0%E5%BA%A6%E7%A8%AE%E5%A7%93%E5%88%B6%E7%BF%BB%E7%89%88

多謝找到這條 link 的 jm.

侯爵府

Adiezz 發表於 23-7-17 11:20
直資要求家校合作,家長願意高度參與教育,肯投放資源係小朋友身上。而津校自由度高,一般情況下學校唔會 ...

你錯了。
只係津校好多家長無時間管教,唔識管教,完全依賴學校。

大宅

直資未必好過津校, 但有些是一條龍, 我唔想子女未升中就操到殘!更唔想搞到自己精神有問題! 所以揀一條龍直資了.

侯爵府

nobodyfool 發表於 23-7-17 11:23
係競爭相當激烈

無競爭,更多人hea過。

珍珠宮

nobodyfool 發表於 23-7-17 11:23
係競爭相當激烈

所以,邊個話直資易入啲,係人都係爭個幾間,同樣,官津校,喇沙,皇仁,瑪利諾,大把中產以上爭住入,程度亦會深啲,係人都知….

伯爵府

Adiezz 發表於 23-7-17 11:20
直資要求家校合作,家長願意高度參與教育,肯投放資源係小朋友身上。而津校自由度高,一般情況下學校唔會 ...

不同意, 津校/私校都可要求家校合作,家長願意高度參與教育,肯投放資源係小朋友身上

子爵府

yantung2010 發表於 23-7-17 11:25
你錯了。
只係津校好多家長無時間管教,唔識管教,完全依賴學校。

咁呢類家長本身都唔會考直資,或者入到直資都跟唔到學校理念同要求

子爵府

qpalzm 發表於 23-7-17 11:29
不同意, 津校/私校都可要求家校合作,家長願意高度參與教育,肯投放資源係小朋友身上
...

當然好多好既津校亦唔會差過直資

侯爵府

2024年龍年勳章

直資學校透明度大啲
家教會影響力大啲
校本課程彈性大
老師唔係簽長約hea教係無得留低
而且好多名直、神直係一條龍
雖然都要努力讀書但無呈分壓力(差好遠)、進可攻退可守

大宅

Gud567567 發表於 23-7-17 11:26
直資未必好過津校, 但有些是一條龍, 我唔想子女未升中就操到殘!更唔想搞到自己精神有問題! 所以揀一條龍 ...

DSE 2022 中英數排名
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873753

自己比較吓
attach0/tmp/phpytFJjT
attach1/tmp/phpqk2z66

男爵府

Gud567567 發表於 23-7-17 11:26
直資未必好過津校, 但有些是一條龍, 我唔想子女未升中就操到殘!更唔想搞到自己精神有問題! 所以揀一條龍 ...

同意
一條龍直資,我子女都讀緊

優才,真道,蔡繼有,一條龍唔使煩又有IB ,優質直資

大宅

回覆樓主:

比錢嘅VS唔冼錢嘅
家長學歷、英文程度、工作、眼界、度假地、平時玩嘅都唔同啦

男爵府

回覆樓主:

1. 好多人唔想玩大抽獎,例如我!個囡得15分,成家一向黑仔,大抽獎?真係唔好玩了,抽得唔好又要周圍叩門,諗起都驚

2. 資/私學校資源較津多,勁大圖書館呀,游泳池呀,仲有好多課外活動。教學方法亦唔係一咪死讀書。

3. 家長質素較好,讀得資/私都係會有心栽培子女。

4. 同學質素:我覺得朋輩影響好大,當你身邊同學都係叻人,講緊係幾千人爭百零個位,係良性競爭/互相影響,子女都唔會太差。

5. 有d資/私係龍校,升中唔使再玩多轉,讀得好又可以外闖,更上一層樓,進可攻,退可守。

男爵府

chanti 發表於 23-7-17 10:55
呢點我同意、為左爭入好直私、k2學生in 出名直私時中英能力已經被train到上k3-p1 。疾情下又要拍片如自我 ...

我一直覺得,揀好學生叻學生黎教嘅學校,唔係一間成功嘅學校,整體成績好又點,唔係學校教育成功,只係佢地揀晒啲叻學生黎教,如果一間學校係人都收,但又能夠教出好學生,先係一間成功嘅學校,所以我好討厭啲人成日踩人地學校,有呼吸都收,好似睇唔起人地咁,但呢啲學校嘅程度都深,都有用家讚好

侯爵府

2024年龍年勳章

某津校今年請咗個學歷好高既新老師,點知份人性格孤傲又固執,學生話上完堂都唔知佢講乜,淨係識罰人鬧人,學生、家長、同事紛紛投訴,諗住完咗今年唔再續約,點知簽咗長約唔炒得,個位新老師知校長都無佢符更加有恃無恐….

男爵府

yantung2010 發表於 23-7-17 11:17
唔好將責任完全放係制度上!
從上面大家講嘅,直資學生質素,家長質素都較高。
教育唔係單指學校教育,小 ...

講得好有道理! 家長質素直接影響小朋友成長及往後價值觀!

簡單如以自己認識既中產家長, 大部份都正正當當努力工作及看能力範圍內 提供資源俾自已小朋友向上爬, 而唔係坐係度賣慘 等人幫, 見人去遊學 / 私補 佢地又要政府/商界幫忙及贊助, 好似以貧窮做護身符咁! 呢D係家長心態害左班小朋友, 我個人不認同, 所以有得簡都會簡直資學校!

男爵府

english1221 發表於 23-7-17 09:33
因為一線津小,淨係可以靠抽籤

其實我覺得大抽獎先係最唔好嘅產物

男爵府

ATRT_HFC 發表於 23-7-17 11:49
講得好有道理! 家長質素直接影響小朋友成長及往後價值觀!

簡單如以自己認識既中產家長, 大部份都 ...

係,我都好認同你地兩位,家長質素都好緊要,同埋真係物以類聚,唔同學校嘅家長嘅“格”都唔同

ATRT_HFC    發表於 23-7-17 12:37

男爵府

alicego62 發表於 23-7-17 07:32
我講白啲,津校隨機,咩家庭背景都有,孟母當年都要三遷唔係冇原因。不過咁講,如果津校地區係一啲比較高收 ...

油尖旺同灣仔區超過九成都係私樓,但津小學生好多都係來自五湖四海

但灣仔區幾間私小學生家庭背景,相對地係比較好

首頁
34567...21

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊