自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

leng1999 發表於 23-9-23 06:43
從來都係,身邊就有朋友既仔係咁。14-5歲入大學。。。28歲仲未畢業。

原因係咩呢?難以想像

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cupid0627 發表於 23-9-23 07:30
原因係咩呢?難以想像

難以融入成年人或者比較成熟的同學的世界。知識和做人都是成功的因素之一,甚至於做人更加重要。所以永遠強調孩子既學習成績既家長真係唔知之輩

珍珠宮

2024年龍年勳章

父母俾錢係害咗佢。

子爵府

leng1999 發表於 23-9-23 07:39
難以融入成年人或者比較成熟的同學的世界。知識和做人都是成功的因素之一,甚至於做人更加重要。所以永遠 ...

即是一直不合格,留班,大學又俾佢留十幾年!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cupid0627 發表於 23-9-23 08:05
即是一直不合格,留班,大學又俾佢留十幾年!

並非,冇朋友,內斂。學習OK但又唔滿意學科,不停跳科,同唔敢企出黎演講又好失分等等,所以同而家都未畢業

水晶宮

以前有前輩教落(前輩佢小朋友係考到獎學金去外國名牌大學讀書的。佢小朋友成績好勁。),就算知佢資優都不好特別提,順其自然發展。

開心健康、性格正常、呢啲仲重要。高分低能也沒用。

我成日教個仔,學識管好自己錢銀,終身受用。

水晶宮

貝_貝 發表於 23-9-22 11:32
原來高智商有遺傳

阿女遺傳到爸爸(50%機會)。

水晶宮

FJmom 發表於 23-9-22 12:27
我發覺而加d 後生係唔願搵份長工,好多搵夠就算,冇錢就又去抄散,總之夠用就算,唔係好plan 將來。 ...

係。半躺平狀態。而且傾向單身、有伴侶都無子女。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

taiwoon 發表於 23-9-23 07:12
佢嬲個點應該唔係無得去德國
同埋佢去德國都係有獎學金免費讀
佢係嬲點解要呃佢明明係租做咩話買

來來去去都係父母欠咗佢。。。冇人欠咗邊個,父母又係唔抵爭,唔識教,仲要利用個仔賺一筆,操控慾太強。

公爵府

貝_貝 發表於 23-9-22 10:43
如果你發現你仔女智商高,你會唔會去做IQ測試?但神童最後都無好下場

佢智商當年測到140喇,最後話 ...

害咗佢嘅唔係智商,係佢阿爸阿媽嘅做法。

珍珠宮

mimi199188 發表於 23-9-23 07:03
樓主,呢編野系斷章取義,成個訪問根本吾系咁。佢之所以變成咁其實系父母控制欲太強,吾聽佢講。當年佢考大 ...
俾我21歲就出走,過自己嘅人生。佢而家自暴自棄,最終受傷都係自己。

珍珠宮

Jane1983 發表於 23-9-22 10:49
跳班係錯,智商高,成績超班,唔等於其他發展配合到。

咪係囉!據聞當年佢學校幫佢爭取到去德國,因為德國對天才少年教育好好多,但年齡要達14歲,佢家長因為唔想等一年而拒絕,如果當時係為佢好,送去德國,可能唔駛搞成咁

珍珠宮

mimi199188 發表於 23-9-23 07:03
樓主,呢編野系斷章取義,成個訪問根本吾系咁。佢之所以變成咁其實系父母控制欲太強,吾聽佢講。當年佢考大 ...

好可憐嘅細路,我覺得有點心痛!

又望佢唔好再理佢父母自己開展人生啦

大宅

我仔IQ都接近140,當年冇要求佢係學業方面谷佢,當然會對佢要求高少少,現在2x歲,-邊讀雙master, -邊做有關方面既part time,仍住屋企食屋企,但不會要零用錢。人生好長,係自己的位置做好啲已經足夠,不要太強求。

水晶宮

BK Milk勳章

貝_貝 發表於 23-9-22 10:43
如果你發現你仔女智商高,你會唔會去做IQ測試?但神童最後都無好下場

佢智商當年測到140喇,最後話 ...

唔會特登check
做功課讀書唔水煩就夠
想起都爽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊