自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

B同事好Mean, 如果同事病會關心下,仲提佢記得睇醫生食藥,好好休息。

如果我係A同事,會叫B同事如果病就請病假休息,工作做唔完,但生命有限。

公爵府

兩個同事是否同級?
A同事預告病假問題在先,俾人觀感唔好。
B同事回應要睇埋關係、職級、語氣等先可以評論。

男爵府

IHateSummer 發表於 23-9-29 11:33
總有啲咁既人
我成日覺得呢啲人其實細個係sen
可惜以前冇咁多人重視呢樣野

其實我覺得B咁講又不是大問題,同事之間,B又不是上級,上司咁講真正mean啦,一點都唔體恤下屬!

而A將呢啲說話擺喺心(emoji),放上網公審,真正mean 啊,比B有過之而無不及

瑪瑙宮

sunnymama2 發表於 23-9-29 06:49
A同事臨放工前話唔舒服,聽日未必番到工。B同事就叫佢帶電腦屋企。

第日A同事病住番工, B同事話其實都唔 ...

讲唔係得你死先算有问题

侯爵府

B同事好衰好黑人憎, 有D咁同事真不幸

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

職場上大把呢D人,如冇從屬關係或有利益衝突的話,無視就算。冇人一定要對你好或者表示善意,你選擇對人好係你自己決定,但唔可以要求人地對你好。其實B講嘅係佢自己觀點,未必係俾說話A聽,A自己都要學精,唔係自己有禮貌對人和善就會得到同樣對待,有時多一句不如少一句。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

我會一早直接唔出聲電腦都唔拎,唔舒服咪請假

水晶宮

rose-mag 發表於 23-9-29 13:29
職場上大把呢D人,如冇從屬關係或有利益衝突的話,無視就算。冇人一定要對你好或者表示善意,你選擇對人好 ...

無錯,你有你講,我有我做!
最怕d,又要對人好又不斷數人,心理變態

侯爵府

A同事臨放工前話唔舒服,聽日未必番到工。B同事就叫佢帶電腦屋企。

字面上睇, B是上級/senior, A就真係勤力有責任心(因為病左都返工)

或者各有各難處,又要睇下公司是否月尾多野做,A又是否小病, 平時兩人的個性行為等等

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

水草 發表於 23-9-29 13:43
字面上睇, B是上紐/senior, A就真係勒力有責任心(因為病左都返工)

或者各有各難處,又要睇下公司是否 ...
B 都係病緊都返工, 咁樣睇佢唔係都一樣勤力有責任心??
如果我係B, 聽到個同事咁同我講,
我病住都返工, 都係苦笑話我都病緊
自己病住返工, 仲要咁大愛安慰個預告sick leave既人, 呀你好抖下啦, 休息下啦
我唔係病都可能會咁應下既, but 有點感覺too much,
又唔見得對方會咁take care 自己

侯爵府

回覆樓主:

好奇a點解會同b講,如果工作上既野唔關b事,b亦不是上司主管,a既說法,好似要b幫手咁,b的反應明顯是不想有事上身。

侯爵府

littlefunpig 發表於 23-9-29 13:56
B 都係病緊都返工, 咁樣睇佢唔係都一樣勤力有責任心??
如果我係B, 聽到個同事咁同我講,
我病住都返工, 都 ...

所以好難講, 做人問心無愧就算, 不過撞啱大時大節,放病假可能令人諗多左

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

水草 發表於 23-9-29 14:04
所以好難講, 做人問心無愧就算, 不過撞啱大時大節,放病假可能令人諗多左
...
B 可能都係無心講, 俾有心人聽放上網公審
俾我病就咪第二日同上司請sick leave
同個工作上無關既同事講定明天會請病假係咩做法呢其實???

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

tkop 發表於 23-9-29 13:07
讲唔係得你死先算有问题

同意

大宅

回覆 sunnymama2 的帖子

咁A唔返工關佢事

大宅

係b同事厚多士

翡翠宮

nownowma 發表於 23-9-29 06:57
好mean
A 病左可能不返工仲叫佢帶電腦
SL 都要wfh?

x2

水晶宮

B如果非A之上司,佢咁說就多事及沒品。

阿B如覺有需要佢都可請病假。工作安排由公司上司決定。

如我是A,做本份算。

珍珠宮

回覆樓主:

如果A同事唔係成日請病假, B同事咁講過份咗。 有同事紅色假期,前或後會請病假,自制長假期。 或者自己放大假後,請一天或兩天病假,因玩得太盡,病咗喇,阿head又唔會話佢,因真係有病假纸,大家奈佢唔何。

珍珠宮

B講野一定係mean. 如果係咁熟同事我會鬧鬼返佢,唔熟嘅同事或上司我就聽完就算,下次唔舒服絕對唔會返工,就算帶左電腦返屋企都唔會開著部腦。公司打到電話來就話瞓左覺休息緊。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊