自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

大宅

jencheng 發表於 23-11-27 23:37
先生照腸香港st paul, 他說晚上8時後已唔見護士入房,弟婦在養和,昏迷了也沒人知,直至第2朝医生來到推唔 ...

我都係St. Paul 照腸, 護士入房非常頻密, 除了量血壓, 還要check 大便屙清未.

水晶宮

其實。。。
姑娘幾密量一次血壓,唔係姑娘話事,係醫生落order 㗎。。。 醫生無寫order, 先係routine 咁量(間間醫院的routine 都唔同)

子爵府

大單嘢真係要去政府醫院
有咩事要急救唔使等乜科醫生都有
私家醫院買服務 。小病小痛就ok

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

私家醫院一樣半夜有姑娘定時探熱量血壓喎,點會成晚無人呀

子爵府

回覆 mickeyeva 的帖子

真係好慘,祝福陳太早日康復,身體健康

象牙宮

回覆樓主:

我覺得反而係個醫生嘅問題.好慘

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

蘭開夏道 發表於 23-11-28 05:27
私院?你妹術後有住ICU嗎?

冇!不過比預期住多咗四日醫院,之後病假放咗成個多月,佢老細仲問佢你割膽石搞乜放咁長病假?我阿妹話我肚條疤痕仲大過人哋生仔呀!

男爵府

麟媽媽 發表於 23-11-28 00:25
其實我都覺得有啲奇怪,我住過好幾間私家醫院,包括聖保祿同養和,真係無覺好瞓,姑娘成晚入黎量血壓,點 ...

我住過養和,聖保祿,九龍法國醫院, 成晚都有姑娘入嚟量血壓,基本上2/3個鐘頭就入嚟一次。

我又住過政府醫院,都係一樣,幾個鐘頭都會量血壓。

基本上私家同政府醫院都係瞓唔到,姑娘出出入入。

水晶宮

jencheng 發表於 23-11-27 23:37
先生照腸香港st paul, 他說晚上8時後已唔見護士入房,弟婦在養和,昏迷了也沒人知,直至第2朝医生來到推唔 ...

入過所有港島私家,四個鐘一定有人出現,養和就真係比較忙,冇乜人睬你,但st Paul成日都有人出出入入問候,港怡同港安都正常一定最少4小時有人搵你量血壓,政府東區冇護士都有姐姐入黎

水晶宮

moonlight9198 發表於 23-11-28 00:20
但政府真係排期太耐,除非好緊急,所以有保險claim或有D錢可負擔,就覺得去私家醫院比較好。
...

同意,我手術一定去私家做,咁當然我搵嗰個醫生都必定係行內有名氣的,主要其實係私家個服務會好啲,好怕喺政府落唔到床冇人幫你果種徬徨,私家食嘢時間所有嘢都比較自由,所以我手術比較鍾意去私家同埋之後有啲咩follow up政府係好歡迎你返去 。

男爵府

都唔知係咪黃綠醫生?

大宅

見到啲傷口

子爵府

HLDMaMa 發表於 23-11-28 07:59
St. Paul 養和、港安、港怡都不算細醫院了,很多名醫都掛牌在St.Paul 、養和的。
...

掛名喺嗰間醫院唔代表嗰間醫院叫大院
掛名喺嗰度其中一個原因係近佢clinic
行內人就知點叫大院細院

子爵府

polliebb 發表於 23-11-28 08:51
私家醫院一樣半夜有姑娘定時探熱量血壓喎,點會成晚無人呀

其實無咩特別的話
量血壓嗰啲最多都係一日兩次至4次架咋
做完手術嗰啲又或者ill 啲嘅就4個鐘一次
包括夜晚
不過就算stable嗰啲
我自己都慣咗每一至兩個鐘就去round下個病房嘅
所以如果話成晚都無人巡房
我會覺得個nurse都幾大安旨意囉

伯爵府

回覆 jencheng 的帖子

我8月份在養和留醫一星期, 定時有姑娘和醫護助理來度血壓和檢討問候等, 有需要按鐘都一定有人回應

大宅

睇返佢響深切治療影嗰幅相,個背景似係養和ICU。

https://www.mytvsuper.com/tc/scoopplus/scoop/catch-up/7889441046153/東張焦點-切除子宮手術卻導致腸道受感染險喪命-是程序出了錯還是另有原因-
attach1/tmp/phpcxeC8W
attach2/tmp/phpbwYQy1

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

donut012 發表於 23-11-28 13:44

https://www.mytvsuper.com/tc/scoopplus/scoop/catch-up ...

病人件袍唔係養和嘅

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

donut012 發表於 23-11-28 13:44

https://www.mytvsuper.com/tc/scoopplus/scoop/catch-up ...

如果係養和住埋ICU 醫藥費咪好金?最慘醫唔好,重要昏迷,個肚好多疤痕,身體弱晒,真係要討回公道!

大宅

yan_yan_mummy 發表於 23-11-28 13:55
病人件袍唔係養和嘅

咁可能係嘉諾撒醫院。個背景都係類似。
attach1/tmp/phpdfyXGq

侯爵府

我住法國, 查實做完手術都迷迷糊糊, 佢嚟唔嚟量血壓唔影響個人繼續迷糊, 係近出院那1,2晚瞓咗量血壓會知, 有次術後發燒成注菜咁, 真係1,2小時入嚟量一次, 情願佢騷擾我瞓覺好過冇人mon實。

首頁
34567...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊