自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

當你瞓係床上嘅時候,試下個腦一有嘢諗就注意番自己呼吸的一呼一吸,再有念頭出來就重覆這動作!順其自然唔好迫自己同自己講要瞓要瞓!

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

如果失眠,我會放部收音機在枕頭,開到好細聲,聽住微弱的音樂去訓,這樣可以令自己分心,不用左想右想。。。外國人播white noise給BB聽,是同一道理。

別墅

虎到金來勳章

Jenniferlawb 發表於 23-12-13 19:01
我幾年前都試過失眠,試過連續4日都幾乎冇訓過嘅狀態下返工,個人明明攰到不得了,但係訓唔到嘅感覺真係好 ...

長期食失眠嗰D藥唔止傷身,如果依賴咗就大件事
好彩你老公發現得早,都係用啲安全啲嘅方法好

公爵府

Happy_agnel 發表於 23-12-13 17:59
試下睇中醫/針灸/退黑色素/B雜或做運動,如果唔得就要睇精神科。

我三年前,就係工作壓力太大引至失眠同驚恐症,試哂你列出來方法,都唔得,結果走去睇精神科,頭半年每晚要食三四粒藥丸,才可以瞓得到同calm down 自己。

樓主,保重身體!

別墅

可能你有好多無形壓力自己唔知,我試過壓力大到個頭好重,夜晚發夢都諗到公司嘅嘢,持續困擾咗幾個月。我覺得要令自己容易啲瞓著,最好都係唔好俾自己返到屋企都諗工作

或者可以試下瞓覺之前先刷牙、換睡衣,等身體覺得係時候休息,間房盡量較暗啲燈或者完全熄曬佢。依啲都係醫生教我,一邊去做治療,一邊自己喺屋企轉下其他方式瞓覺,慢慢調節返就冇事喇

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

睇中醫調理身體啦,我中咗covid好返之後都有一排失眠,都係睇中醫好返。最近手痺痛又瞓唔到,又係睇中醫再搭單買佢嗰度d中藥包浸手腳,一覺瞓天光。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我食咗兩年西藥 要返工時一定要食,因為真係無時間去培養瞓覺質素 培到幾個鐘一瞓著鬧鐘就响。

依加慢慢調,有時半夜醒咗瞓唔著半粒,起碼叫瞓到4個鐘。

放假就試唔食,由得瞓到就瞓。

別墅

DIMDIM2011 發表於 23-12-13 16:21
仔仔要呈分?

唔係,但仔仔成績跟唔上,每日要用好多時間去幫仔仔跟功課…

別墅

redhot 發表於 23-12-13 16:04
有冇睇中醫?我自己以前係咁,連續食中藥、又曾針灸過,調理一段長時間後就冇事
...

無呀….

別墅

Jane1983 發表於 23-12-13 16:53
唔開心的乜嘢?解決個問題。如果無咩特別唔開心,咁可能係有d鬱悶,舊唔久放自己出去me time。 ...

係個人好多煩惱,好多野諗,搞到自己訓唔好…

別墅

Jenniferlawb 發表於 23-12-13 19:01
我幾年前都試過失眠,試過連續4日都幾乎冇訓過嘅狀態下返工,個人明明攰到不得了,但係訓唔到嘅感覺真係好 ...

我都覺得自己頻臨想食藥嘅階段,不過知道一開始咗就返唔到轉頭,我就堅持住唔食…其實我連自己係點樣瞓得著都唔知,可能次次都等到自己體力透支先自然瞓到,我好多偏方都試過但唔work,有時瞓唔著個人就成日轉身,搞到有時整醒埋老公

別墅

陸爸爸 發表於 23-12-18 12:49
可能你有好多無形壓力自己唔知,我試過壓力大到個頭好重,夜晚發夢都諗到公司嘅嘢,持續困擾咗幾個月。我覺 ...

我而家都覺得個頭漲住好辛苦,再加上瞓唔到對眼唔舒服,滴完眼藥水都好快覺得澀,一諗到今晚又冇覺好瞓就覺得心很累

我今晚試下學你咁樣呃自己個腦先,有啲儀式感可能容易啲瞓著,你係失眠咗幾耐開始去睇醫生同做治療?最後搞咗幾耐先回復正常?

侯爵府

回覆樓主:

曬下太陽做運動,每日抽時間放空一下自己咩都唔好諗。
你試下,我以前又係好難瞓到覺,之後陪小朋友做運動曬下太陽就改善左,而家5分鐘可以瞓著

珍珠宮

tutik 發表於 23-12-14 08:07
我覺得因為太忙,根本返到屋企就好似返緊第二份工咁,始終人唔係機器,唔係一息掣就可以停落嚟訓,個腦都未 ...

我一返工就失眠,就算part time都係咁。但做ftm就無事,夜晚瞓完,下午可以小睡。

所以我覺得同壓力有關。

不過,仔升中之後,我都會盡量去做pt。

別墅

cherry00yau 發表於 23-12-19 12:13
我而家都覺得個頭漲住好辛苦,再加上瞓唔到對眼唔舒服,滴完眼藥水都好快覺得澀,一諗到今晚又冇覺好瞓就 ...

我約莫失眠到第3-4個月就頂唔順去咗搵醫生,醫生建議我直接做tms,我睇完兩次之後都再去其他中心繼續做治療,好在失眠都斷到尾

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cherry00yau 發表於 23-12-19 12:07

比佢去補習,自己relax下。

珍珠宮

cherry00yau 發表於 23-12-19 12:07

咁呢個都係你壓力大原因,有冇得外判分散下

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

廷廷媽 發表於 23-12-13 16:04
對功課呢PART試下外判, 放工就要時間去RELAX返緊張既情緒....

外判之後,舒服好多。
親子時間增多,感情都好啲

子爵府

阿仔放去家課班, 返黎只係對手冊同簽名. 試下唔好對阿仔成績上心 (係好難). 作為媽媽首先要顧好自己身體同情緒.

複式洋房

陸爸爸 發表於 23-12-19 12:45
我約莫失眠到第3-4個月就頂唔順去咗搵醫生,醫生建議我直接做tms,我睇完兩次之後都再去其他中心繼續做治 ...

TMS係咩尼?醫生開藥定有咩要做?我都好容易失眠,仲復發得好密,好少可真係瞓得冧,又瞓得夠長時間

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊