自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Pa123 發表於 23-12-25 19:21
去外地旅遊,以日計消費額,是北上旅遊行街幾多倍?
岩岩3日兩夜廣佛之旅
一行六位
每人1197

朋友話買張hk express連特價機票加稅都係岩岩好仲未計落地洗費

伯爵府

回覆樓主:

開關之後都北上好幾次,大陸消費唔一定平過去外地玩,因為視乎你玩啲咩同食啲咩.
我係兩樣嘢消費得最多嘅, 一就係食,平均lunch/dinner 400至800不等一餐,會揀好嘅餐廳食. 早餐叫美團大約150蚊.
另外就係小朋友去玩, 好似賽車射箭卡丁車夾公仔等等, 每轉都幾百.
排第三就係call車,有時好懶去地鐵站,即call即有,點對點,好方便.
每次北消費都比香港消費多好多,但係重點係食得多咗食得好玩得多,成個過程係愉快好多

水晶宮

回覆樓主:

路過!同事用2元去最新過境要約I小時,到時等晚餐由1700至2200才有位,越北上D野越平,隔一條街價值爭議好遠(見D同事1個人北上一百元食海產,好大碟好抵)

男爵府

溫提:以深圳食品計,深圳是移民城市,偏外省調味、口味,你會見到好多餃子、麵食,就算零食咸甜度都同香港唔同(例如:薩其瑪/馬仔、火腿腸),所以覺得唔好食,可能只唔岩香港口味。

另外,香港餐廳d半製品原料:河粉、腸粉、魚旦、燒賣、牛肉丸、粉果…等,同化工調味、各類醬油,極可能由大陸供應,又因為暴利、hea/速整餐、頹餐化而至種類比廿年前少,大陸產業鏈豐富,多好多新鮮預製同半製成品,食品種類好多。

男爵府

減齡達人勳章

岩岩去左深圳+廣州3日2夜滑雪,2大2小 total 用左¥8000 up
- 滑雪2次滑雪每次3hrs +1次娛雪2hrs 共¥2700
- 2晚酒店¥1900 (融創酒店仲靚過深圳Sheraton)
- 食大約¥100/人/餐,大人岩食小朋友又唔岩食,飲食節目唔岩佢地,只有玩係岩小朋友,好在打機+夾公仔都唔貴,仲好有成功感。
難怪會展中心開滿夾公仔店!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mercurycc 發表於 23-12-26 21:11
深圳咁貴?
朋友話岩岩一家人5大一小,
兩日一日夜一食4-5餐連住都係2千幾,

我都係北上自由行番禺,河源,順德,佛山等地方,每地三天使費連食宿都係二千元咁上下,主要我地兩個都唔食得多野,而且求其咩都啱食,有時掃街小食奶茶又一餐,水果蛋糕又一餐,當然都會搵好食的餐廳,最近河源食左泰菜都唔錯。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

象牙宮

la_source 發表於 23-12-28 09:39
岩岩3日兩夜廣佛之旅
一行六位
每人1197
你朋友岩呀!
分享下月頭買$10機票去日本3日兩夜,
機票劃位無買行李都頭$11xx。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Pa123 發表於 23-12-28 10:25
溫提:以深圳食品計,深圳是移民城市,偏外省調味、口味,你會見到好多餃子、麵食,就算零食咸甜度都同香港 ...

深圳啲餐廳愈來愈唔好食,最近食左客語,綠茶餐廳都退步了。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

mercurycc 發表於 23-12-28 10:45
你朋友岩呀!
分享下月頭買$10機票去日本3日兩夜,
機票劃位無買行李都頭$11xx。
所以佢去完今完今次就話
再有就預埋佢啦
已講緊農曆新年初4打後

男爵府

回覆樓主:

差唔多 3日2夜 我都洗左$10000
3個人

象牙宮

la_source 發表於 23-12-28 10:50
所以佢去完今完今次就話
再有就預埋佢啦
已講緊農曆新年初4打後
疫情後手都未北上過,
1月已約3班朋友北上行下.

子爵府

聖誕節去左珠海長隆兩日
兩大兩小套票$14XX
食<$800
交通<$500
兩小時車程好快
聖誕節長隆勁多香港人,有些香港人好冇禮貌,一個代排8人, 國內遊客見到都擰擰頭,影衰晒香港人!
第二次去珠海,人冇深圳咁多,物價冇深圳咁貴,食物比較廣東口味,服務員廣東話多。

大宅

myfaye 發表於 23-12-28 11:37
聖誕節去左珠海長隆兩日
兩大兩小套票$14XX

一個代排8個 佢哋玩晒了 應該要出聲小爆佢哋

myfaye    發表於 23-12-28 15:22

琥珀宮

mercurycc 發表於 23-12-28 11:30
疫情後手都未北上過,
1月已約3班朋友北上行下.

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊