自由講場

跳至

首頁
34567...54

尾頁

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-1-23 16:05
800萬當4厘回報,一年32萬。
如果有5厘報,一年40萬。
食邊洗慳,兩個人食得唔多,當$6000食一個月已經食 ...

股票唔係人人都可以有穩定回報既一個遊戲黎

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-1-23 16:25
YES.老人家每個月有幾萬蚊已經好好洗

其實我唔同意老人家會洗得少錢,只係個班老人家慳甘解
老左醫療同藥費,或比人照顧費用係好貴,當然可以揀叫仔女比,可以睇政府,可以揀副廠藥
但我唔想退休年紀生活降級

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-1-23 16:34
800萬如何製造每個月每人幾萬元?
息又唔會長期高
股票又會跌

股市同投資被動收入,真係有9x%既人,都唔會永遠控制得好好

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-1-23 16:40
學16樓話齋,可以去旅行可以出街食飯,+可以揸車有錢睇醫生可以買自己喜歡既野可以醫美

目標是維持原本既 ...

同意

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-1-23 16:42
股票價格升跌唔影響收息,
只要平均做到四厘有32萬,
五厘有40萬,六厘有48萬。

息口會隨住股價升跌有波動,一樣有股價大跌,息口大跌
例如一隻5蚊股票由派6厘,佢跌到3蚊派10厘
。都有可能一隻股票5蚊派6厘,跌到3蚊派6厘。
另外股票可以大跌可以停牌,長遠利潤唔係百分百。

珍珠宮

PS123 發表於 24-1-23 16:49
我覺得如果要計算埋日後老咗醫療,護理嘅費用就一定唔夠...

我計過,我地兩人住院意外家居3份保險會供到老,老左二人要5萬一年
買得就睇私家,包底個份都唔平架

子爵府

回覆樓主:

800 萬都退唔到休既話好多人退唔到
我親人2個50歲左右已經無做野,有自住樓,兩個加埋揸住300幾400萬左右,有收息股,但幾多無詳細問
到今時今日都成20幾年,都仲未洗晒d錢,無特別慳,本身都唔係非常大洗既人,有去旅行,無收家用,但事實佢地去到70歲時每月開支已經唔大,唔會再搭飛機,touchwood 佢地無咩病痛,平時洗費都係食下野,娛樂都係行下山去下離島,係開關後去左一個月遊輪
所以最緊要身體健康啦

珍珠宮

Robinrobinrobin 發表於 24-1-23 23:15
800 萬都退唔到休既話好多人退唔到
我親人2個50歲左右已經無做野,有自住樓,兩個加埋揸住300幾 ...

其實我係唔鐘意去旅行…都唔見得而家我細開支

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-1-23 16:49
自己揸車既方便係和坐車不同
包括清潔度和舒適度
我揸車call車都試過

Facial $3000 係一個月定一次?如果一次,好貴喎

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-1-23 23:34

我對面屋個太太,做45分鐘body 2千,跟手做埋facial又2千,一星期去一次

珍珠宮

PIGPIG朱 發表於 24-1-23 23:35
我對面屋個太太,做45分鐘body 2千,跟手做埋facial又2千,一星期去一次
...

45分鐘body $2000???我做2 part 淋巴1.5小時+推胸20分鐘+做機半小時,都唔使1千喎。Facial $2000 做乜?我打 Hifu都唔使$2000一次

珍珠宮

PIGPIG朱 發表於 24-1-23 23:15
我計過,我地兩人住院意外家居3份保險會供到老,老左二人要5萬一年
買得就睇私家,包底個份都唔平架
...

太貴了

男爵府

MissMaMa 發表於 24-1-23 23:34

一次,如果買plan平少少,$2500。
我去Cosmax打laser,其實如果做全套,即係做埋清潔+導入,要$4000(買plan)
我又有時做rf
遲下應該做thermage,所以我會預$3000/月

男爵府

MissMaMa 發表於 24-1-23 23:39
45分鐘body $2000???我做2 part 淋巴1.5小時+推胸20分鐘+做機半小時,都唔使1千喎。Facial $2000 做 ...

如果你按摩咁平,應該都是小店吧?
我做眼袋槍半小時都$1500(買十次),不是Cosmax

其實facial按摩價格都好大差距
睇自己要求

男爵府

PIGPIG朱 發表於 24-1-23 23:34
其實我係唔鐘意去旅行…都唔見得而家我細開支

你如果鐘意去,仲大開支

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-1-23 23:39
45分鐘body $2000???我做2 part 淋巴1.5小時+推胸20分鐘+做機半小時,都唔使1千喎。Facial $2000 做 ...

其實我覺得佢係比人上既,但佢話做左好多年架啦,好熟甘話。咁我覺得有小小唔熟唔食甘
因為佢份人好鬼豪既,買餸生果菜調味料日用品,佢日日放工都Ccsuper 買既
我都叫大洗,都唔會日日sssuper買,不過我而家都係買超市或者網購,無落街市了,我c6唔想我落街市
Sssuper、日或超市,甘岩去開就會買,唔會日日囉

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-1-23 23:41
太貴了

唔貴丫,我計80歲個行,見到住院18xxx一人、意外3xxx一人,甘仲計通帳呢

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-1-23 23:45
你如果鐘意去,仲大開支

唔好飛,好第二d

男爵府

PIGPIG朱 發表於 24-1-23 23:46
其實我覺得佢係比人上既,但佢話做左好多年架啦,好熟甘話。咁我覺得有小小唔熟唔食甘
因為佢份人好鬼豪既 ...

有啲老人家,本身有咁既生活水平就自然咁用,唔會覺得叫貴

我見樓下平台有個老人家,應該起碼90,日日兩個工人推佢曬太陽,幫佢活動手腳,養兩個工人開支都唔少啦!當然係因為佢/佢仔女有咁既能力啦!

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-1-23 23:51
有啲老人家,本身有咁既生活水平就自然咁用,唔會覺得叫貴

我見樓下平台有個老人家,應該起碼90,日日兩 ...

我地過65一定要工人的,講好左。為左慳幾千蚊。一陣做家務整親又洗幾萬,得不償失啦
我岩岩早幾日拉親個盤骨,去骨科照左腰同盤骨mri,都未開始做物理治療都萬幾了
幾年前搬完屋之後汁野。又係整親條腰,睇左3萬
唔好計其他body check照乜鏡乜鏡啦,好多人計開支,只計基本開支,其實消費保險醫療一樣係開支,計應該計總開支
所以計基本開支既人,會洗洗下發現唔夠錢,變左要死慳死抵

首頁
34567...54

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊