自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Aley1204 發表於 24-2-27 12:16
都係,諗唔到tempo/ 白花油 會係日本人手信

Temp 、白花油、保心安膏、花露水

其實真係好好用,有特色的

子爵府

milkteabb 發表於 24-2-27 17:17
但行山始終有d運動底既人先有動力,山上又無好d既廁所。帶住老人家、小朋友、或唔想晒太多太陽既,如果多d ...

就係要活動多元化,咁先吸納到唔同嘅旅客,咁樣先做到分流。其實好多外國人特登嚟香港行山㗎,因為好多地方要行山睇風景就起碼要一兩日,香港半日搞掂超方便又易行,山徑又靚又乾淨治安又安全,而且香港嘅俯瞰城市景真係獨一無二,無咩地方有

子爵府

2024年龍年勳章

Kennedyjason 發表於 24-2-27 08:50
講真,真係無咩景點好去,比遊客去到嘅地方,又要劏人,業界要自我反思.

太負面啦
其實去得多地方,就明白香港有咩靚
淨係香港既維港,在外國人眼中已好特別好靚。

Life must go on

男爵府

回覆樓主:

有做功課黎香港玩,一定唔會覺得悶
香港有:海洋公園、迪士尼、濕地公園、香港動植物公園
博物館:M+、文化中心、科學館、火車博物館…
行山:獅子山、元朗自然教育徑、城門水塘、菠蘿山、大潭水塘、東龍島、萬宜水庫…etc
夜景:山頂、飛鵝山、大帽山、尖東海旁、中環碼頭、天際100….
特色小街:旺角、中環西環、深水埗、廟街、赤柱
離島:南丫島、大澳、大嶼山、長洲….
纜車:海洋公園、山頂纜車、昂船州3606
海灘:清水灣、銀線灣、深水灣、石澳…
購物都方便,名牌、化妝品護膚品專櫃…唔怕買到假貨、又多大型百貨公司
香港有好多特色地方,香港人更應該珍惜自己地方,唔好妄自菲薄。

伯爵府

yoko_hau 發表於 24-2-28 08:21
博物館:M+、文化 ...

好詳盡,我都覺得香港真係好好

男爵府

yoko_hau 發表於 24-2-28 08:21
博物館:M+、文化 ...

仲有:

深水埗:買布、電子用品,手工野、玩具、文具

旺角: 寵物、金魚、園藝種植、水族、運動服裝、雀仔街

上環: 懷舊古玩

仲有好幾個地質公園

想避世又有離島、西貢等地方

香港交通又方便,想去邊都得又唔洗渣車,識玩其實都好好玩

子爵府

Hansma 發表於 24-2-28 08:28
好詳盡,我都覺得香港真係好好
不論任何國藉遊客問路,我老公都好樂意回答,佢試過帶埋人地去車站,所以我地香港市民應該也要做多d,令遊客有親切感。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

milkteabb 發表於 24-2-27 17:17
但行山始終有d運動底既人先有動力,山上又無好d既廁所。帶住老人家、小朋友、或唔想晒太多太陽既,如果多d ...

千祈唔好,一個太平山就够,無山友想香港山頭變成商業化,破壞環境

男爵府

回覆 yoko_hau 的帖子

同意, 下次同事來可以參考仲有, 香港食野豐儉由人, 對比歐美唔貴啦. 交通費都係平, 日本坐2個站JR都幾十蚊啦
同東南亞比就無得好講. 仲有唔好下下話飲食業態度差,平貴我都有食,唔覺差, 係趕D
唔好茶記價錢要酒店服務
香港燒味,雲吞面,菠蘿包, 海鮮都係好正

子爵府

靚靚C9 發表於 24-2-28 08:58
千祈唔好,一個太平山就够,無山友想香港山頭變成商業化,破壞環境
...

好似瑞士, 日本咁, 好多山都有好好的配套, 帶動到旅遊, 都唔見得破壞環境。

珍珠宮

其實香港都有唔少地方,遊客會去,我地日對夜對,當然覺得無新意,做好啲待客之道,唔好亂屈錢,例如的士業或藥房,我父母試過同外國返黎既朋友想坐的士去山頂,一開價便要我父母200蚊,後尾坐第二部的士,幾十蚊

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

milkteabb 發表於 24-2-28 10:45
好似瑞士, 日本咁, 好多山都有好好的配套, 帶動到旅遊, 都唔見得破壞環境。
...

人地D山幾千米高閒閒地,香港得一個大帽山過千米,大帽山已經有車路上到大半啦!香港D山山頂好細架咋,要剷平幾多先够起配套?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Aley1204 發表於 24-2-27 22:03
其實旅發局之前都係外國推廣過香港行山徑。因為香港郊區同市區的交通時間短,而且地貌靚,對於旅客嚟講係 ...

我知道,
我今次遇到嘅唔係講英文,
我覺得似係法文或者其他語言,所以感到特別。

近七八年都會遇到非華語行山者,通常都係英語、日語、韓語、菲律賓、印尼⋯⋯
歐洲嘅真係唔多⋯⋯

其實疫情期間,試過係果州遇到羣印尼姐姐,佢哋係攀爬高手,真係

伯爵府

panda361 發表於 24-2-27 11:00
澳門唔拆牌坊,議事庭,全部係景點。

仲入埋世遺。人地就當古蹟係寶,香港就當係草,拆,拆,拆香港要去殖,澳門唔洗咩?

panda361    發表於 24-2-28 14:25

男爵府

caryfox 發表於 24-2-28 11:25
我知道,
我今次遇到嘅唔係講英文,
我覺得似係法文或者其他語言,所以感到特別。

咁證明香港行山徑都有吸引之處,聽過衛奕徑吸引之處係好有挑戰性。舊公司啲大陸客成日問香港有咩行山徑介紹

子爵府

靚靚C9 發表於 24-2-28 11:08
人地D山幾千米高閒閒地,香港得一個大帽山過千米,大帽山已經有車路上到大半啦!香港D山山頂好細架咋,要 ...

係呀,而且外國山頭遠,去一去就起碼成日,點都要有配套。香港山頭咁近市區,上山行個轉落埋山,兩三個鐘搞掂,主打快靚正,有基本嘢已足夠。

別墅

Doriki 發表於 24-2-27 19:21
不要再推崇這些戀殖東西
拆晒啲歷史建築
咪搞到香港冇晒特色
變左普通中國城市囉!

公爵府

saladgab 發表於 24-2-27 09:38
幾十年前去外地旅遊, 撞到唔同國籍嘅外國人, 有啲驚訝佢哋去過香港, 佢哋都話喜歡香港。
當年喜歡嘅原因:
1 ...

由山頂行到落中環,係會感受到唔同嘅靚。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊