自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

kit2004 發表於 24-3-7 12:03
食飽飯冇xx

耐唔耐變一下, 某啲人先會有事做.

男爵府

Adiezz 發表於 24-3-7 11:58
體育咁多種類,無得為呈分私補,家長只會為興趣俾小朋友接觸,唔會為呈分而學

如果想學運動,康文署、政 ...

傻啦!視藝一樣咁多範疇,咪一樣可以私補
你搵到考試題目,咪私補囉!
只是你未去到級頭,唔識玩法啫!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

kaka80 發表於 24-3-7 10:40
體育,視藝,音樂 呢d真係講天份...
到時可能見到家長要操埋呢3科, 小朋友真係慘
科科操 ...

係,哩啲不如俾小朋友好好享受運動或者創作過程好過,一要計分就成件事變晒質

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

liverpool2023 發表於 24-3-7 12:04

係,視藝一樣有補

子爵府

liverpool2023 發表於 24-3-7 11:26
所以,要做到小朋友有音視體發展,不是靠加入呈分,是要規定時數
就好像中學既國民教育,規定內地考察,但 ...

計時數都係一個方法,最緊要係讓學生能夠全面發展,學校生活唔好只係讀書,評核方法怎樣都無問題

子爵府

liverpool2023 發表於 24-3-7 12:04

我重視小朋友全面發展多於鑽研搵「玩法」去讓小朋友成為「級頭」

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

到時家長會好湧躍幫小朋友幫各類運動興趣班

男爵府

Adiezz 發表於 24-3-7 12:14
我重視小朋友全面發展多於鑽研搵「玩法」去讓小朋友成為「級頭」

睇目標係咩中學啦!

如果目標係B1A學校,本身已經在級頭左右,我覺得不應該被音視影響去次一級的中學

我反而沒有包攬讀書,都是教細路自己讀自己做練習自己對答案,亦唔會出卷、幫佢背常識。

因為我認為小學好簡單,自己讀都不能級頭的,你不如去次一等的學校好了!

事實上,讀了中學以後,就見到由家長餵開的同學,到中學有力有不遞的情況了!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

小朋友真慘,除咗讀書,仲要學畫畫,樂器,而家仲要操體能,又要聽話又要識講嘢,咩都唔突出既真係除左認命都冇選擇。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

不贊成

子爵府

liverpool2023 發表於 24-3-7 12:19
睇目標係咩中學啦!

如果目標係B1A學校,本身已經在級頭左右,我覺得不應該被音視影響去次一級的中學

我個人睇法係嗰評分制度係公平,B1A有能力就會入到,如果乜都要靠外補證明未必係B1A材料,而且我見B1A學生大多數都係發展全面,我認為唔會因為多一科體育影響到。

我同意你講如果樣樣都spoon feed,靠外補死操,唔培養自學能力,好多上到中學會應付唔到。外補無問題,但平時功課和溫習盡量要小朋友靠自己做好

男爵府

Adiezz 發表於 24-3-7 12:33
我個人睇法係嗰評分制度係公平,B1A有能力就會入到,如果乜都要靠外補證明未必係B1A材料,而且我見B1A學生 ...

呈不呈分,不等於影響全人發展
我個運動是校隊添

正如作家考中文DSE也可以低分

入了B1A學校,一樣會讀書之餘運動樂器,但不會影響入大學喎!

入大學也是計學術
音視運動強的,升中升大學已經有另一條隊

呈分計呢啲,辛苦既係中間無能力嗰啲
我細路無學樂器,我自己教佢樂理佢音樂已經第一名了!
強既小朋友,上課留心聽指示,一點就明
中間但父母又不甘心中間的,才最辛苦
谷完學術還要谷體藝

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mandy952 發表於 24-3-7 10:45
呈都應該同音樂一樣,唔會佔好多分,問題應該不大

識人因為個女無學樂器,唔識樂理
為咗呈分惡補,怕俾音樂拉低

我亦知唔少人去學畫畫就係為視藝呈分,甚至有專門教畫畫學校tip定晒某校題目去「惡補」,學生聯群結黨咁去「操練」

你覺得問題唔大,好多家長覺得一分也不能少

男爵府

Adiezz 發表於 24-3-7 12:33
我個人睇法係嗰評分制度係公平,B1A有能力就會入到,如果乜都要靠外補證明未必係B1A材料,而且我見B1A學生 ...

我對入B1A讀書要求比你高
小學還要外補才應付的,入B1A只會科科補
功課溫習當然應該自己做,我只會跟他研究方法
你乜都靠人教,上B1A中學是攪不掂的

男爵府

Charlotte_mom 發表於 24-3-7 12:44
識人因為個女無學樂器,唔識樂理
為咗呈分惡補,怕俾音樂拉低

因為佢只係抽獎,又未至於邊緣人
咁就無影響

男爵府

yoioy 發表於 24-3-7 09:21
體育、視藝、音樂呢幾科係講天份唔係努力就得!
但係其實學習其他嘢,例如語言數學等等都係講天份。

子爵府

liverpool2023 發表於 24-3-7 12:44
我對入B1A讀書要求比你高
小學還要外補才應付的,入B1A只會科科補
功課溫習當然應該自己做,我只會跟他研 ...

我小學階段重視小朋友自我學習能力同情緒發展多啲,想佢學多啲書本以多既知識,都有外補但會取平衡,如果佢有能力都希望佢到好既學校,但唔會為咗拎盡每一分去操練

公爵府

回覆樓主:

學生已夠忙,唔好再加重佢哋負擔

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

問心一句

幾多個中小學係體育堂係正正經經咁上............女的,一到游泳堂就咁啱大半班就M

我記憶中, 要計分時,都係考體能,同跑圏呢.........

子爵府

Angela.Cheung 發表於 24-3-7 12:52
但係其實學習其他嘢,例如語言數學等等都係講天份。

其實所有科目都係講天分
幼稚園時有同學K1已經可以自己睇中、英文書,表達能力好強,佢媽咪話真係無特別谷,每日伴讀就做到,亦無去為咗考學校考cert 比賽,最後入咗神校,所以自已小朋友唔係資優根本唔需要催谷,按佢進度培養,學校亦唔一定要嗰幾間一線先係最好

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊