自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

最唔想見到呢啲不幸事件

大宅

RIP

大宅

回覆樓主:

好心痛,一入嚟就見到張相

侯爵府

mimi199188 發表於 24-4-5 10:50
因為系大陸大家都習慣左亂咁行,而且出左事都系司機負責,行人吾洗負責,仲有好多錢賠。
大陸司機已經好習 ...
原來係咁! 我上次返大6係包車, 個車機好勁, 反應快, 有車打橫高速cut線, 佢都氣定神行, 保持車速(原來避免後面撞埋來), 仲叫我吾使太驚, 佢哋習慣晒;同埋司機真係會睇住馬路嗰啲電單車、單車(我睇到啲電單車/單車就戥佢哋牙煙)。所以有須要只會包車, 不敢自己揸。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

esmehouse 發表於 24-4-5 08:34
我冇話過只係大陸司機喎,只係話中港牌司機(即包括香港、中國),現在仲有澳門司機揸車過嚟香港有啲又係亂 ...

有日返工時間,喺東區走廊去中環繞道,有架車齊晒「中港澳」車牌,d駕駛態度,令人驚嚇

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

buklaylay 發表於 24-4-5 11:02
有日返工時間,喺東區走廊去中環繞道,有架車齊晒「中港澳」車牌,d駕駛態度,令人驚嚇
...
所以我揸車時見到啲中港車牌 / T 牌子真係會加倍留神
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

中港牌同"T"仔司機一樣, 去到边都係亂嚟, 以為自己大晒!
香港見到D中港牌都成日雙白過線
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

公爵府

esmehouse 發表於 24-4-5 11:06
所以我揸車時見到啲中港車牌 / T 牌子真係會加倍留神

唔明點解「大部分」T牌子司機,有相同技術/態度特質

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

李豆豆 發表於 24-4-5 10:45
兩樣都有,電單車都係行行人路呀

綠燈過馬路都要睇車真係好唔慣,成日都唔記得望下有冇車,不過就好彩佢 ...

你見到個D有無車牌?
而家個D電動機車同電單車個樣都真係差唔多樣, 大城巿有晒CCTV, 正常就應該唔會唔可以都亂衝上行人路

天朗氣清

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

buklaylay 發表於 24-4-5 11:10
唔明點解「大部分」T牌子司機,有相同技術/態度特質
因為佢哋覺得自己架車快加自己技術好好囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

esmehouse 發表於 24-4-5 11:12
因為佢哋覺得自己架車快加自己技術好好囉

我平時係一個優雅嘅老人家... 遇上呢d車手,忍唔住會「丁」「頁」佢地

esmehouse    發表於 24-4-5 12:24

珊瑚宮

2024年龍年勳章

tinlong22 發表於 24-4-5 11:11
你見到個D有無車牌?
而家個D電動機車同電單車個樣都真係差唔多樣, 大城巿有晒CCTV, 正常就應該唔會唔可以 ...

有車牌架,電動車洗唔洗車牌?

水晶宮

香港人真係唔好懶醒,
大陸人個種渣車法, 你地玩唔起.

由其是而家好多電雞,
撞死人, 係司機負全責.

男爵府

pauline_c 發表於 24-4-5 09:23
喺日本揸車,我又無咩見到港人無安全意識,可能我唔識揸車唔察覺。c6 喺香港都會同我講路面嘅嘢,喺日本無 ...

我係日本都唔敢自架,成日新聞報道都話北海道自駕抄車,搭jr算,人在外地,出意外好麻煩

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

李豆豆 發表於 24-4-5 11:17
有車牌架,電動車洗唔洗車牌?

電動機車唔駛車牌, 連駕駛執照都唔使
有D亦類似共享單車咁, 可以用App去租都得
天朗氣清

珊瑚宮

2024年龍年勳章

tinlong22 發表於 24-4-5 11:42
電動機車唔駛車牌, 連駕駛執照都唔使
有D亦類似共享單車咁, 可以用App去租都得
...

咁我見嗰啲應該真係電單車,有車牌

珍珠宮

虎到金來勳章

esmehouse 發表於 24-4-5 09:00
所以啲雪藏牌去日本自駕遊真係好恐怖

有朋友香港從不揸車,係一年去日本一次就會揸,去之前仲要先補鐘

男爵府

回覆樓主:

我老公朋友深圳返工揸車,俾人撞到個車尾,好彩人冇事,大陸d人渣車亂黎。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其他地方叫好啲,上次去廣州打車,連個司機都講廣州啲司機好離譜,亂咁過線,無經驗真係搞唔掂

男爵府

點解會咁,畫面太震撼,返內地揸車真係要好小心

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊