自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

威大嬸 發表於 24-5-1 17:05
我都係樓下苦主,等緊屋宇署安排去樓上浸地台

我老公當時找過資料,發覺食環好廢,有可能攪好耐。

乜屋宇署都有關?

我當時找師傅看過,係漏咸水。
叫管理處轉達,我又 whatsapp 講情況都唔理我,我才當機立斷找公証行!

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

gigimo 發表於 24-5-1 21:25

乜屋宇署都有關?

好似食環和屋宇各派職員,組成滲水辦

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

天使之心02 發表於 24-4-30 09:17
過兩日有屋宇署上嚟,如有最新資料再同大家分享

屋宇署過來試左未? 用左咩方式測試? 情況是點?
Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

今日我發現廚房假天花漏水
漏到個地濕咗
樓上差唔多2年冇人住
都冇事
因為我定期都搬開假天花
Check吓有冇漏水
咁岩呢個月有新租客搬入
今日就發生漏水
已通知管理處
希望樓上業主趁未擴大
快啲搞掂

[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

男爵府

同佢講出左報告先,係自己問題一定會整叫佢放心!而家問佢你咁肯定我防水老化..但報告出左唔係,咁我而家你叫我整左佢係咪佢出

伯爵府

hinhin_ma 發表於 24-5-11 22:02
屋宇署過來試左未? 用左咩方式測試? 情況是點?

佢聲稱係代表滲水辦嘅外判嚟檢查既
做法勁廢
只係度下濕度,再去樓上放色粉
我話公正行已經做咗呢個步驟,係出唔到顏色!你哋會唔會參考吓公正行嘅報告?
呢個人就話:呢個係政府用嘅唯一方法!唔會睇公正行嘅報告,大家各有各做!不過我哋就係免費嘅!
你話呢個部門係咪廢到無倫?

伯爵府

gigimo 發表於 24-5-1 21:25

乜屋宇署都有關?

我而家出咗公正行報告
亦通知咗樓上
但樓上仲未開始動工,其實下一步我應該點做呢?

子爵府

天使之心02 發表於 24-5-11 22:35
我而家出咗公正行報告
亦通知咗樓上

請問公正行嚟check兼出報告要幾多錢?
[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

伯爵府

Kenise-mama 發表於 24-5-11 22:57
請問公正行嚟check兼出報告要幾多錢?

$30000

子爵府

天使之心02 發表於 24-5-11 23:11
$30000

嘩⋯上到法庭
究竟有冇用?

伯爵府

Kenise-mama 發表於 24-5-11 23:12
嘩⋯上到法庭
究竟有冇用?

賴sir果間、已經係最有公信力

珍珠宮

珍惜眼前 發表於 24-5-11 22:19
同佢講出左報告先,係自己問題一定會整叫佢放心!而家問佢你咁肯定我防水老化..但報告出左唔係,咁我而家你 ...

"是我問題, 一定會整"... E 2句, 一直都有講, 只是要搵出源頭先, 個公家喉CHK 親都有不同的漏水... 其實自己本身都是受害者....

唉, 一直以為有明確溝通, 點知佢突然整份公正報告出來... 收果刻已即刻反問佢啦, 整左之後都有滲漏的話, 是咪即是5關我事, 我是咪可以5理你.....

同朋友講開...佢話... 樓下改左公家槽的物料, 由石屎變成金屬, 已經改變左水流, 影響左疏水表現...所以D 漏水只會積曬在佢天花.... 可惜, 自己無本事PROOF 出來....

另一方面,亦叫左管理署同佢再講1次, 等埋食環報告先... 不過, 果個管理署都5知做咩, 公家槽漏左成半年, 都是搞5掂, 叫先來做下樣....

珍珠宮

我而家出咗公正行報告
亦通知咗樓上

公正行報告 話是咩原因引致? 有無經物管去了解樓下情況?

我果份有寫埋估算要維修最低幾錢... 又要求7日內搵合格人士檢測, 確認漏水原頭.>> 不過, E個POINT 已即時回覆左樓下做5到, 佢話1個月搞掂成單野就可....

我問題是... 已搵過2間屋苑內的維修傾, 佢地異口同聲都話要等左食環報告先, 再加上公家喉問題, 都要清埋先可搵到是咪自己原頭.... 我都想知要點好? 如果即維修, 自己都可以肯定一定會再有滲漏, 本身是40年樓啦, 5洗公正行都知老化啦... 每次上幾層樓有咩爆水喉, 我地下面果D 就一定有濕, 只差在濕成點....

伯爵府

hinhin_ma 發表於 24-5-12 13:39
公正行報告 話是咩原因引致? 有無經物管去了解樓下情況?

我果份有寫埋估算要維修最低幾錢... 又要求7日內 ...

我樓上早二年間左劏房,係升高地台收埋嘅喉管漏水

大宅

我而家出咗公正行報告
亦通知咗樓上

你 claim 佢錢嗎?
如$75000以下就去小額錢債。
如以上就區域法院,但就要找律師了。

伯爵府

gigimo 發表於 24-5-13 18:06
你 claim 佢錢嗎?
如$75000以下就去小額錢債。
如以上就區域法院,但就要找律師了。

Yes 準備去小額錢債
綱上睇返來、但原來對方都可以唔俾錢?唔維修?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊