自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

活出彩虹 發表於 24-5-11 21:46
會呀,我老公就係叫我退休陪他四圍去下,休息夠了他就去返工

就咁決定啦!人生苦短,難得現階段唔駛憂柴憂米,健康又ok,應該好好享受

男爵府

活出彩虹 發表於 24-5-11 20:54
公司要調我去港島返工(我住新界),返工遠了,工作量大了,工作環境差了……所以我考慮緊好唔好辭職?若辭職 ...

能揾份輕鬆啲嘅兼職?

有儲蓄? 夠生活?

伯爵府

Yammiewu 發表於 24-5-12 11:59
可以erb充實吓,職業/物理治療助理也不錯,但唔知行情怎樣呢!

好多機構都請,不過留意番呢類職業都容易有工傷。如果上咗年紀,真係要小心啲!

男爵府

Rosalai 發表於 24-5-12 12:38
能揾份輕鬆啲嘅兼職?

有儲蓄? 夠生活?

我覺得比較難揾份輕鬆嘅兼職,我做開文職,想揾份半日或一星期返2-3日嘅寫字樓工好似好難

或者做一些導師/教練嘅工作,但自己又冇一技之長……

男爵府

redhot 發表於 24-5-12 12:36
就咁決定啦!人生苦短,難得現階段唔駛憂柴憂米,健康又ok,應該好好享受
...

係呀,今日唔知聽日事,唔係個個都可以活到八九十㗎

伯爵府

我有朋友退咗休,之後經agent搵到啲政府外判文職工,準時收工,沒難度,只要你唔怕悶就得!

如果叫我由港島返大西北我都唔會做。人工又唔加,工作量大增,簡直搵笨!

男爵府

lalalumlum 發表於 24-5-12 12:47
好多機構都請,不過留意番呢類職業都容易有工傷。如果上咗年紀,真係要小心啲!
...

我宜家都做緊物理治療,做了幾個月了(私家),我見物理治療中心有5-6個姑娘,應該係物理治療助理,會幫手做一些簡單的治療程序,例如超聲波/電療/熱敷……我見年紀都係2X到30到忟(看上去不過40)

男爵府

lalalumlum 發表於 24-5-12 12:55
我有朋友退咗休,之後經agent搵到啲政府外判文職工,準時收工,沒難度,只要你唔怕悶就得!

如果叫我由港 ...

近近地返工都可以考慮呢

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

活出彩虹 發表於 24-5-11 20:54
公司要調我去港島返工(我住新界),返工遠了,工作量大了,工作環境差了……所以我考慮緊好唔好辭職?若辭職 ...

> 若不工作,生活會否好無聊好悶?
睇性格,不同階段有不同生活。

> 不返工冇收入,感覺有點不踏實,所以其中一個有工返會較好。
之前無計劃過退休咩?無儲蓄抑或怕入不敷支?不,你自己都唔想做到 啩?一齊退休有個伴可重溫拍拖熱情

> 老公剛退休,但要他再出來工作好像不大好,畢竟他已到退休年齡
佢自己提出,俾佢試下囉!

> 老公人工較高,他出來工作較化算(係我的3倍)
既然已經退休年齡找輕鬆d嘅工囉。

究竟我辭唔辭職好?

子爵府

虎到金來勳章

活出彩虹 發表於 24-5-12 13:02
近近地返工都可以考慮呢

我覺得樓主怕改變,
如果公司加你人工,你會想轉去大西北嗎?

睇你依家分工幾錢,有無醫療包埋屋企人,易唔易搵過第二份差唔多既工

5x同60都唔大年紀,個仔畢業,你2老咩責任已完。你老公日日同你lunch,如果你轉去大西北,你老公都要適應

男爵府

princessgw 發表於 24-5-12 13:16
我覺得樓主怕改變,
如果公司加你人工,你會想轉去大西北嗎?

如果公司加我相當升幅嘅人工,我會轉去大西北,短期內賺多D錢先退休

就係我一向做開咁嘅人工=咁嘅工作量,但突然咁嘅人工=大幅增加的工作量,我覺得唔抵,所以才唔想做

我宜家份工乜福利都冇,亦唔易揾過份現在的工作量又差唔多人工嘅工

係呀,我轉了職,佢冇得接送我,又冇得同我食lunch, 少好多世藝㗎

男爵府

Ritzmary 發表於 24-5-12 13:03
> 若不工作,生活會否好無聊好悶?
睇性格,不同階段有不同生活。

又唔係完全冇退休規劃,其實多有多使,少有少使,退休生活豐檢由人嘅

不過我們比較遲生育,個仔一出來工作我們就退休了,阿仔事業未站穩腳前我都唔係咁放心,怕他入不敷支,希望他有需要時我有能力幫他一把,所以有想過賺得1蚊得1蚊,以備不時之需

其實我知道我這種阿媽思維,好多人唔認同嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

或者試做下, 到時先決定辭唔辭職... 我呢十幾年都係過海返工... 要足足一個鐘一程... 一日來回兩個鐘.. 都慣晒..

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

無經濟壓力的話, 我會辭職, 在屋企附近揾份part time做, 過過日神.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

活出彩虹 發表於 24-5-12 13:44
又唔係完全冇退休規劃,其實多有多使,少有少使,退休生活豐檢由人嘅

不過我們比較遲生育,個仔一出來工 ...

雖然剛剛踏入社會,但喺屋企有提供住宿,如果你收取家用不多象徵式收少少,佢無不良嗜好唔會唔夠哂喎!? 不過聽你口吻,你有好多焦慮不安對未來無信心,咁樣對你仔仔都會有心理壓力。

子爵府

活出彩虹 發表於 24-5-11 21:39
有可能呢

印象這麼多轉變,你不肯過渡應該可以當遣散,有啲公司遣散會有賠償,至少都有賠番MPF僱主部分給你。

男爵府

Ritzmary 發表於 24-5-12 14:19
雖然剛剛踏入社會,但喺屋企有提供住宿,如果你收取家用不多象徵式收少少,佢無不良嗜好唔會唔夠哂喎!? ...

焦慮不安是有點的,可能由細到大家境很清貧,好冇安全感,但我會盡量不會令阿仔有心理壓力

佢出來做嘢,我會要他俾家用的,這是他的家庭責任,有責任個人才有動力呢

男爵府

yaumuimui 發表於 24-5-12 14:19
印象這麼多轉變,你不肯過渡應該可以當遣散,有啲公司遣散會有賠償,至少都有賠番MPF僱主部分給你。
...

其實我份工都係合約形式,每年續約,合約訂明公司有權調配員工去不同地點工作

子爵府

活出彩虹 發表於 24-5-12 14:41
其實我份工都係合約形式,每年續約,合約訂明公司有權調配員工去不同地點工作
...

咁合約訂明就一定無任何賠償了。

不過宜家周圍都請人,partime都多左工請人,唔計較人工得$60-80,應該都唔難找到工作。

伯爵府

活出彩虹 發表於 24-5-12 13:00
我宜家都做緊物理治療,做了幾個月了(私家),我見物理治療中心有5-6個姑娘,應該係物理治療助理,會幫手做 ...

你係PT? 又話文職?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊