婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

C6未買樓,我係結婚前將自己同妹妹一齊買果層樓賣佐(無理由家姐結婚姐夫搬埋嚟一齊住,咁唯有賣樓分錢各自再買樓)咁就同62、99住,既然住人屋企咁就一定唔好咁多要求,所以我係屋企都好少講其他野,但99好似好想了解我咁經常問東問西,不過答案唔啱佢聽佢就黑曬面,佢最鍾意問我今個月搵幾錢(本人跑sale,多勞多得)咁我初時好老實答,但答多幾次我就每次差唔多答案:夠自己用/兩萬(靚)。同99住我諗我應該叫識做,每逢放假朝早同佢去飲茶、跟住返屋企做清潔俾佢休息下,隔一個禮拜返外家一次,唔返外家就買餸煮飯(因62仲返緊工,佢唯一要求晚晚有住家飯食除星期日外)不定時買少少野俾99、過時過節俾幾千兩佬買野食(因C6結佐婚依然係攞$5000零用,其他錢俾99幫佢儲)不過我生活得唔開心,因為99係長輩佢講野難聽我唔會鬧返佢只有死忍(阿媽教落要尊重人,人先會尊重你)返入房先會同C6講我唔鍾意。有次講開生BB,佢話佢D朋友新抱個個都唔生,淨係養貓仔、狗仔不知所謂,貓狗大佐又唔會養返自己曬曬(浪費)D錢,你地快D生,襯後生生我又仲後生可以幫你地湊(99當年40幾歲)屋企環境都唔差湊唔掂咪請工人囉。咁我就話:快啦!快啦!(當時唔係我地唔想生,係唔知點解生唔到)99聽完就話:不過你生BB會唔會好似你老豆咁陀背𠺢?如果似就累佐個B一世架啦!你搵醫生check下先好生。我聽到火都嚟但仲笑笑口咁講:老豆細個跣親無人知佢整到條腰骨,到發現果陣醫唔返無辦法,放心我屋企無其他人係老豆咁所以唔會遺全到。(其實果一刻我好想喊,果個係我老豆,佢條腰我未入門你已經問過,我都答過你,有咩都好唔好寸/鬧我屋企人由其係我老豆、阿媽)返佐房我就同C6講:我忍唔到,遲早吵大鑊,你諗好佢。C6就話:其實我諗住搬,都有同老豆傾過,老豆都贊成,你諗下搬去邊?我就話:搬都要有錢先可以搬?C6就講:咁我同老豆做野每個月都搵8、9萬,兩個人俾3萬家用、每個月攞$5000都有剩2萬5係阿媽度儲,咁同老豆做佐3、4年野,前幾年又俾佐20幾萬係阿媽度,跟住結婚用佐30萬都應該仲有90幾到100萬度儲佐,我地唔好買咁貴夠首期啦!我話:結婚用佐30萬但收人情收佐28萬俾佐你阿媽點解仲要減返30萬?C6話:算啦!果28萬當俾佐阿媽等佢開心下,一家人無計。我話:咁你同你老豆、阿媽再傾人,我又諗下地點先。
從未適應這份工

大宅

引用:C6未買樓,我係結婚前將自己同妹妹一齊買果

原帖由 Nicolechim 於 12-09-17 發表
C6未買樓,我係結婚前將自己同妹妹一齊買果層樓賣佐(無理由家姐結婚姐夫搬埋嚟一齊住,咁唯有賣樓分錢各自 ...
追追追

大宅

回覆:係咪童年陰影令我對99有偏見(要分段太長扁)不喜勿睇

繼續追

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

跟住落嚟嘅情況多數都係99唔會攞番d錢出嚟,或者層樓要有佢個名兼冇你名但都要你出錢

要別人愛你只有一個祕訣,就是做一個值得愛的人。

男爵府

回覆:Nicolechim 的帖子

睇到最尾嗰幾句已好hurt

小朋友黎东,開口埋口,都話想打死個小朋友,好恐怖

複式洋房

男爵府

到買樓時其實99無意見,本來我想買九龍同妹妹一齊住咁度,但99話我地搬出去都係想生小朋友如果住得近D將來請工人湊佢都可以睇頭睇尾,我地返屋企食飯又唔洗咁遠。如是都講佐好多次我就話:咁睇埋附近,是但住近D無所為。我們就下99咁佢開心D我以後日子應該會好過D(因為買99附近係新界居屋,如果我地買要補地價)希望99明白我一片孝心。但62同C6聽到我應承99買附近,分別都同我講叫我再諗清楚,62&c6叫我買九龍好D,我就答:咁99得1粒仔,你個妹又就快嫁,嫁佐就會住得好遠唔係好似依家咁,62又返工得返99係屋企佢晚年都想經常見到D仔女同孫,是但啦!唔係一齊住磨擦會少好多,就下佢無所為。本來買樓想用C6壹個人名買,因為我唔想將來俾99鬧我靠C6,但最後因C6做唔到按揭就加佐我個名借錢,咁就買佐附近等搬屋(不過99無俾返曬C6儲的錢俾我地買樓,但都俾返40萬我地做首期,原因係怕俾返曬D錢C6,我地將來有BB時攪唔掂都仲有小小後備資金,C6同62係公司攞佐30萬,我自己俾佐25萬)點知臨收樓前幾日,我有佐,咁老人家話有佐唔可以搬,當時我又唔係覺得99好差就唔搬住。既然我有佐又買佐樓,咁我就問C6攞家用:我地生仔又搬屋,供樓要1萬,遲DBB出世要用好多錢,你要俾家用我(由結婚到買樓前,我無攞過C6家用,連聯名戶口D錢結婚時亦拎返出嚟用佐係婚禮上,度蜜用係我俾錢Ge,C6攞佐1萬係度蜜用)如果唔係將來BB出佐世,你又無錢係戶口要問99攞返其他野就麻煩(C6&99仲聯名係大陸買佐間當年20萬左右Ge鋪位)。咁我講完過佐兩日C6話:同62傾過俾家用我都應該,因為將來真係好多開資,依家我未生俾住1萬我供樓先,生完搬佐屋就俾3萬(因為會搵工人湊仔)但99塊面就開始黑啦!
從未適應這份工

大宅

其實在未結婚前,妳已經知道會有個咁差的99,但妳都照去馬。唉,真是「性格決定了命運」,條路自己揀,無得怨!

不要說是否「 係咪童年陰影令我對99有偏見?」而是妳和妳阿媽一樣,條路可以不是這樣行,有能力,為什麼不去反抗?「野蠻奶奶」都是她周圍的人所縱出來的產品。蠢!

這個男人值得妳去受這些99氣嗎?如果妳的答案是肯定的話,又何必要去呻這個99?She is nothing – 不值一提。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

追...開始到戲肉.....睇下妳奶奶玩咩
前面是絕路~希望在轉角

男爵府

回覆 janfion 的帖子

我以為99只係對錢睇得緊D,無諗過佢攪我唔到攪我阿媽,如果唔計我阿媽果條數,佢應該都算係個好99,因為我唔會理佢講咩,盡佐新抱責任就算,但攪到我阿媽就唔可以,揀錯老公我自己受係應該,但關我阿媽咩事?
從未適應這份工

禁止發言

大宅

美亞 發表於 12-9-18 16:22
其實你同你媽媽都是有足夠能力之人.不明白為何要令自己生活的如此辛苦 ? 特別是你媽媽有足夠的能力獨自供養 ...
同意!睇到我有點激氣。成個粵語長片的白燕角色咁,有無必要呀?什麼時代呀?若說個女人要靠個男人至生存到,或者民族問題,我無話可說,但現在....

唉,女人呀!何必呢?

男爵府

美亞 發表於 12-9-18 16:22
其實你同你媽媽都是有足夠能力之人.不明白為何要令自己生活的如此辛苦 ? 特別是你媽媽有足夠的能力獨自供養 ...
上一代D人好少離婚,我嫲死後我地一家雖然無錢但過得都oK!至於我其實一係離婚,一係就係度呻下(仲要同99相處幾十年,唔通真係同佢死過,我又唔係同佢住,只不過佢攪到我阿媽我先
從未適應這份工

男爵府

到佐陀住BB10星期左右照到係孖B,全家都好開心好希望係龍鳳胎,99亦對我好好成日叫我吃多D野,62仲俾佐錢99買佐成斤燕窩同好多花膠返屋企俾我食,屋企日日有湯飲,好和平快樂!因當時我有佐新屋又裝修,99係新屋裝修時仲幫我睇頭睇尾,到佐4個月知道係龍鳳胎仲舉家食大餐慶祝。到佐6個月左右我亦開始同朋友傾湊仔經,本來我諗住請工人加99睇住下,但好多 fd同我講:既然你有經濟能力就唔好嫲煩99,請工人湊好D,湊仔又辛苦,到時有問題發生同99嘈仲大鑊,唔好要99改變生活幫你好D,99去你屋企探你同BB就得,叫佢睇住下你有兩個B咪即係叫佢幫手湊,唔好試呀!跟住我自己諗佐幾日就同99講:奶奶!你條腰骨唔係咁好,我不如叫阿姨同舅母輪住兩星期加工人湊BB,你唔好咁辛苦,整返到條腰就麻煩。但99話:咁不如唔好請工人,我同你阿姨、舅母輪住每日2個湊未得,工人信唔過(下冊100字)係關於工人問題。我又諗佐幾日仲返佐外家同全家一齊傾,結論係:都係唔俾99湊,原因係怕99自由慣佐,又有班朋友打開麻雀、行山、唱K、開party、吃buffet、去旅行。唔好啦,湊孫好梱身又要成日夜晚起身,怕99捱唔住,最危險係湊B令我同99之間有沖突。咁我就又同99講:我諗佐幾日湊B真係好辛苦,同埋我D性格又沖動,如果你幫我湊B但到時我同你D湊法唔同,我沖口而出講說話激親你就唔好。但99都係堅持唔想工人湊,咁我就打電話同阿媽講:叫阿媽唔好出去做野幫手湊孫,順便退休(當時阿媽做緊地盤渣lift工人,每日人工$350,1個月兩日假,放6點。日日吃飯同下午茶時間去拾電線返屋企攞去買,加埋都有萬五蚊人工)咁我叫佐我阿媽2、3幫下我之後,阿媽係我差唔多生時就無做,幫我湊BB。我都知99可能唔鍾意但為佐將來減少磨察唯有辛苦佐阿媽。係臨生前3星期我叫佐62同99去旅行,佢地玩得好開心,但因99去佐旅行我同舅母去茶樓飲茶見多佐街方就聽到好多野啦。
從未適應這份工

複式洋房

男爵府

每日去飲茶都有野聽:
1:你99對你地好好俾佐100萬首期你地買樓,你地要孝順佢兩老。
2:你大過C6幾年,99都肯俾C6取你,你要對佢兩老好D
3:同老人家講野要有禮貌,唔好自把自為,要尊重人........
4:你屋企裝修個陣你咩都唔做,好彩99幫你地仲攪到佢街都無得去
5:請咩人湊B,比返奶奶湊未仲好,還掂你們結婚、買樓、生仔都係99俾錢,唔爭在幫手湊孫,曬曬(浪費)D錢,遲D仲可能要幫手養孫
我聽到這幾件事好火,結婚、買樓首期正確嚟講無用過99壹蚊(除佐龍鳳鈪),生仔我用佐99幾錢我唔知(日日飲湯、食飯)但依家個BB未出世,雖然我會係私家開刀生,但我䉑用99錢(連后備資金都無攞)我自己拿信用卡找數,後來C6&62話呢D錢應該係C6負責,俾返我。
99開開心心去完旅行返黎,我好白癡咁問:99我聽到D街坊話你俾佐100萬我做首期,結婚D錢又係你出,遲D我地攪唔掂要你幫手養。99就話:你係邊度聽返嚟?我話:酒樓D人講Ga。99就講:D人唔抵得我們家庭幸福作D野俾你聽姐,用下個䐉諗下,我邊會講呢D野。果一刻99唔認。我又天真地相信只不過係D三姑六婆作野。
從未適應這份工

大宅

跟住呢?

男爵府

洋房

回覆 janfion 的帖子

非常有道理

男爵府

BB出佐世,我地又搬佐屋,99因為住附近日日都會過嚟探B,可能因為大家湊B方法唔同,所以開始有好多磨擦(呢樣係我意料之外)當時我最唔開心係99同D親戚講我阿媽湊到兩個孫鬼咁樣(因為擺百日宴個日,我舅母加阿姨幫手湊B,D親戚仲以為佢兩個係工人.......係阿姨面前講:阿X(99)又話個親家唔識湊,D孫好痩,唔係呀好肥呀!/車,佢請佐兩個工人幫手湊孫唔洗自己湊,你睇佢幾happy。/佢話到個親親依樣唔識、果樣又唔識佢都要日日過去睇住......)咁到佐第二日,我阿姨就同我講返係酒樓聽到的說話,原來我阿媽一早已經收到風只係因果個原凶係99唔想我難做唔出聲,果一刻我真係覺得我好失敗累到自己阿媽要受氣。咁我就同C6講佐成件事,C6應該同99嘈過,因為99消失佐成星期無過嚟。咁再過佐1個月左右62同C6想係公司樓下買車位自用,C6想用我個名買點知俾99知道佐,99當年打電話同我講:用你個名買一定唔可能,我點知之後你會唔會同我個仔離婚,攞曬D野走,仲要問我攞十萬,我一定唔會俾,D錢俾佐我就係我Ge,我唔會攞返出嚟。咁我就同99講:如果我諗住嫁入嚟,攞錢走我就唔會生BB,我依家仲生佐兩個,點會走?99就話:好難講,你走佐丟低兩個細我仲要幫你湊。你唔可以怪我咁諗,依家咁多人離婚,我點知。最後我都費事再同佢講落去諗辦法收缐之後打俾C6:你阿媽驚我地將來離婚我攞曬D錢走,個車位既然係你同62俾錢不如落62名買,唔好再煩我!如果99再係咁你都係同我離婚好過,我1蚊都唔會攞你屋企著數,不過對仔女跟我,你唔准同我搶。果一刻我好即刻打俾律師朋友問意見,咁個朋友都識我C6佢通風報信同C6講佐。C6就約佐99&62飲茶講數,最後C6返嚟同我講:99唔會再煩我。個車位最後冇問過99攞返D錢,62係公司攞曬D錢俾佐,62語重心長咁同我講:係我種到99咁樣,你當佢發X風,唔使攪到離婚咁大件事,如果我同C6離婚,C6話唔認阿媽,自己一個人生活,叫我倆佬係佢簽紙個刻唔洗再搵佢,當生少個。你俾面我算數啦!聽話,個車位落返你個名,唔洗理佢。個刻我好感動(因為62好小出聲,正常佢應該退佐休,佢都只係為佐C6同兩個B日做夜做好辛苦)咁我聽完好感動,平時C6咁孝順竟然為佐我同BB與99反曬面,62仲要親自打電話俾我,咁我就算數。但因這件事舅母同阿姨都唔幫我湊小朋友,唔想見到99有說話聽,咁我就請工人同我阿媽湊!C6同62亦開始除佐家用,唔俾咁多錢99。平靜佐1個月左右,99氹佐C6返大陸,原來係賣大陸個鋪位,果次賣佐160萬左右。接著又到新工人到,當時兩個B已經半歲啦!舅母同阿姨除非探BB,如果唔係都好少嚟我屋企。(其實我有無錯?因這事要差點離婚?定係個個99都會咁諗個新抱)
從未適應這份工

首頁

尾頁

跳至