跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

Re: 2 歲生日會搞手?

蝦蝦、marywmf :

唔好意思呢兩日公司有事忙,所以無上嚟。我想蛋糕可能要有10磅,因現在大人都有90人了。我都會問吓餐廳個度,不過我諗佢地都唔會送,問吓都無防。

我都會整label+剔名,其實我想問吓你們意見,有些媽媽會帶2個或以上小朋友,咁需唔需要問吓他們的小朋友幾多歲呢?因餐廳只免收4歲以下的小朋友。

由於負責人需要roadshow,所以暫時約到佢今個星期日,負責人話睇場後無問題、我地便需要付deposit約4千元,唔係一定要今個星期日即付,但要盡早付個deposit。如果係咁你地認為好唔好收錢先呢?如果收可能每人200元,你地點睇呢?

公爵府

Imak,

錢要收全數, 唔好分兩次收, 寧願到時退 / 捐左佢, 預返個 budget, 人數差不多齊喇, 等我通緝一個先, 只欠佢.
[/url]

別墅

lmak:

唔緊要, 大家明

大宅

蝦蝦:

我計過現在約有92大人52個b,還欠一個未報數。52個b中是否全部4歲以下呢?因有5個家庭係帶1個以上的小朋友。如果當只有收大人錢咁buffet+cake+gift+tips=每位約收hk$200。

如果你認為可以收錢先,咁我可以俾個account佢地入,不過我希望知道所有參加的人全名(eg Amy Chan(A), Ricky Ho(A), Ray Ho(C5) and Betty Ho(B2)),咁可以用來print label同count番人數,同埋佢地fax張receipt俾我時可以跟番夾數。你點睇呢?

公爵府

Imak,
你預 94大人53 bb 先啦, maggiec 我記得多數係 2大1b, 而家仲搵緊佢.

其實可唔可以同餐廳傾, 叫佢唔好收呢 5 個 2 歲以上既小朋友, 我唔太清楚佢地實際年齡, 但佢地唔係好大個, 我見過下, 如有需要我再搵佢地.

print label 你唔駛急, 大部份既資料我都有, 會再叫佢地比資料, 最終我會 send 個 master list 比你.

但如果要 fax receipt 有 d 難度喎, 多數我地都係o係呢度報數, 幾時幾日已過幾多 $$, 叫你 check. 你諗下點樣方便自己 check 數啦.

[/url]

大宅

蝦蝦:

我認為都係問吓佢地幾個家庭的小朋友幾多歲,我知道後都會嘗試同餐廳bargain的。

咁報咗數我都可以check吓的,不過叫佢地留番張receipt吧!萬一唔夾數都可以check番。

係喎,編坐位你都要想吓現在大人+小朋友人數已經有147人,咁坐位可否擺咁多我都要check吓先。如果唔可以咁你要想吓應怎編。其實我諗住print label都會在收錢後confirm了人數同編排埋坐位後才會print的,咁label上亦可以寫清楚一些。知道佢地些資料係方便收錢同夾數。

公爵府

如果唔夠位坐, 無辦法都要迫 d 架啦, 佢 max. 得 120個座位嘛, 咁 2a1b 咪當 2 個人囉, 兩公婆夾住個 b 食野.

[/url]

公爵府

Imak,

maggiec 已 confirm 左喇, 冇估錯, 人數已 confirm 94大53細, 而家等果 5 個家庭 confirm 小朋友歲數.

我記得地唔係好大個架喳, 所以要 clarify
[/url]

大宅

蝦蝦:

唔該哂。我看過他們報人數中只有bonnie.121還未報個b幾多歲,其他只有justjust有一個超過4歲。

個場都唔係好大,如果以150人(包括大人+小朋友)還可以。個seating擺法已與部長傾妥,手帶亦同樣傾妥每個小朋友都有一條。carpark亦講好以半價優惠即每小時$6給我們。部長suggest我地自己出去訂蛋糕去因佢地又唔平又無款。我都認同出去訂好些。問過就算係會員都無discount。係個西餐廳到我會嘗試留一個小conner俾小朋友玩,個餐廳係無一個stage的,因餐廳高了少少的地方是舞池,但我地都會擺埋枱,不過我已預留一些地方用作影相或玩遊戲。個餐廳係無咩裝修,我想到時會貼些balloon係個牆上,同埋係預留影相的地方會有4大塊鏡,我會到時放些紙或紗上去再貼上一些字,咁便可以防反光。個餐廳有個projector,dvd & vcd player,個screen係正中間,所以係screen後面坐的80人便睇唔到個screen。個screen唔移得位因是裝梗係度。

個兒童天地無我想像中咁大,如相比其他地方都係無這個設施,咁有都好。天地內有一個波波池,一個捉迷藏架,外型及size同冒險樂園的差不多。還有三部玩具自行車。咁我個仔去到都好開心嘅,始終有個地方可以走來走去。不過我就唔係好鍾意的地方是個場係open俾些任何年齡的人,咁有些都幾大個如九、十歲的小朋友都係埋個波波池玩,佢地唔係點理有些細個小朋友係度,整到亞仔唔係咁鍾意係波波池入面玩。

個4000元deposit要係農曆新年前俾。咁你睇吓現在方唔方便問佢地收錢。

Please check email for some question.

大宅

蝦蝦:

我剛剛睇到bonnie.121的小朋友剛剛4歲半,justjust的小朋友就係5歲,如果係咁我會同餐廳bargain waive這幾個小朋友啦!我諗無問題包係我身上。

大宅

蝦蝦:

我諗如果大家無問題便要收錢俾deposit啦!

公爵府

唔好意思呀, Imak, 我呢排好忙呀, 或者唔可以成日覆你.

或者 mary 你可唔可以幫下手 confirm & 幫下 Imak 手呢?

Imak,
你隨時計好數, 可以收錢架喇, 每人都收全數啦, 你準備好你既 account name & account no, pm 比各位啦

同時o係個 pm 度, 叫大家 pm/email 比我個人資料如下:

媽咪網名:
媽咪名稱:
BB 名:
BB 出生日期:
手提電話:
email:

[/url]

大宅

Imak,

我地依家有94大53細,得120個位,依家小朋友大咗真係周身郁冇時停,要抱住佢地食真係好辛苦wor,有冇可能要求佢地每張枱加2張櫈坐14個,盡量多d位,最多坐迫d,叫佢地諗下計得唔得呢?
or最快交錢嗰120位先到先得呢??? :tongue:

唔好意思呀 有咁多要求!

大宅

IMAK,

咁又係喎, 而家啲B周身郁, 如果每圍枱12個大人6個BB, 咁大人抱住食都幾辛苦喎, 如果可以每圍枱加多2張櫈預埋啲B一齊坐, 咁可能會舒服啲!!! 如果有啲媽咪得一個人帶b嚟, 又要攞嘢食又要抱住個b又要自己食吓嘢, 佢地可能會重辛苦!!

我唔知我有無理解錯亞ring既意思, 我都有咁唸法, 而家咁多人參加, 會唔會到120人截呢(或者交$$最快個120個人, 又或者先後次序按人數), 唔知行唔行得通???

唔好意思突然比意見你, 如果有咩幫手你pm我喇!

大宅

Happybaby & Ringmike,

你地唔駛擔心啦,我去睇場後已經同餐廳部長傾掂咗,每人(無論大人或小朋友)都會有一個座位。

我會pm大家收錢。

Happybaby 多謝你話幫手,我都同蝦蝦通過電話,可能都會搵你幫吓手,我pm你啦!

公爵府

ring & crystal,
係呀, 座位上冇問題, Imak 搞掂左啦, 不過到時會好熱鬧囉

到時我會編位架喇, 唔會忘記將你兩個痴埋啦 :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:
[/url]

公爵府

Imak,

睇晒你 d 資料喇, 你做左好多野, 又同餐廳傾左好多, 幫左我地好多呀, 多謝你

其實而家可以考慮需要乜野義工媽咪, 招募下, 睇下有冇人幫手喇, 訂 cake 你都可以分享出黎搵人幫啦
[/url]

別墅

lmak:

真係多謝你, 為我地d bb做咁多野. 真係要掌聲鼓勵!!!

訂cake嗰度有冇要幫手, 有冇預算要訂幾大? 係邊度訂? 訂乜款式? 而家時間尚早, 可以問吓d mami 有乜心水餅店.

以我上次經驗, 60個人係食唔晒7磅cake, 有好多剩, (我一個人都食2件!) 而且好多人都唔會太介意個cake有幾大, 個cake 係影相嘅道具黎之麻!!! 如果而家有90+個大人, 可以訂9磅, 一人一d, 少吃多滋味 , 又可以防止浪費, 又可以夾小d$$$, 唔知有冇point 呢? :mrgreen:

公爵府

mary,
good point 再睇下 9 磅 & 10 磅係乜價錢, 到時再昅埋有冇 d 乜乜咭有折頭, 可以隨便叫我地代訂

只要餐廳果度有冇負責人, 可以先代為收貨就 ok 喇.
[/url]

大宅

Mary & 蝦蝦:

多謝你們的讚賞,我只是做了少少,其實都好多謝你們的意見同支持。

我有諗過訂有個"2"字的生日蛋糕,咁好似有意思d。訂邊間...我有睇過美心同東海堂,兩間價錢差唔多around hk$148/磅 。呢兩間都一定會有credit card promotion for 10%。餐廳方面我一定會事先通知佢地幫我地收貨。anyway, 都睇吓d媽媽意見先決定啦,好似你地話齋時間尚早。

首頁
34567...10

尾頁

跳至