自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+fatpanda+於+14-06-07+發表記

原帖由 KT0603 於 14-06-08 發表
咪就係bk故友~餐蛋麵囉!後來叩門成功,唔使讀呢間。
係丶餐蛋麵仔仔叩門入了荃天
樓主可試下叩柴天,荃天,天佑果D,點都好過聖十架,樓主你介意講頭三志願點排嗎?

珍珠宮

引用:作為荃灣友入黎睇下,讚個間全完係唔係打手

原帖由 candyjjlin 於 14-06-08 發表
作為荃灣友入黎睇下,讚個間全完係唔係打手黎?咁多個新手講
我覺得係分身囉,兩邊走都係重覆嗰番話,第一個讚完,其他兩個A/C即刻緊接住,駛唔駛呀

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 小師妹 於 14-06-08 發表後尾

原帖由 小bie豬 於 14-06-08 發表
睇你舊post,你幾年前已經好buy呢間學校,我唔知個中原因,但好老實,呢間係區內口碑麻麻,先唔講成績,我以 ...
點解buy係因為我係用家囉!同意佢確係無咁受歡迎,但你話佢d學生品行唔好,咁可能係部份學生,咁每間學校實有好同唔好既學生,我當年入到呢間,我都有失落,但讀落去確唔係咁差,所以我囝成績好,我都無同佢插班其他學校,我囝而家已經升咗上一間受歡迎的band 1英中,全級考30名以內,老師都讚佢小學基礎打得好,同班有個浸聯升上來的,考後我囝40名,有時係要用家先知好唔好!其他人感覺我唔知,我只知d老師比我感覺就好好勒!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 小師妹 於 14-06-08 發表後尾

原帖由 小bie豬 於 14-06-08 發表
睇你舊post,你幾年前已經好buy呢間學校,我唔知個中原因,但好老實,呢間係區內口碑麻麻,先唔講成績,我以 ...
By the way, 佢同屆嘅都有升咗去何傳耀、王少清、林護、保六,荃官,李兆基,咁你話佢差,我都唔可以左右其他人思想嘅!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小師妹 發表於 14-6-9 00:42
點解buy係因為我係用家囉!同意佢確係無咁受歡迎,但你話佢d學生品行唔好,咁可能係部份學生,咁每間學校實 ...
Sorry,我話佢差只因我朋友都係用家,老師好到佢喊住同佢個仔搵學校轉

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:小師妹 發表於 14-6-9 00:42 點解buy

原帖由 小bie豬 於 14-06-09 發表
Sorry,我話佢差只因我朋友都係用家,老師好到佢喊住同佢個仔搵學校轉 ...
咁每間學校都有好有唔好嘅!咁我可能幸運些剛遇到好老師吧!我只是想講我的經歷而已,總括來說,我囝的小學生活也是愉快的,而家上到英中都無問題!

伯爵府

畀面勳章

回覆:有無人可以分享下荃灣路德會聖十架係點?

我小二時比班主任掌左重重一巴掌。
事源音樂堂考試,我死敵讚一位同學唱得好,我就話麻麻,於是佢就係枱下打我手,我還手,但班主任話只見我打佢,捉左我們出來問,但全程好明顯針對我一個。

老師問死敵有無打我,佢話無,問我有無打佢?我話佢打我先,我先還手,老師問打左幾下,我話佢打我3下,我先還得2下。
老師又問死敵有無打我?死敵話無,仲哭。

老師就好大聲逼問我死敵有無打我,我話有,佢再問(佢覺得我講大話,自己打人,仲屈同學,佢死要我答死敵無打我。)我都堅持有,最後佢話我死不悔改,話比多最後一次機會我,我都話有,佢就一巴掌大力打落我塊面。
我即場大哭,佢就不停罵我,仲將我調向最後一個位,拉開我的桌椅,自己坐向一邊,唔可以同同組同學一齊坐(1,2年級坐法似幼稚園甘,一組佢圍埋一齊)。
佢罰我要同死敵講對唔住,我唔講,我堅持佢有打我,我話要一齊話,老師話我一日唔講一日獨自坐,仲要求唔准有同學同我講野。
上佢堂要全程企,唔准坐。(佢教中,英,音樂……)

當日我好難過(今日仲印象清晰,我尼世的心結。),不斷比同學笑,個死敵落堂走來話我抵死,我撐到放學,我唔敢同父母講,我父母好傳統的,一定話我唔乖,我好驚佢地知道,我好擔心塊面仲紅腫。(而家想起覺得自己傻,比父母打,都好過比老師亂打,要爆尼單野出來。)

我出校門時,班主任叫住我去一邊,佢問我塊面仲痛唔痛?我眼淚即時又出來,我話痛……(以為老師來安慰我,而家想返真係太天真),老師再問多次死敵有無打我?我認唔認錯?我堅持佢有打我,老師即時又變臉,狂罵我死性不改,無得救。

總個日後,我日子難過,處處比老師針對,同學恥笑我,整古我,杯葛我,我個段日子好唔想返學,好驚返學,父母又唔講得,成日自己偷哭。

其他科老師開頭好奇怪點解我零丁坐左一角唔入組,同學仔就會話我打人比班主任罵,講一次我難堪一次。

唔知道比班主任實際罰左幾耐,但一定有1個月,先比我入組,當時佢用儲貼紙方式賞最多貼紙的組別,如果個輪係我個組得獎,個個同學都會出去選文具一樣,做獎品,但佢永遠點我名話(×××,你無得拿禮品。),我由好開心的心情跌落谷底,好唔開心,同組有貼紙,我都有份做得好先有,點解最後我無禮物????

班主任當我同同學上堂聊天時,就只會罵我帶壞同學,佢好興拿間尺一路罵我一路拍我頭,罵一句拍一下,唔重力度,但極度侮辱,佢只對我一個甘樣。

就係尼種精神折磨下,過完2年級.

3年級就係分班的,我分去最差個班,大多同學分a,b班,但佢地一直恥笑我,鄙視我,直到小學畢業。(好在新班內同學有些係隔離班,所以都交到朋友。)

尼件事,對我影響好大,心結來,一想起就想哭,到而家做左媽媽,都仲覺得受傷害,我好想同老公講我的委屈,但唔知點解講唔出口,好難開口,覺得好醜怪。

多謝今次有人問尼間學校,所以我先渲洩到出來。

子爵府

回覆:cheimama 的帖子

你可試叩“基慧“、“柴天“,升中派位都唔錯的!呢两間校長幾有熱誠,校風唔錯

至於新移民仔女,成個荃灣都多,由幼稚園起,港媽都唔多,以觀察,將來更多!但以我自己接觸到d小明友既媽媽,大多斯文,仲要d仔女成績好叻!

男爵府

回覆 藍莓綠茶 的帖子

小二時的記憶咁清淅,可想而知,當年對妳是多麼震撼,說了出來會否暢快點?
希望隨著年月流逝,這個心結也能解開。

子爵府

引用:Quote:原帖由 小bie豬 於 14-06-09 發表Sor

原帖由 小師妹 於 14-06-09 發表
咁每間學校都有好有唔好嘅!咁我可能幸運些剛遇到好老師吧!我只是想講我的經歷而已,總括來說,我囝的小學 ...
真心話,讀得叻去那間都覺得老師好好的。老師又俾好多機會這些同學。我大細仔同小學,老師們到現在都好掛住我大仔,細仔就

首頁

尾頁

跳至