自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

回覆:返工遲到......(頗長!)

子爵府

引用:Quote:原帖由 肥桔 於 15-01-28 發表為咗個

原帖由 小貓1124 於 15-01-28 發表
我屋企無巴士、小巴去公司,只有地鐵同的士。
轉車呢?咁無位坐好慘啵,仲要咁逼!

子爵府

引用:純呻......依家我已經36w+,晚晚瞓唔好,最

純呻......
依家我已經36w+,晚晚瞓唔好,最多5個鐘,日頭要返工~
每朝喺北角轉車返中環都要等3-5班車,我 ...
其實無得咁講,因為講到尾你真係遲到, 你最初都打算37w先放產假但而家先36w喎,咁即係係你諗既37w前你已經遲緊到…………

我自己都陀緊細b,大b果時都37w+先放產假,但我都完全無遲過到。 我係早d出門口避開上班時間,鬆動又有位坐,返到公司附近再歎返個早餐先返工。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+15-01-28+發表我

原帖由 肥桔 於 15-01-28 發表
轉車呢?咁無位坐好慘啵,仲要咁逼!
有嘅,但朝早銅鑼灣會塞車,返香港站一定遲!
其實地鐵好彩都有人讓坐,不過有時連企位都冇

珍珠宮

回覆:小貓1124 的帖子

爭氣d!早少少起身!早點出門口!
準時返去,塞住老闆把囗

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+15-01-28+發表純

原帖由 Qazmlp09 於 15-01-28 發表
其實無得咁講,因為講到尾你真係遲到, 你最初都打算37w先放產假但而家先36w喎,咁即係係你諗既37w前你已經 ...
其實我係想36週放產假,不過啲嘢做唔完,今次無人back up,所以無得早放~
遲到係我唔啱,但佢要求我遲啲放產假我都答應,所以我先覺得dept head無人情味!我好多時都係因為等lift而遲1分鐘!不過遲就係遲,無得好講!

伯爵府

引用:爭氣d!早少少起身!早點出門口!準時返去,塞

原帖由 爸爸豬 於 15-01-28 發表
爭氣d!早少少起身!早點出門口!
準時返去,塞住老闆把囗
我試過早番,結果等公司部lift等咗10分鐘,唔遲都變遲,個肚咁大,點同人爭迫入lift呀!
不過明日開始我會再早啲出門口!

伯爵府

純呻......
咁咪早d起身。

我2胎大肚無試過吾準時返工,反而未有bb前同生完後就成日9 30先返到公司。 個個準媽媽到後期都係瞓得少d。

就係吾想比人話。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 小軒軒 於 15-01-28 發表如果

唔會扣錢,啲同事覺得每晚加班加到11點,星期六、日都要加班,但佢就因為我哋遲1、2分鐘嚟話我哋,好無人情 ...
咁,年尾果份花紅咪幾好?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+15-01-28+發表唔

原帖由 芝芝吉 於 15-01-28 發表
咁,年尾果份花紅咪幾好?
一般啦,攞最好個grade都係最多3.5月~
其他同行起碼4-5月!
攪到我有少少想生完轉工,一直係因為覺得公司有人情味先留低,依度同出面起碼差20%!

大宅

純呻......
唔介意行一小段路,可在則魚涌轉車
則魚涌多人落車,多數上到,無咁迫添

公爵府

公司出email無錯 ,因為唔想有其他同事覺得大肚就有特權遲到 ,如果公司或管理層唔出聲,就代表默許呢種情況 ,所以先要出mail提示下各同事
而你老闆或主管又無兜口兜面話你 ,其實都明白你大肚辛苦同難處,樓主唯有早d出門,好快放產假 ,開心d啦

伯爵府

引用:公司出email無錯+,因為唔想有其他同事覺得

原帖由 babyco 於 15-01-28 發表
公司出email無錯 ,因為唔想有其他同事覺得大肚就有特權遲到 ,如果公司或管理層唔出聲,就代表默許呢種情 ...
佢淨係出俾遲到嘅同事同相關主管,咁為乜?準時嘅根本唔知依件事!
佢一次過出俾10個遲到同事,唔係針對我一個!

侯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

純呻......
不如你同上司唔想你遲就比你即放!

我地黎囉Babe

公民黨班9今日食左9糧未呀?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 芝芝吉 於 15-01-28 發表咁,

一般啦,攞最好個grade都係最多3.5月~
其他同行起碼4-5月!
攪到我有少少想生完轉工,一直係因為覺得公司 ...
咁,生完咪轉工。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+15-01-28+發表純

原帖由 50246419 於 15-01-28 發表
不如你同上司唔想你遲就比你即放!
我個上司仲攪笑,叫我唔駛理個老闆,遲就遲,話大住個肚就咩都慢,上唔到車係正常!佢話會同老闆解釋,當佢耳邊風得啦喎!
不過要我返到37w6d

大宅

引用:Quote:原帖由 OPIG 於 15-01-28 發表其實都

星期五私家覆診,問吓醫生意見。
依胎後期陀得辛苦過個仔,陀阿仔時從來唔會遲到,依家車程耐咗,半夜瞓唔 ...
年紀大左,精神體力都唔同啦!

公爵府

引用:Quote:原帖由 babyco 於 15-01-28 發表公司

佢淨係出俾遲到嘅同事同相關主管,咁為乜?準時嘅根本唔知依件事!
佢一次過出俾10個遲到同事,唔係針對我 ...
即係代表你公司較注重員工守時 ,所以個個遲到都收到 ,咁都唔算無人情味,係比較嚴謹 。樓主早d 休息 ,加油!

子爵府

一星期遲3日, 比人\"關心\"都應該, 我明白大肚辛苦, 但明知會難上到車, 就應該提早出門口

別墅

回覆:小貓1124 的帖子

早d出門口

首頁

尾頁

跳至