懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

kfccc 發表於 15-8-19 17:30
放工未有bb前多數都係用多十分鐘乘回頭車,e+有了bb就更加會乘回頭回家,
不過我遲d會搬出荃灣住,到時大約 ...
我通常係南昌上車, 都多人架收工果時
不過好多時都有人讓位比我
我而家個肚唔係好大..可能D人見我帶哂口罩又肚突突又拎住手袋見我論論盡盡啦

大宅

hangszebb 發表於 15-8-19 17:20
陳樹武係咪同何嘉慧同一個診所架?
我上網只係搵到陳樹武TST個地址.

係呀!同一個診所,但佢只有星期二先在元朗,其他時間在TST診所,TST啲姑娘very nice.......我果時去TST多既,因為時間易就D。
相比Dr. Ho....佢經驗應該豐富好多,就算Dr. Ho係好,我都拎願跟個有經驗,有心d既。

大宅

kmbe 發表於 15-8-19 17:40
係呀!同一個診所,但佢只有星期二先在元朗,其他時間在TST診所,TST啲姑娘very nice.......我果時去TST多 ...
我覺得dr ho冇想像中咁好我真係唔明點解佢睇唔到我有個水瘤😧

大宅

畀面勳章

回覆:ching735 的帖子

終於都book咗馮澍明啦!

平日book到9月7,星期六就book到9月12

我站時仲未想比公司知住,又唔想請假,所以揀咗9月12第一次見醫生。

子爵府

回覆:2016年4月元朗準媽媽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

引用:元席mami會唔會開返個whatsapp+group呢?

大宅

畀面勳章

引用:元席mami會唔會開返個whatsapp+group呢?

大宅

畀面勳章

回覆:ching735 的帖子

今日放工去藥房買咗惠氏藻油DHA,本身我都擔心藥房有假貨,但萬寧$328太貴,我上惠氏網站見佢有指定藥房名單,咁就應該信得過,藥房價$250真係平好多!

https://m.brands.wyethnutrition.hk/Wyeth_Maternal/Mama_DHA/store.aspx#NT

別墅

hangszebb 發表於 15-8-19 12:14
我最後一次睇佢, 問佢我子宮有個瘤, 話佢知我係包門醫院睇到, 但DR HO一直冇話我知 (一共睇左佢3次), 問佢 ...

會唔會其實係正常?政府你咪比佢嚇親。我地第一胎都試過。又係私家照無事,然後比政府照先話有瘤,嚇得我地。。。但私家醫生話其實一早睇到,根本係有正常都會有嘅水瘤,遲d會自動消失,有經驗嘅一睇就知。所以佢就無同我地講過有問題,費事要我地擔心。後來我地都係照唔到政府講嗰個瘤,不過醫生就話BB可能遮住,所以唔敢肯定無。最後我老婆生完再照先confirm真係無瘤。

最攪笑係政府個醫生淨係話有瘤,但係要幾個月後先有得再照。唔出去搵私家睇我地已經嚇死咗啦。所以我地第二胎直頭唔去政府度照。

大宅

通屋奇應爸 發表於 15-8-19 22:55
會唔會其實係正常?政府你咪比佢嚇親。我地第一胎都試過。又係私家照無事,然後比政府照先話有瘤,嚇得我 ...
我第一次睇dr ho時佢主動話我子宮冇嘢好健康如是者第二次都話冇事
到第三次再睇再問佢就話太細佢未必睇到
我係私家照結構醫生都睇到話我知

Anyway, 對佢已經冇信心!!

大宅

畀面勳章

回覆 通屋奇應爸 的帖子

咁好明顥係個私家醫生有問題喎!點會有個水瘤係正常呀?

水瘤朱古力瘤呢D我屋企人都有過,醫生係話大部份唔影响生BB,但受孕機會有可能減小,瘤可以會係生BB後消失,但都可能會發大,既然醫生照到有點解唔講?

當然邊個做都有機會錯,所以通常有問題,D人都會叫你睇多個醫生聽下點講,不論私家或政府。

大宅

ching735 發表於 15-8-20 08:58

睇左DR HO 3 次佢都話睇唔到,
期間有一次係屯門醫院做唐氏就睇到
即係話我個2CM瘤仔係一直存在
只係DR HO話"可能太細佢睇唔到"
如果係咁。 我做咩仲要洗$ 搵佢同我CHECK?
再加上我有我問佢有佢講。。。
真係已經對佢冇信心
可能我有偏見啦
人夾人, 可能你地睇佢同佢夾覺得OK
我只係講我SITUATION比大家知。

大宅

畀面勳章

hangszebb 發表於 15-8-20 09:23
睇左DR HO 3 次佢都話睇唔到,
期間有一次係屯門醫院做唐氏就睇到
即係話我個2CM瘤仔係一直存在 ...
自從開始諗住有BB我就不停睇新子王國,都睇咗好多之前既題問學咗好多野,但好奇怪,有好多人都勁讚Dr Ho但又講唔出D乜,又唔提佢冇結構照,總之比我感覺唔好啦!

我明白好多女士都怕搵男婦科醫生,但我自己就覺得男女都OK!

昨為一個準孕婦揾婦科醫生,我盡量想一個醫生跟足住程,咁佢先了解我同BB,所以我選擇馮澍明。

大宅

ching735 發表於 15-8-20 09:38
自從開始諗住有BB我就不停睇新子王國,都睇咗好多之前既題問學咗好多野,但好奇怪,有好多人都勁讚Dr Ho但 ...
我都係睇到BABY KINGDOM話DR HO好..
加上又近我屋企
又係女醫生
所以我先去搵佢睇
結構..佢轉介我出去九龍搵另一個DR HO 睇
第一次睇就叫我做7200蚊嘅NIFTY TEST
但係經過幾次嘅經驗
我又見大家問到, 所以先至會拎出離講.
如果我係有心話佢唔好就一早開POST講啦, 洗咩而家先至提
都係果句啦, 人夾人
可能同佢真係唔夾
你地都可以試下搵佢架..可能同佢夾呢

別墅

引用:回覆+通屋奇應爸+的帖子咁好明顥係個私家醫

原帖由 ching735 於 15-08-20 發表

點解水瘤一定有問題?咁我地個醫生咁解釋係正常現象,我又OK wor. 而後來事實證明又真係消失咗,咁即係無問題。我太太親身體歷。我去產前講座都有講頭幾個月因為賀爾蒙係正常有水瘤㗎wor。

大宅

回覆:2016年4月元朗準媽媽

正常水瘤係會自然消失,好多人都有!朱古力瘤就一定要手術,因為好容易引致宮外孕架!而我係後者,做完手術後半年有大女

大宅

通屋奇應爸 發表於 15-8-20 11:24
點解水瘤一定有問題?咁我地個醫生咁解釋係正常現象,我又OK wor. 而後來事實證明又真係消失咗,咁即係無問 ...
我覺得AT LEAST要話聲我知囉
有冇問題都好, 作為病人, 係應該要知架, 係咪呀??

大宅

SwanL 發表於 15-8-20 12:26
正常水瘤係會自然消失,好多人都有!朱古力瘤就一定要手術,因為好容易引致宮外孕架!而我係後者,做完手術 ...
屯門醫院個醫生都話好多大肚婆都有
生完可能會冇左都唔定
不過我係覺得私家醫生唔話我知有D怪姐
我係有權知架囉
唔係同我講可能太細睇唔到...咁好似唔係好負責任囉

別墅

引用:Quote:通屋奇應爸+發表於+15-8-20+11:24+點

原帖由 hangszebb 於 15-08-20 發表
我覺得AT LEAST要話聲我知囉
有冇問題都好, 作為病人, 係應該要知架, 係咪呀??
咁都話咗係正常無問題,咁㸃解仲要講。我地就係覺得政府照唔夠經驗,正常嘅嘢都攞出來講,無la la要我地擔心。你d醫生要用腦ga ma. 我地就係要醫生一句專業判斷,係咪正常就得啦。

大宅

通屋奇應爸 發表於 15-8-20 13:27
咁都話咗係正常無問題,咁㸃解仲要講。我地就係覺得政府照唔夠經驗,正常嘅嘢都攞出來講,無la la要我地擔 ...
即係話如果生CANCER係良性唔會即時死, 醫生都可以唔同病人講住?因為唔講住等病人唔洗擔心!??

首頁

尾頁

跳至