自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

題外話,我自己好憎默書,覺得係一種可以靠死記而不求甚解的測驗,對啟發學生潛能與創意一點幫助都沒有。

伯爵府

牛年勳章

回覆:信唔信平時默書唔合格,但測驗成績有八十幾分

Ignore 就ok.

珍珠宮

lingwu 發表於 15-11-11 16:26
我有幾個大6媽媽同學,平時同佢地傾計
傾開D仔默書既問題,佢地一個二個都話唔合格
但剛剛見到佢地,佢地又 ...
信,因為我試過。
中學時時,開始唔鍾意背書,所以校內默書時時都唔及格,有時仲零分。(錯一個字扣5分,要唔及格,其實錯10個字就已經唔及格)
但我測驗考試申述題答得好好,所以有好幾科都係全級最高分。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

引用:我眼前只顧住自己對仔女,其他人狀元又好,

原帖由 Angelice-BeBe 於 15-11-11 發表
我眼前只顧住自己對仔女,其他人狀元又好,考包尾都好,不關我事。

珍珠宮

Tuscany 發表於 15-11-12 11:05
題外話,我自己好憎默書,覺得係一種可以靠死記而不求甚解的測驗,對啟發學生潛能與創意一點幫助都沒有。 ...
我覺得要分清楚下背d乜。如果係背詩詞或者一d寫得好的文章,其實背,係一個語文潛而默化的過程。背呢d經典好文章,不論中英文,對提升語文能力有幫助。正如寫書法,都總會先搵d名家字帖來臨摹,因為人地寫得好,學識左寫得似,先再講創意同追求自我風格。如果根底係0,一開始就講求創意,亦不見得係好事。

但如果背的係一d二手甚至三手的分析討論,咁就真係背來無意義啦。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

有,我大仔,中英默書都唔合格,呢2次零分添,但個衰仔剛剛過左個小測又唔錯bor,仲要我都無同佢點溫書

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我仔就係咁,小一到小三,默書未試過合格,但考試最少八十幾以上,我都O咀

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:人地個仔真係狀元都唔關我事。 搞掂自己個

原帖由 zitzai 於 15-11-11 發表
人地個仔真係狀元都唔關我事。 搞掂自己個仔就 ok

侯爵府

同啲三姑六婆比較不如唸下點提升自己個仔既成績仲好啦

別墅

引用:Quote:原帖由 飯飯。 於 15-11-11 發表我仔

原帖由 Froggy_joe 於 15-11-11 發表
我仔默書差,周不時肥佬

考試八十幾、九十幾分
默唔到咪姐係唔識。。。唔識又考到。。我問翻佢又答唔識,俾份卷佢又做到。。。甘仲唔奇

別墅

引用:Quote:原帖由 飯飯。 於 15-11-11 發表我仔

原帖由 Froggy_joe 於 15-11-11 發表
我仔默書差,周不時肥佬

考試八十幾、九十幾分
默唔到咪姐係唔識。。。唔識又考到。。我問翻佢又答唔識,俾份卷佢又做到。。。甘仲唔奇

大宅

引用:第一, 咪相信人地話唔溫書就拎到高分, 真正

原帖由 OM123321 於 15-11-11 發表

第一, 咪相信人地話唔溫書就拎到高分, 真正的天才唔多.
我細個都係咁,默書唔高分,唔鐘意每個字死記,背書差,
反而考試都90分

伯爵府

畀面勳章

真係煩~所以咁多年黎唔会同D家長有任何交流

珍珠宮

又唔覺佢暗踩你喎,如果係真嘅,應該純粹演嘢而已,不要多心

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我有幾個大6媽媽同學,平時同佢地傾計傾開D

原帖由 lingwu 於 15-11-11 發表
如果小一好大機會, 因為有讀題目又有供詞, 可以同其他人交流, 但實際唔好埋其他人, 教好自己小朋友便可以, 打好個底大大下便見到成績

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

珍珠宮

睛靈勳章

唔奇,但我覺得問題關鍵唔係呢度,你係想表達佢串串貢遮

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

引用:Quote:原帖由+lingwu+於+15-11-11+發表我有

原帖由 susi1024169 於 15-11-11 發表
我個仔真係
平時默書長期唔合格,次次十零分,佢記性好差,要花好好好多時間先可以記熟默書範圍, ...
係呀,做完功課都無時間溫書當日教的書同預習,請教溫習時間表係點安排?

大宅

回覆:lingwu 的帖子

如果份卷有字揀填充就唔出奇,我仔細個默中文好差,但理解冇問題,低小d卷通常聯缐、是非題、mc題...攞高分唔難,不過唔洗理人唸乜啦,d師奶一齊吹吓水嗻

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

引用:我有幾個大6媽媽同學,平時同佢地傾計傾開D

原帖由 lingwu 於 15-11-11 發表
可能其實人哋平時默書都高分。
只係平時扮嘢,等其他人輕敵。

大宅

回覆:lingwu 的帖子

其實都無乜好比較,亦唔洗理人地

不過默書差的確唔=測驗考試差,我自己細個讀書時都係

首頁

尾頁

跳至