跳至

首頁
45678...14

尾頁

大宅

山貓姐 發表於 15-12-8 09:44
回覆 dreaminghk 的帖子

好奇心,探索精神和自主學習的能力當然重要,但(學術上的)知識亦是需要的,例如 ...

先答左您有關賽小的問題先

首先你要先了解"自行分配學位" 這不是指小學有權去自行選擇學生,而係學生因應唔同情況計分的, 同小朋友讀任何幼稚園都沒有關係, 冇分加的
第二階段大抽獎唔講, 同樣,小朋友讀任何幼稚園都沒有關係
最後就係叩門, 只有叩門的學位先可以話同幼稚園的聯系談上關係, 可惜的是叩門學位有限, 一班2個(or 3個?), 賽小得三班, 唔夠十個叩門位,
因為賽小係資助學校, 冇計

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2016_leaflet_tc.pdf

而我認識的ECLC家長, 唔係個個都想小朋友讀賽小. 有不少人第一選擇係其他學校的

大宅

山貓姐 發表於 15-12-7 23:22
回覆 01350854d 的帖子

其實經過這兩年N班和K班的面試,真的感覺到有些委屈,

我睇法係, 不論見甚麼學校, 都唔會去想太多學校的選生標準,
而係做番自己
學校選學生, 學生選學校, 對等的
我會關心學校的教育方向, 教學方式
最緊要係大家夾得黎, 唔想面試時太刻意迎合

有關負責面試的老師有冇能力或者願唔願意去理解面試者的見解
或者咁講, 負責面試的老師, 甚至係校長, 一般都是資深或是能力比較好的教職員
如果佢地都無法理解你的見諒, 可能都係唔夾的signal, 不強求

男爵府

畀面勳章

謝謝你的更正!

是的,我也想過是家長本身不揀選賽小,當然這個數字上很難稽考,但我猜應不多吧。
自行收生方面,真可能是,不是就讀ECLC而分數卻多的考生多了,這點你在前面都提過。照常理看,如學位不增加,三年後,情況只會更嚴重。

謝謝!

男爵府

畀面勳章

是的,真的要看開一點,
就算有心儀的學校,面試也是要講際遇。

別墅

回覆:匯豐教院

明天就係放榜大日子!自己會考放榜都無咁緊張!

大宅

manmanchoy 發表於 15-12-8 19:28
明天就係放榜大日子!自己會考放榜都無咁緊張!

希望明天收到信啊!有時送信遲都要遲一天才到!

大宅

引用:Quote:manmanchoy 發表於 15-12-8 19:28 明

原帖由 dreaminghk 於 15-12-08 發表
今日寄 聽日點都收到了 祝大家好運 但你地匯豐外 第二選擇係咩呢?

大宅

引用:Quote:manmanchoy 發表於 15-12-8 19:28 明

原帖由 dreaminghk 於 15-12-08 發表
收到信即通知pls 我搵家人去拎信

別墅

終於都到9號!望到頸都長!

別墅

如果匯豐唔收,就會讀禮賢會正校上午班啦

大宅

引用:如果匯豐唔收,就會讀禮賢會正校上午班啦

原帖由 tempoingreen 於 15-12-09 發表
如果匯豐唔收,就會讀禮賢會正校上午班啦
我會讀返安基司 轉上午班

大宅

看到帖子升起來好緊張,是不是下午才會有信

複式洋房

收到信啦....唔收呀....so sad~

大宅

abcdog12 發表於 15-12-9 11:38
收到信啦....唔收呀....so sad~
係咪備取生啊?我仲等緊信,我們下午3:30后先派信......好緊張

大宅

見到有人收到信,好緊張呀,個心離一離

大宅

引用:見到有人收到信,好緊張呀,個心離一離

原帖由 大吉大吉 於 15-12-09 發表
見到有人收到信,好緊張呀,個心離一離
好緊張呀

男爵府

畀面勳章

我相信揀選ECLC的父母,都是有心人,對教育有理想的人。雖然這不是甚麼名校,但也想在這裡分享這篇文章,安慰一下大家焦急的心情。

「.... 我心底有個秘密,很想很想開口告訴爸爸媽媽,但相信永遠不敢,我還記得我出生後要留院觀察時,媽媽流着眼淚,與爸爸祈求天父,祈求我身體健康、生活愉快便足夠,但不知為何,由我離開醫院那日起,爸媽就好像忘記了與天父的禱告。... 」

全文:
2歲女孩剖白:媽媽你還好嗎?
http://topick.hket.com/article/1017096/?r=mcsdfb

大宅

山貓姐 發表於 15-12-9 11:54
我相信揀選ECLC的父母,都是有心人,對教育有理想的人。雖然這不是甚麼名校,但也想在這裡分享這篇文章,安 ...

謝謝分享,我們面試的時候,去每一間我都和我仔說我們是去幼兒園玩,我仔很開心,因為有玩具玩,仲有禮物拿。大約現在他還不知道什麼是interview吧。他現在大概也不知道他面試10間,2 offers 無學券幼兒園放棄, 1 offer學券幼兒園@大埔,1 offer學券幼兒園@沙田,1 reject無學券幼兒園,3 學券幼兒園 waiting list, 2 學券幼兒園 still waiting for the result。

今天不管結果如何,回家見到寶寶都還是開開心心的!作為11月細B,對於這個結果我很滿意了。希望他以後上學開心就好!

大宅

回覆 山貓姐 的帖子

哩編文章之前睇過,我都覺得平常心好緊要,但都緊張,不過亦都覺得最唔應該有咩事都會責怪個小朋友,因為小朋友唔同大人,佢哋做事係發自內心,唔會假裝,童真就係咁,唔好強加自己意願落個小朋友身上,所以就算唔得,都係好閒。P.S. 但都係好緊張

大宅

回覆 dreaminghk 的帖子

真係IN咗好多間喎

首頁
45678...14

尾頁

跳至