婆媳關係

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

MayCKM 發表於 16-7-11 23:22
其實你99巳算尊重你,叫佢個仔同你講而唔係覇道拎掉。因那間屋是佢唔係你。但你都要和一個患癌的老人家計較 ...

我吾明何來霸道
我一開始已經講左可以搬走, 只係我需要個原因 (area), 吾好買另外一隻公仔回來, 99佢又吾舒服, 如果咁樣都叫霸道既話, 我無野好講。

大宅

Miss_Yellow 發表於 16-7-12 15:40
老一輩思想,唔講出口!
你自己收埋佢,話知佢,不需嘈。

嚴格黎講都無嘈過, 只係我響街俾人鬧

大宅

方方媽媽 發表於 16-7-12 15:25
係架,搬走左隻公仔咪解決左囉.
有些大是大非的事,梗係要企硬啦,但小事,就唔洗咁認真喎.

我吾覺得係少事囉, lee 件事既重點吾係響隻公仔上面, 係 C6 既態度 & 處事問題, 或者我 post 錯地方, 應該 post 夫婦情感嗰邊

男爵府

catcatbox2012 發表於 16-7-12 17:34

樓主加油!

我也覺得你不是跟病人計較,而是你老公的處理手法和態度令人不舒服,也感受不到尊重。

:-D :-D :-D :-D

男爵府

樓主,你c6好差,好似你喺男家住係恩賜咁樣

男爵府

回覆樓主:

即係你讓步, 但你c6唔領情, 咁真係冇辦法。既然你暫時不能自理, 咁就係外家休養吓先啦。 祝早日康復!

男爵府

回覆:catcatbox2012 的帖子

樓主,你有心理準備.你老公咁乖 聽99話。下次 99要你生仔,但生唔出。會叫你老公換埋老婆。

伯爵府

引用:Quote:MayCKM 發表於 16-7-11 23:12 其實樓

原帖由 catcatbox2012 於 16-07-12 發表
吾係我自己要住返娘家, 係C6 whatsapp “你返外家瞓” 俾我, 換成你, 請問你點做呢?
...
下,你c6因為隻公仔叫你返外家?

定還是有其他原因?

別墅

為咗一個公仔, 整散一頭家? 真系唔明... 你C6 試你底線, 你又何妨不是試他底線?

你忍 99, 個99 何嘗唔系忍緊你? 大家相差幾十年, 生活習慣梗系唔同架啦, 你入間新公司做嘢, 都系你就公司架啦, 邊有可能叫間公司就你.

樓主主要系唔高興C6 幫亞媽, 咁個亞媽又唔高興個仔只幫老婆, 來來回回, 難為了C6 ...

一家人, 互相就下, 日子會好過好多..

男爵府

叫得樓主忍

話係好小事嘅人
根本就唔係好明成件事背後隱喻緊d乜
公仔只不過係一條導火線
而家擺到明佢99就係持住自己有病
就要屋企所有人都要睇我面色心情去做人
乜嘢都係我去話事
反抗?知唔知間屋係邊個
知唔知呢度邊個最高輩分
我如果因為你呢個不識好歹嘅新抱引起身體有咩事
阿仔你擔唔擔當得起吖
一句講哂老婆緊要定係阿媽緊要吖
阿仔邊樣緊要d你要識得分輕重....囉

樓主而家你知道自己輸喺邊未?

男爵府

方方媽媽 發表於 16-7-12 15:26
你直接問下99啦.
何必為難C6呢.
你點解唔諗下而家係成家人難為緊樓主呢?
成日都話唔好難為個男人
拜託啦~要個女人離開自己屋企人去第二個家庭度住
其實都好難為佢架
你有冇諗過呢

lovelycats1437    發表於 16-7-17 12:07

男爵府

其實樓主要自我反醒一下, 在今次事情中是否過份執著或自我呢? 雖然你強調你會配合, 只需要合理原因. 但屋企不是法庭, 不需要原因, 況且又不是直接把你的公仔掉了, 你可以放回娘家, 每星期去娘家探望, 也可以拍照做wall paper. 其它JM 都只是局外人, 唔知道你兩公婆平時是如何相處, 說話時態度如何? 好難評論你老公有無錯. 反正我認為贏咗個公仔, 輸咗段婚姻, 就十萬個不值得!

侯爵府

2024年龍年勳章

每個人都有每個人既難為~
只好叫樓主避得就避,
可以既咪去阿媽到住2,3日~
男人從來只叫女人忍,忍唔到咪避,
我自己都係同99住緊,
唔習慣,又如何~老公都係叫我忍下當儲錢,
惟有盡量避開下~
多些去娘家,同朋友去街~

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

catcatbox2012 發表於 16-7-12 17:17

鬧完架之後佢只係 whatsapp “你返外家瞓” lee左5個 ...

咁就乘機搬走啦。

大家冷靜下都好既

如果佢阿媽咁重要,重要到連道理都要行埋一邊既,大家要諗咩係婚姻了
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

水晶宮

xavierma215 發表於 16-7-13 11:41
你點解唔諗下而家係成家人難為緊樓主呢?
成日都話唔好難為個男人
拜託啦~要個女人離開自己屋企人去第二個 ...

我講緊就係隻公仔既處理.
如果樓主因為一隻公仔而搬走,係成熟的處理方法嗎?
如果6299成家人平日都對樓主好差,咁搬走就唔關呢隻公仔事啦.
焦點清晰,先至可以對症下藥.
要搬,都應該兩夫妻一齊搬.不過,依家99有病先王話搬,做仔既就好難開口.點都要等99既病康復先至好辦事.

大宅

hanbb 發表於 16-7-13 01:53
下,你c6因為隻公仔叫你返外家?

定還是有其他原因?

無其他

大宅

方方媽媽 發表於 16-7-13 13:39
我講緊就係隻公仔既處理.
如果樓主因為一隻公仔而搬走,係成熟的處理方法嗎?
如果6299成家人平日都對樓主好 ...

可能你無睇我其他回覆, 宜家吾係我自己要返娘家,係同C6嘈完, 我行開俾C6 冷靜吓既時候, 佢只係用 whatsapp send 左 “你返外家瞓” lee 5 個字俾我。 難道我還回C6 家嗎???

翡翠宮

畀面勳章

catcatbox2012 發表於 16-7-13 17:59
可能你無睇我其他回覆, 宜家吾係我自己要返娘家,係同C6嘈完, 我行開俾C6 冷靜吓既時候, 佢只係用 what ...
過左幾日,你c6搵返你未?

小小事就叫老婆返外家瞓,你c6好過份
日日是好日

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 catcatbox2012 的帖子

可以索性搬走嗎?我覺得搬走可能對你同99都好0的,
橫點夾唔到~

子爵府

其實閂房門就見唔到,但佢地唔俾你閂,硬要睇住你個公仔。
今日公仔唔順眼 ,聽日新抱呢?

搬出去係唯一解決方法

首頁
45678...9

尾頁

跳至