家庭理財

跳至

首頁
45678...12

尾頁

子爵府

funnyukyuk 發表於 16-10-26 15:30
我同先生之前月入TOTAL $38,000, 有2位小朋友

支出$22,000
超勁, 可以儲到7千 ! 不過, 你應該唔洗養工人, 養車, 4大長老 & 交稅 !

子爵府

ckkc0910 發表於 16-10-26 17:10
但其實要自住貴都要買架?樓只會越黎越貴
我地家庭收入44k 每個月供樓14k
加埋雜費&食用&保險一 ...

幾貴都要買 ???根本唔值個價, 經濟週期黎講, 唔會永遠都升 !
就算睇岩想買, 問題係, 我供得起樓, 但俾唔起首期囉!

wcpcelia    發表於 16-11-2 19:20
good_pig    發表於 16-10-27 23:59

別墅

QQ70 發表於 16-10-26 17:18
幾貴都要買 ???根本唔值個價, 經濟週期黎講, 唔會永遠都升 !
就算睇岩想買, 問題係, 我供得起樓 ...

其實我都唔識衝量究竟值唔值得呀?只係d人話d樓越黎越貴 要住就要買
我地買果陣都覺得好貴架 但無辦法 我地真係需要住 如果唔係無地方住 逼住我地買
你加油呀慢慢儲下儲下就得架啦 好快可以上車 或者考慮偏遠地區d e.g. 元朗 屯門
機會係留俾有準備既人
我都要努力儲錢 一齊加油啦!

子爵府

引用:Quote:QQ70 發表於 16-10-26 17:18 幾貴都

原帖由 ckkc0910 於 16-10-26 發表
其實我都唔識衝量究竟值唔值得呀?只係d人話d樓越黎越貴 要住就要買
我地買果陣都覺得好貴架 但無辦法 我 ...

我都係睇元朗屯門 d 樓咋 ! 3房要700萬, 點買呀 ! 我唔急住買, e 家租緊果度公司有津貼, 只係想買定, 退休都有地方住 !

子爵府

家庭月入約$50k頭,有一個b, 另外再有一個下年出世。唔洗供樓,長老們共比1.5k, 而家約儲18-20k一個月。屋太細計劃換樓,但一換就要有個供樓負擔,遲下又可能要請工人湊b, 又要供書教學,諗起條數真係頭都大,唯有盡慳再儲多d.

子爵府

好媽媽勳章

回覆:家庭收入40K,有一個小朋友,要供樓,學費等

我和c6月入$39000,一層已供完15年的樓,2個仔,供養2老,扣除開支每月儲2萬

wcpcelia    發表於 16-11-2 19:21

別墅

回覆樓主:

月入約75k,今年年頭買左樓,供樓12k
水電管理費 2k左右
長老家用7k ,bb就黎出世有預感會洗好多錢
好彩公司有醫療津貼包晒全家

我27歲,老公28歲,事業上仲想再博
打算明年再讀書進修。
洗費又大左
每個月儲20-30k
希望幾年後可以換樓,而家努力儲錢中

子爵府

好媽媽勳章

deruderu 發表於 16-10-25 22:00
我寧願儲喺保險公司度, 唔使煩, 幫我慳左幾倍既時間同金錢, 輕鬆儲到1百萬。

如果每月都儲到20K已好好啦,

假設儲銀行, 要儲足20年, 本金都要$480萬, 先儲到。
如果用喺此方法, 用10年, 本金ONLY $195萬, 就儲到$460萬

慳左10年時間, 又慳左我成本... WHY NOT??
係唔係guarantee return先?如果係我立即放195萬去你度,10年後guarantee拎番460萬。唔guarantee只係當有3%5%回報果D就免問啦。
我2003年沙士期間買左份20年基金,又係講到天花龍鳳,到了2014份基金只係做平到手,無賺過!!2003年當年買咩2014年都升幾個開啦。。。。即係基金保險收左幾多落袋心裡有數。

子爵府

好媽媽勳章

你地每月儲的錢,有無扣埋交稅果筆?

見你地儲到月入40-50%真係好勁。。。我儲到30%已經好好。。可能我駛費真係超大,最大果筆係儲來交稅。。。。sad.

子爵府

tamamma 發表於 16-10-26 23:00
月入約75k,今年年頭買左樓,供樓12k
水電管理費 2k左右
長老家用7k ,bb就黎出世有預感會洗好多錢

小朋友出世之後, 洗錢真係倒水架
如果你要請埋工人, 水電煤又點止2K !
不過, 你地都算 young, 仲有大把能力搵多d !
不過, 係等價交換, 搵得多, 到時又無時間陪小朋友 !

子爵府

阿早! 發表於 16-10-27 06:53
係唔係guarantee return先?如果係我立即放195萬去你度,10年後guarantee拎番460萬。唔guarantee只係當有3% ...

agreed 03年如果夠膽買淘大, e 家賣出去, 應該賺幾倍

子爵府

阿早! 發表於 16-10-27 07:02
你地每月儲的錢,有無扣埋交稅果筆?

見你地儲到月入40-50%真係好勁。。。我儲到30%已經好好。。可能我駛 ...

兩公婆次次見到張稅單

如果家庭收入3-4萬, 又有小朋友, 應該都唔洗交稅 !
我唔計哂所有開支, 我淨計養工人, 養車, 交稅, 三樣加埋一年要17-18萬養工人先至慘, 唔係每個月4千幾咁簡單, 仲要照顧埋佢一日三餐, 屋企水電煤日用品佢更加唔會同你慳, 又要每兩年完約張機票, 如重新請過一個又要過萬agent fee, 如果請工人做多過5年, 又要預佢筆長期服務金

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

poppyoliver 發表於 16-10-26 12:11

有小朋友同老人家的話,養架車就真係方便好多。我地主 ...

好少老人家大駛既喎!佢地好後生?
開心過每一天吧!

子爵府

好媽媽勳章

QQ70 發表於 16-10-27 10:53
我唔計哂所有開支, 我淨計養工人, 養車, 交稅, 三樣加埋一年要17-18萬養工人先至慘, 唔係每個月4千幾咁簡單, 仲要照顧埋佢一日三餐, 屋企水電煤日用品佢更加唔會同你慳, 又要每兩年完約張機票, 如重新請過一個又要過萬agent fee, 如果請工人做多過5年, 又要預佢筆長期服務金
我都覺得養工人好貴, 包食包住包埋佢頭暈身慶, 佢一毫子都唔駛出, 人工淨袋. 我計過唔連屋租, 只係人工加食用睇醫生一個月6-7000唔少得. 加埋住比間房, 真係貴過請本地姨姨.

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

其實工人人工淨袋,又有人包食、住,好過我哋多多聲

大宅

希爾達 發表於 16-10-27 14:45
好少老人家大駛既喎!佢地好後生?

99五十中,62六十歲,算好後生,佢地大使既程度係八年內大裝修兩次,年年生日都要擺幾圍請人食飯

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

poppyoliver 發表於 16-10-27 18:49
99五十中,62六十歲,算好後生,佢地大使既程度係八年內大裝修兩次,年年生日都要擺幾圍請人食飯
...

我係低下層人士,我間屋十幾年後因漏水先被迫大裝修。
開心過每一天吧!

大宅

希爾達 發表於 16-10-27 18:58
我係低下層人士,我間屋十幾年後因漏水先被迫大裝修。

佢地係一蚊都唔會留喺袋既人,月月清,我都唔捨得好似佢地咁洗錢法

子爵府

引用:其實工人人工淨袋,又有人包食、住,好過我

原帖由 vvbb2214 於 16-10-27 發表
其實工人人工淨袋,又有人包食、住,好過我哋多多聲
我都無佢咁多錢剩袋, 佢休息時間仲長過我

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

poppyoliver 發表於 16-10-27 20:44
佢地係一蚊都唔會留喺袋既人,月月清,我都唔捨得好似佢地咁洗錢法

會唔會你倆夫婦比6299覺得搵到又養得起佢兩個,令佢哋無後顧之憂咁駛錢

首頁
45678...12

尾頁

跳至