自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

設·阕愛座只因d人不懂讓座。

不能因個別人缺德而取消。

男爵府

回覆 上校車 的帖子

敬佩你,但是对方癸爛点算。
有次行樓梯,見有個女人拖住细蚊女,佢戴住耳机,我講了兩声唔該仍不讓開,我便在佢身边行

个女人癸哂難渣係甘鬧。

水晶宮

siucl 發表於 17-2-11 21:24
回覆 上校車 的帖子

敬佩你,但是对方癸爛点算。
我當然有禮貌地請佢拎開啲野啦佢發我爛渣我會通知車長

侯爵府

nownowma 發表於 17-2-9 16:46
係畀d需要抱住小朋友的大人坐

所以有啲家長見到得個個位剩就會叫個6.7歲嘅小朋友坐佢大肶 咁就有抱住小朋友可以坐啦

珍珠宮

王國教室勳章

Angel_Rose 發表於 17-2-8 23:44
你咁講我諗起市面上有啲父母,指住啲收銀/售貨員,同小朋友講“你吳努力讀書第時做依啲工嫁啦“ ...

哈,我真係試過以前做某名店office ,突然要跟上司去IFC鋪頭。
我企响back office出面,突然有個中年女人拖住個十零歲女。超級無禮貌叫我,你,你啊!拎副眼鏡我睇!叫你啊!

我好有禮貌叫佢等等,因為要叫返嗰個部門嘅同事至有鎖匙開。咁我就擰轉身同佢搵人幫佢啦。
佢好嬲,好大聲同個女講,你第日要俾心機讀書啊!如果唔係要好似佢咁,做呢d工㗎!唔讀大學就要做呢d工!要serve人被人點.....

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

DorothyTsang 發表於 17-2-8 23:20
本人完全明白長者應該給予尊重,和讓座。但絶不能持老賣老,自己坐手袋又要位坐,還發惡駡人先。
今天下午 ...

我贊成。比返個位有需要既人,而不是系度丟空等某些人。

公爵府

sandy1018 發表於 17-2-9 12:50
認同,幼稚園生都仲要人照顧,自身無保護能力,應該可以坐關愛座
...
比手抱 bb坐,吾識行
幼稚生是否跛,係就可以坐,

比行動不便坐,明吾明

用下腦

男爵府

yk8ky 發表於 17-2-11 22:02
比手抱 bb坐,吾識行

我清楚知道自已有腦,你有冇就唔知喇。唔好扮曬嘢話人,郁埋有腦冇腦!

子爵府

2018復活節勳章

比手抱 bb坐,吾識行

幼稚園生,你都要睇佢有無能力人多擠迫下可以企穩喎,有d仲好細細粒,轉個彎企唔穩分分鐘跌左喺地,仲要睇下個位係咪有得畀佢扶穩,你話係跛就坐,太mean咯

侯爵府

醒目開學勳章

我覺得有需要既人唔單單係佢所指個4種. 我有朋友約40頭, 有CANCER, 醫完之後有後遺症, 連拎3, 4個蘋果都已經覺得重, 佢企唔得耐, 因為無力. 表面睇係完全睇唔出架. 若真係有人質問佢, 咁唔通佢要話俾人聽 : 我有CANCER後遺症所以企唔得耐嗎? 佢會有咩感受呢? 佢講出黎所有人都會信嗎? 唔信佢又係到鬧交啦.

另, 我自己都試過搭搭下車突然間好肚痛想去廁所, 但係我拎住好多好重既野, 所以我唯有想盡快番到屋企先去. 我要坐係到唔郁先好D可以頂到, 但當時架車無其他位只得關愛座. 當日都作好準備若有人嘈我會話我肚痛.

其實問心我平時好多時都見到有人主動讓坐的, 我老公會, 我老會. 我自己大肚時10次有9次搭地鐵都有人讓位俾我坐的, 所以我唔明點解要整呢D 關愛座出黎. 搞到D人有位都無人敢坐, 怕俾人尋仇咁.

男爵府

比手抱 bb坐,吾識行

幼稚園生其實都好細個,喺巴士真係未必企得穩。如果有位又無其他更有需要嘅人,佢哋坐關愛座我覺得完全無問題。

大宅

回覆樓主:

為個位究竟可以去到幾盡,
真係好多呢d post

男爵府

其實真係有不滿就直接講。你係小朋友一面鏡子,你點嘅行為小朋友照學。
講真,我係一個單親媽咪,出親去都要上巴士,有時有公公婆婆還半個位俾我小朋友,我真係唔介意,因為小朋友個pat都唔會坐滿成張凳啦。

複式洋房

回覆樓主:

咁我真係唔多好彩,8個月肚,好大,成日搭巴士地鐵都冇人讓坐,有時企正關愛座前,d人都無動於衷。。睇落唔似比我梗需要坐。。因為個肚真係好重,中有最驚比人撞同跌倒。。真心希望d人比返少少同理心出來。。。現在d人真係好冷漠。。

伯爵府

2024年龍年勳章

gm147 發表於 17-2-9 14:11
以我所知,優先座係優先四種人:老人家、孕婦、傷殘人士、抱住小朋友既人士。樓主個女應該唔係上述四類人, ...

完全同意你嘅講法!

唔明樓主點解仲咁理直氣壯⋯

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 17-2-11 21:57

哈,我真係試過以前做某名店office ,突然要跟上司去I ...
我同老公做義工探訪露宿者,有位露宿者以前勁有錢,說話好似你講果位家長咁嫁

珍珠宮

happypiano 發表於 17-2-11 22:37
我覺得有需要既人唔單單係佢所指個4種. 我有朋友約40頭, 有CANCER, 醫完之後有後遺症, 連拎3, 4個蘋果都已 ...
你講嘅情況係台灣發生過呀,有大肚婆比人鬧佢扮大肚,上左報紙

男爵府

happypiano 發表於 17-2-11 22:37
我覺得有需要既人唔單單係佢所指個4種. 我有朋友約40頭, 有CANCER, 醫完之後有後遺症, 連拎3, 4個蘋果都已 ...
我仔中學生,試過唔舒服,要去學校接佢早退,上到輕鐵只得關愛座有位佢唔敢坐,我同佢講~一睇就睇到你面青唇白,無人會話你,你坐低啦....
又試過比完賽好累,只得關愛座有位,我都會叫佢坐,跟住加句~有老人家上車,就讓返個位出黎

設立關愛座後,搞到好多人唔敢坐...
唔係話要取消,而係覺得係咪可以宣揚為大家應該先坐其他位置
只餘關愛座時,可以照坐,但當有其他有需要人士上車,就讓返個位出黎

老實講,搭較長程既車,我會咁做....或者係上公路前仍無人坐,就會去坐

複式洋房

引用:本人完全明白長者應該給予尊重,和讓座。但

原帖由 DorothyTsang 於 17-02-08 發表
本人完全明白長者應該給予尊重,和讓座。但絶不能持老賣老,自己坐手袋又要位坐,還發惡駡人先。
今天下午 ...
手袋都要位坐,點解唔搭的士

別墅

人品問題

首頁

尾頁

跳至