懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇完你個post
我心情都好沈重
我曾失去一個
樓主,傷心過後要盡快企返起身!u can do it!

大宅

開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

你塞左藥、未係好痛之前可以出去走廊同先生一齊坐下
唔駛理其他人,有需要就喊啦
屈住屈住唔好架

唔好再諗咩話你殺死佢果啲
係你為佢著想,唔想佢出世後受更多既苦
你係一個好媽媽

希望BB 錫住你,唔駛痛好耐!
我地呢度好多jm 都想著你為你打氣架!加油!

別墅

SiuTwinStars 發表於 17-6-17 14:30
你塞左藥、未係好痛之前可以出去走廊同先生一齊坐下
唔駛理其他人,有需要就喊啦
屈住屈住唔好架

多謝你。。。。
過多日就要面對了。。。。。

大宅

rubyjai1119 發表於 17-6-17 12:20
我都知其實我已經好幸運
去做早期結構發現得早。。。。
12w時做。

要自己做決定真係唔容易

洋房

樓主,

我一直都係這裏的CD-rom, 但看到你的情況, 我終於鼓起勇氣開了這account ,希望你知道, you are not alone .

皆因這萬分之一的機率, 在我身上, 已經出現了兩次. 情況跟你一模一樣, T21 一切正常, 但偏偏在12-14weeks, 超聲波就發現這問題. 直至現在(前後已年半), 都未能找出原因.... 但我們(包括樓主你), 都要加油, 要有堅定的信念意志, 我們定能跨過這人生的一個考驗.

現在樓主要做的. My little suggestion
1) 抽絨毛, 留sample. 將來有乜事要做detail genetic testing 都可作培埴之用.(touch wood)

第一次, 因機率問題, 十個醫生十個都會講你唔彩啫, 冇事既. 下次唔會而不會再有follow up.

當時我係屯門醫院, sample 係send 去贊育 . 到我第二次不幸又發生這情況, 他們才轉介了我們到政府遺傳科. 贊育成功幫我們培埴返第一次的sample, 足夠我地send sample 去外國做 quad clinical exome testing. (Ie 2 babies + 2 adult). 雖然我們gene 方面都冇乜發現, 但有sample 做testing 都係一個方向

另外if financial possible, 可找私家症中大遺傳科(與美國大學 合作one) if necessary in future .

洋房

太長, 要分兩個post

2) 引產方面- 要食多d 飲多d 去血而流產東西, 如木耳, 薏米水 etc, 希望幫到快點出來. (我塞了9次藥才成功, 慘痛經驗) .

另外, 這週數, 你應在產前ward. 如你先生想, 其實可見最後一面. (心理準備:一隻手掌大)

哭過痛過, 抺亁眼淚, 雖然心中仍是一堆問號, 但我們要一起加油.. 向前行.

同路人上

別墅

思明 發表於 17-6-17 15:18

2) 引產方面- 要食多d 飲多d 去血而流產東西, 如木耳, 薏米水 etc, 希望幫到快點出來 ...

看到你的故事。。。。
我真感覺自己不是孤單的
感激有你的分享
這種症狀居然會在同一人身上發生2次。。。。
真的很無言
你真的很勇敢
我都唔能夠想像再有bb
無信心

別墅

思明 發表於 17-6-17 15:17
樓主,

我一直都係這裏的CD-rom, 但看到你的情況, 我終於鼓起勇氣開了這account ,希望你知道, you are not ...

我其實在想
會唔會居住環境
清潔用品
輻射等等之類的影響?
因為同一個問題出現兩次
就不是偶然了

洋房

rubyjai1119 發表於 17-6-17 15:26
我其實在想
會唔會居住環境
清潔用品

其實發生了第一次後, 我的人生亦起了不一樣的改變. 就是consider 了環境因素, 我們搬家由一東搬去了一西, 重購傢私, 所有飲食習慣來源都轉了, 裝了水機, 中藥全轉, 工作減量, 但可惜, 亦逃不過第二次的考驗.

係香港, 第二次 recurring, , 醫生覺得應隨基因方面查找. 醫生都說應有70%可能性找到原因, 可惜結果仍是沒有找到.

所以我們亦到了台灣. 那邊醫生比較相信是環境因素影響. 例如塑化劑, 重金屬 etc.. 所以我們現在也巡這方向查找

別墅

思明 發表於 17-6-17 15:42
其實發生了第一次後, 我的人生亦起了不一樣的改變. 就是consider 了環境因素, 我們搬家由一東搬去了一西, ...

真是很痛(emoji)(emoji)
連原因都不知道才是最疼

伯爵府

rubyjai1119 發表於 17-6-17 11:27
今晚還要同6299姑9去慶祝父親節。。。
對我和46很殘忍

唔好去呢,又唔係乜特別日子

禁止訪問

大宅

思明 發表於 17-6-17 15:18

2) 引產方面- 要食多d 飲多d 去血而流產東西, 如木耳, 薏米水 etc, 希望幫到快點出來 ...

睇到你呢個經歷,真係好心酸
懷孕真係一件好唔簡單嘅事,又好多uncertainty, 好似要搏一鋪咁。最慘係有事起上來,又未必揾到原因。

洋房

zitali8283 發表於 17-6-17 16:16
睇到你呢個經歷,真係好心酸。
懷孕真係一件好唔簡單嘅事,又好多uncertainty, 好似要搏一鋪咁。最 ...

這段日子, 的確可分享的人不多, 真正明白你所感受的人更小

洋房

rubyjai1119 發表於 17-6-17 15:47
真是很痛(emoji)(emoji)
連原因都不知道才是最疼

只能同自己講, 每個人都有不同難度的事情要面對. 有些很難才懷孕, 有些有了但會停, 有些要面對家事, 工作, 住屋問題....

而這只是我的考卷. (我沒有宗教信仰.)

希望樓主你只是機率不幸遇上了的一群, 不要放棄

另外, 你亦應monitor AFP 指數. 我們有這種情況, 一般會比較高. 但引產數月後, 指數應該會/要下降. 不然就要看看身體有沒有其他狀況了.

別墅

思明 發表於 17-6-17 16:52
這段日子, 的確可分享的人不多, 真正明白你所感受的人更小

本來請教一位長輩
該如何處理坐小月。。。。

佢居然話一句

[其實係本身因為你身體虛弱所以先會引致到胎兒咁樣嘅咁你睇返中醫調理番呢會好啲]

天啊。我顛了

別墅

mlcbb 發表於 17-6-17 15:47
唔好去呢,又唔係乜特別日子

46是一名不折不扣的裙腳仔

別墅

思明 發表於 17-6-17 17:03
只能同自己講, 每個人都有不同難度的事情要面對. 有些很難才懷孕, 有些有了但會停, 有些要面對家事, 工作, ...

抱歉。請問是怎麼指數
醫生沒有提及過

複式洋房

回覆樓主

加油啊 小天使會再回來你身邊

洋房

rubyjai1119 發表於 17-6-17 17:12
本來請教一位長輩
該如何處理坐小月。。。。

你同一個身體有狀況的人說這句話, 是永遠也不會錯的 ^_^

希望你能找到一個能幫你的醫師

首頁