自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

別墅

回覆樓主

我兩年前和老公買了Bupa互通保額計劃,每月保費分別係我$407 + 老公$484,共$891,保額共用50萬,舊年11月老公入院做了一次手術萬多元,,今年三月我中了其中一種危疾(早期),又入院做手術,六萬多元,好在買了保險,入院免找數及全數賠償,真的很貼心,冇買錯Bupa, 我都推介你買Bupa, 不過可惜我當時沒有買附加醫療計劃,其實我去年10月想補買,職員說合約期到今年八月尾,新合約年度才可以加,今年續約前打去CS問,原來我和老公都不能加了,因為我中了危疾,而我老公去年入院驗尿糖超標,去年驗身血糖又超標,懷疑糖尿我倆都買唔到了

大宅

Mk2tommy 發表於 17-8-2 01:09
回覆 sandyweiwei 的帖子

其實E家有些agent會建議客人買一份儲蓄同一份醫療。然後過左十幾年後用份儲蓄既 ...

咁儲蓄起碼要幾十萬先足夠
十幾年後保費係幾多?
年紀愈大每年加幅係不固定而且唔會低,就算免供到頭幾年,咁之後點? 到時唔夠供既咁cut 定補錢繼續供? 50幾歲後醫療費係開始爆升的,要諗清楚
紅利平均來說其實唔會高,而且好飄忽
儲蓄既原意係咩? 如果為左日後供小d醫療, 但就咁hold起一世, 咁買既方向就錯了
儲蓄還儲蓄一份,醫療還醫療一份
唔太需要混合同一份買晒

如果目標係咁長遠儲蓄賺錢,不如自己買股票,月供股票,另外買一d 較好儲蓄plan, 債券,或者供多d 強積金投資仲好吧
再有錢d就買樓,車位收租都係好選擇

男爵府

fatchu@home 發表於 17-7-29 08:05
請問邊間?我買果d唔會加價。

住院保險係按年紀年年加價架咼,你要睇清楚自己買左乜啊

大宅

回覆樓主

次前想買bupa!上網睇又話難claim!又話啲醫生都話難claim!以家睇返啲JM講又唔差喎!其實買前駛唔駛驗身先!定就咁買!

大宅

kklyly 發表於 17-8-2 08:16
次前想買bupa!上網睇又話難claim!又話啲醫生都話難claim!以家睇返啲JM講又唔差喎!其實買前駛唔駛驗身先! ...

本身有冇咩病症出現過?
有就驗身先, 壞處係驗到有問題先買,多數唔包依part
唔驗既,而本身無咩病症,咁當然買左先, 過一排真係不幸有咩問題都會容易d claim到先

間間公司都有好同唔好既地方
睇你著眼點係邊

複式洋房

天之驕子 發表於 17-8-2 04:39
咁儲蓄起碼要幾十萬先足夠
十幾年後保費係幾多?
年紀愈大每年加幅係不固定而且唔會低,就算免供到頭幾 ...

係雖要草幾十萬先足夠,當然睇返要咩計劃。好處係過左65歲退休後都繼續有醫療保障,唔會話無返工之後無錢供。
首先會搵保證紅利較高同穩定既儲蓄產品去做,咁會比較好預算,當然睇返貴公司既儲蓄回報好唔好啦。
之後如果供左幾十年之後醫療通脹太高,唯有自己再貼少少錢落份醫療到。

最後其實都係睇個客點取捨,我地都係比多個選擇個客揀。

子爵府

sandyweiwei 發表於 17-7-29 10:05
住院保險可單獨買嗎?Agent同我哋講要同儲蓄保險一齊買

可單獨買,我2份住院都係單獨買

大宅

Mk2tommy 發表於 17-8-2 16:04
係雖要草幾十萬先足夠,當然睇返要咩計劃。好處係過左65歲退休後都繼續有醫療保障,唔會話無返工之後無錢 ...

如果40歲買你所講既plan
要20年後儲到50萬以上本金
加埋醫療, 建議最基本醫療plan??? 到時夠唔夠cover? 唔夠既又要預留更多額外資金自己再比
另外如你所講, 其實應該買埋危疾做更好保障

咁月供全部總數幾錢?

儲蓄果d 將在要hold起晒為供醫療,同預自己補d
咁即係退休既生活費自己另外自己要儲幾千一個月,

如月入4-5萬要供樓萬多元既1家3口, 應該買這plan嗎?
如買, 2夫妻都買嗎, 小朋友也應該要買保險吧?

禁止訪問

伯爵府

回覆 比比 的帖子

開開心心又一天

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好揾笨, 年年加, 到70歳先用得到, 到時都貴到比唔起。

男爵府

住院保險我覺得好有用, 仔上星期中左cold+腸胃炎, 看左2 次私家仲係1 hr 痛1次, 食不到, 瞓不到, 馬上入院醫好.
如果去政苦, 呢個時期怕24hr到入唔到.

珍珠宮

回覆樓主:

好多時都 claim唔足

複式洋房

天之驕子 發表於 17-8-3 09:55
如果40歲買你所講既plan
要20年後儲到50萬以上本金
加埋醫療, 建議最基本醫療plan??? 到時夠唔夠cover? ...
其實大約40歲買,月供4千20年後充可以唔洗供。都係睇想要咩醫療plan。

咁如果有錢想買埋醫療,情況可以咪買埋,我都係比個建議可以咁做,
提返每個計劃有好處,有壞處。

大宅

回覆 大力大力 的帖子

@.@~我呢D 經濟能力好低的人....正常最基本係咪都要一份保險?如果我乜都係公立醫院...其實係咪住院都得?
我看左好多間保險, 都諗吾到..

大宅

回覆 Mk2tommy 的帖子

買左醫療保險的話, 係咪公立都可以CLIAM?

大宅

woodhopeso 發表於 17-7-29 17:10
哦⋯⋯咁自己買醫療保險就有須要~

我都係AlA,我15年供斷份醫療保障到100歲,諗住趁後生快d供哂去:laugh ...

咩plan ?

大宅

bonnienga 發表於 17-8-11 16:26
回覆 大力大力 的帖子

@.@~我呢D 經濟能力好低的人....正常最基本係咪都要一份保險?如果我乜都係公立醫院. ...

如果乜都公立醫
公立醫療費好平
唔洗浪費買保險好claim 公立啦

但你要預所有野都要慢慢排期, 接受到既咪公立

大宅

回覆樓主

我媽媽個份仲搵笨
每月1200,供到65歲就冇(而家62)
有紅利,大房plan (1993供到而家,會加價)
我都諗住幫佢買多份,雖然年紀大,但我覺得住院係有需要

男爵府

阿仔每個月三百幾
試過入院埋單三,四萬保唔足
自己要比多千幾
係咪唔著數?

首頁
45678...10

尾頁

跳至