自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sweetheartb 發表於 17-11-24 10:01
係啦,成日賴英國最叻,以為個個愚民聽下就信
之前邊個訂都好,現在香港咁迫,政府唔可以改例嗎?
...
唔知邊個改到雙非有居港權, 住未夠七年可申請綜援公屋, 仲差 d 令外傭有居港權, 仲有想堵塞南亞人隨街走又唔比...

伯爵府

Joey1983 發表於 17-11-24 09:53
請問樓主,作為一個交通警,維持交通重要還是處理垃圾重要?那交通警已告訴過你可以打999,你仲想佢點?
...

阿sir講少咗幾句:小姐,吐痰當然唔啱,你見到晒過程,不如你做証人呀,上法庭比口供,唔好怕麻煩……(咁我諗樓主個心會舒服啲 )

大宅

mother904 發表於 17-11-24 07:02
香港已死的其中一個原因,係太多人中意不求證真假,人云亦云,甚至指鹿為馬,積非成是

珍珠宮

gm147 發表於 17-11-24 10:12
唔知邊個改到雙非有居港權, 住未夠七年可申請綜援公屋, 仲差 d 令外傭有居港權, 仲有想堵塞南亞人隨街走又 ...

唔知邊個支持公文袋

大宅

回覆樓主:

香港人周街泊車,香港阿伯随地吐啖,香港年輕人學生冇禮貌粗口隨口up。。。。多到不能盡錄,如果下下搵警察,咁人地真係好唔得閒。
歐洲地方,勁多搶野,d鬼佬飲醉左就周街痾屎,英國地鐵車箱污蔑過香港好多。
我諗唔關事香港係咪已死,係全世界既都係咁,而我認為,有d人自小生活起有教養既家庭,浸淫起良好既環境,兼好得閒又道德觀念重,所以佢地覺得好有問題。相反,成長環境因素問題,個人衛生道德觀差,就唔會理咁多,食完煙就隨手掉。而唔食既人就覺得好厭惡,或者未必出於不滿佢地整污蔑地方,可能係純粹討厭佢地食煙。正如唔鍾意狗既人,成日鬧放狗人,就算執左狗屎,都要話香港養狗唔應該點點點。我自己一向就做好自己就算,我屋企留下d阿伯成班阿叔阿伯起屋村公園聚賭,成地煙頭又爆粗,我媽正是道德能一名,走去管理處投訴,係有趕走佢地,第二日咪又係咁,我媽日日起度哦,話好憎班阿叔,又話好憎夜晚d走鬼檔整攪到烏煙瘴氣。我有都忍唔住鬧鬼佢:你又唔係住起個公園,行過之麻,咁睇唔開不如你直接行去小佢地啦。
如果身邊有個愛投訴既人都幾煩。

伯爵府

Pianistbaby 發表於 17-11-24 10:43
香港人周街泊車,香港阿伯随地吐啖,香港年輕人學生冇禮貌粗口隨口up。。。。多到不能盡錄,如果下下搵警察 ...

agree

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

gm147 發表於 17-11-24 10:12
唔知邊個改到雙非有居港權, 住未夠七年可申請綜援公屋, 仲差 d 令外傭有居港權, 仲有想堵塞南亞人隨街走又 ...
good shot

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 17-11-24 10:34
唔知邊個支持公文袋
不能提的秘密

男爵府

mocha815 發表於 17-11-24 10:02
你認為一個交通警可以控製成班人

樓主心諗.控制唔到一團人咪開鐵騎撞佢地囉.哈哈

子爵府

回覆樓主:

你身為1個香港人。保護香港你應該即時出聲小班大6人啦, 你話呀sir 聽有差用咩, 香港有你呢啲咁既人咪攪到香港死囉, 淨係識小學雞玩報串

大宅

回覆樓主:

樓主 : 今時今日, 你重寄望香港警察?
你太天真了,

7警都不承認當時在場la?
厚顏冇齒到咁!

jeanne1120    發表於 17-11-24 11:52

伯爵府

2018復活節勳章

tester5 發表於 17-11-24 00:46
阿sir教你打999?咁你照打,話比報案中心知:你見到有人係咩街亂掉垃圾,一個咩no既交通警係我面前,佢教 ...

gd

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

chillimom 發表於 17-11-24 01:19
我見過BK 有人(不知是否閣下)多次這樣提出。請問有否報導可以讓我翻查一下,有興趣知道來龍去脈。謝謝! ...

閣下電話無Google搜查功能?
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

香港的確已死, 日日出去通常遇到麻煩人物都係本土多, 5排隊, 係你面前打斜行過❨停5到佢仲要啤住你❩, 係巴士開WhatsApp聽voice mail , 成車都聽到, 的確高質素香港人
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

子爵府

2018復活節勳章

阿sir教你打999?咁你照打,話比報案中心知:你見到有人係咩街亂掉垃圾,一個咩no既交通警係我面前,佢教 ...

無錯,抄底no先
原來交通警只管交通,即係有賊係隔離都唔洗佢做野。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

掉垃圾唔係食要管咩?

珍珠宮

nownowma 發表於 17-11-24 11:42
無錯,抄底no先
原來交通警只管交通,即係有賊係隔離都唔洗佢做野。
...

原來有賊同有垃圾可以相題並論!

又見識多様野

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

其實樓主講既交通警點分?騎鐵馬個d? 企係條街度?

子爵府

咁事實上亂丟垃圾呢d,好似真係唔係警察理... 警察只會理刑事罪
不過警察叫你打999,都好明顯佢係事不關己己不勞心的態度,只係想打發你走咁解... 999 點會係呢個情況用?

而家警察對市民的態度係點,大家都可能有唔同見解,我都唔講咁多。

不過竟然又有人借呢個機會鬧某些政黨,真係好可笑。

我係中立唔幫任何政黨,不過而家b6 人佔了香港,斷斷唔係某個黨就可以成事,如果唔係實在太抬舉啦。根本呢個係大陸的策略,想要多d 國民黎香港住,呢個係大陸政府的意願,香港政府照住做,咁壓落黎,其實無一個人無一個黨可以阻止,做政黨最多一係附和跟住做,一係口頭上反對下而已。
自己想下,如果因為某政黨搞到批左好多雙飛落黎,咁香港立法會第一大建制政黨咁多年做左d 咩去扭轉呢個情況?我就唔覺有囉。兩邊都有問題,曬氣

bee918    發表於 17-11-24 13:30

大宅

仲要係阿sir面前打,跟佢指示做野

首頁

尾頁

跳至