自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

你女話你忍你老公,
你老公喺咪曾經响女面對打過你?

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

點解阿女咁唔肯體諒老豆有病才失控?既然佢咁唔成熟咁硬頸,你無謂逼佢,叫阿姨多d留意佢近況,你自己要好好生活呀,總有一日會返轉頭

大宅

ryan_mami 發表於 17-11-24 21:24
阿女好似誇張咗,如果已成年,可以唔理佢一段時間嗎?

我就係做唔出
佢出了去
我日日send whatsapp寒問暖, 問佢有咩需要, 煲了湯放在雪櫃留比佢叫佢經過回來飲, 買了東西叫他帶回去食/ 用, 起初好ok的, 有來有往有回應, 之後態度越來越差, 我入院告訴她也沒來探過我, 一個問候也欠奉, 她生日我話同她慶祝也不回來。
我相信就係在外過得不好, 越唸越嬲, 認為是我們逼她出了去。

子爵府

回覆樓主

你做了要做好,盡力就好
個女都大了,有些事情都要佢自己想得通
你不要再太緊張佢,你越緊,佢只會越覺得自己是全對
大家都有問題,但只有你一個去處理是不會改變到的
如其他jm講,等時間過,佢慢慢就知屋企好

複式洋房

其實你老公係咪好燥狂?如果係咁我會明白你囡囡。我都嬲過阿媽,我都搬走過同要求我媽離婚。因為我做唔到阿媽咁「包容」,覺得爸爸太野蠻同唔珍惜阿媽,阿媽同爸一齊會比佢蝦。如果一家人相處唔到,日嘈夜嘈其實無意思,不如分開下。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

wonghiuyeezozo 發表於 17-11-24 23:37
你好似做多左喇 佢搬得出去住 仲要比零用錢 姐係仲靠緊你啦 有你條大水喉照住 梗係唔返黎啦
佢好似仲未知 ...

恕我直言

佢仍在求學階段,未有搵錢能力就咁硬頸

您已經努力去補救,佢還不領情

認同真係學習下放手吧

大宅

bambix 發表於 17-11-24 23:21
其實你女當初係想帶埋你一齊走,唔想你受苦,叫你同先生離婚,但樓主唔想走。到個老公打個女,你會要求個 ...

佢如果大到已經赚錢, 租間屋帶埋我去住就話啫
而家係我地供緊樓, 叫我再租間屋同佢出去住, 我先進退兩難, 如果咁簡單就好了。我從不是幫佢老豆, 他是錯, 我錯只係無報警, 但廿年養育栽培和感情就因為我一個決定而否定了?

大宅

chickenwing2006 發表於 17-11-24 23:47
恕我直言

佢仍在求學階段,未有搵錢能力就咁硬頸

係呀
佢所有阿姨, 阿嫲, 阿爺, 叔叔(當然他們全都認為他爸不對)但説我已做了咁多野, 佢都堅持, 仲咁放任, 覺得她也不清醒, 都叫我自己看開些, 去長旅行, 離開他們, 否則我好快會死。

禁止訪問

男爵府

空巢媽媽 發表於 17-11-24 23:33
佢過得好或已嫁得好人家當然無問題啦
問題咪就係未有能力揾錢
但仲要我租一間屋佢自己住

佢只想着你的不好,一點都不念及你對佢嘅好同愛。
我係你就放弃。
唔聯絡,唔比錢,
睇下佢何來固執硬頸。

大宅

kiubaby 發表於 17-11-24 21:35
俾著我個女係咁都傷心死,一件事就抹殺曬由細到大培養既感情,但而家可能你愈揾佢愈反感,反而等佢冷靜一段 ...

係!我無唸過會演變成咁! 因我地一向感情好好! 個女係我first piority係我心頭肉, 可能比離婚傷心十倍
可惜原來我在她心目中可能比一個普通朋友都不如
講了很多傷盡我心的説話
人地離婚, 但同仔女關係ok
又或子女反叛, 兩公婆感情ok(emoji)手面對
但我雙重打擊, 原想同老公建立返關係,説服他見輔導等他讓步或情緒穩定再接倜女回來, 但因個女件事我又如何可同他和好? 仲因為咁我越來越憎佢, 有病無病我已花了幾年時間幫助他, 可惜無進展, 個女又同我越來越疏離, 兩面夾攻, 死唔死?
但所有親人都叫我放開, 由他們, 否則自己也走了入困局, 永遠出唔到來!

男爵府

回覆 至愛朱古力 的帖子

同意至極

複式洋房

空巢媽媽 發表於 17-11-24 16:31
佢而家已封鎖了我

等佢冷靜幾日先啦,過咗啖氣會好啲架,到時再慢慢傾,兩母女唔會嬲好耐

大宅

至愛朱古力 發表於 17-11-25 00:03
你租屋比佢,又比零用佢,比我都唔返黎住喇,你縱壞佢喇,佢只會越走越遠,未有搵錢能力,講咩要搬出去住 ...

就係無租屋比我
我由细到大都唔係縱佢的
佢而家係住宿舍
呢件事之前, 係人都話我教得個女乖巧純品的, 中四五我仲係比緊一千元一倜月零用佢, 而家佢在宿舍住, 我比二千五, 係咪好多?

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

空巢媽媽 發表於 17-11-24 23:40
我就係做唔出
佢出了去
我日日send whatsapp寒問暖, 問佢有咩需要, 煲了湯放在雪櫃留比佢叫佢經過回來飲, ...

佢自己搬出去,理應自己俾錢租屋,而你越過份關心,佢越變本加厲,認定你錯食住你,提出更多過份要求。祝早日解決。

大宅

QUEEN314 發表於 17-11-24 23:36
你女話你忍你老公,
你老公喺咪曾經响女面對打過你?

我老公無打過我架

琥珀宮

畀面勳章

空巢媽媽 發表於 17-11-25 00:10
係!我無唸過會演變成咁! 因我地一向感情好好! 個女係我first piority係我心頭肉, 可能比離婚傷心十倍 :pi ...

打掂你老公先啦,帶佢睇醫生

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

我覺得2500零用就唔多,一日一百都無,佢要自己照顧自己,呢個錢唔夠。不過,佢都大,自己會搵錢啦,唔夠咪自己做part time搵。

當年,我讀大學都無零用,所有錢都係幫人補習所得。我暑假仲可以醒我媽一兩千。

所以放手啦,佢大個啦,唔洗擔心咁多。

首頁
45678...13

尾頁

跳至