自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

用戶要求終止服務

kkvicky 發表於 18-4-8 19:04
講緊應該捉拿虐待動物嘅賤人,啲人就講狗屎,真正9唔搭八
...

重點錯哂

用戶要求終止服務

kk244 發表於 18-4-8 23:29
如果你認為食環署失職你有權利去投訴佢哋!

我喜歡動物,但係我尊重唔喜歡或害怕動物嘅人,至少佢哋冇懷 ...

認同

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

有動物警察,查到虐待證據,拉到人,送上法庭......又如何?法官大人輕判莫奈何

子爵府

Carsonbb0800 發表於 18-4-8 22:50
大狗出街唔係必定要帶口罩,只有幾種狗先一定要帶口罩

樓主開帖係討論性質,其實昨天新聞都有訪問狗主佢隻狗咬人,佢話一年三宗唔多,係其他人的狗弱小,唔關佢事,佢有15隻狗架

我贊成動物警察,除救狗仲可以做其他檢控,根本冇衝突,私營動物養殖場,偷運,等等,無討論空間嘅社會真係失敗

不如立法動物健康院,強制主人帶動物體檢,等如驗車一樣,不過除有晶片嘅動物,其他都幫唔到咁多

子爵府

馬騮狗 發表於 18-4-8 15:13
夜晚有D狗主唔清理狗便便

贊成不淸潔便溺要重罰狗主!

伯爵府

開心吸收勳章

88881111 發表於 18-4-8 23:47
系香港人多擠迫嘅地方根本就唔適合養寵物,每日困住隻狗系屋企其實仲殘忍。而我都唔會虐待動物咁殘忍,我 ...

講得對,我識一個朋友,佢有養狗。
其實佢家得400尺左右,住4個係都好迫,仲養一隻狗。養都唔緊要,因怕他們返番工和返番學,冇人,就 困住隻狗在一次好細竉內8小時以上,怕佢在家4圍大小便,其實這樣是否 虐畜呢!這些例子我在2個朋友身上見過。
有個其實之前都有養一隻狗,因生左bb,比佢家人養,這個問題不大,但過2,3年買第2隻可愛d小狗再養比佢小孩,其外家係唔想養狗。

我對成唔成立,都件冇意見。但養狗的人係唔係真係為隻狗好,有時我覺得佢地只當佢係玩具…………全冇愛心可言

子爵府

回覆 Carsonbb0800 的帖子

你覺得呢道d人真係唔知咩野係動物警察?

公爵府

親子王國15週年勳章

breadcheung 發表於 18-4-9 08:45
回覆 Carsonbb0800 的帖子

你覺得呢道d人真係唔知咩野係動物警察?

你有冇睇留言?去到第6页都有人仲講緊屎尿丶口罩丶拖繩丶食肉....

唔你覺得呢?

別墅

kk244 發表於 18-4-8 19:34
完全同意你嘅講法!

如果香港太多呢啲人,呢個社會就注定失敗!佢哋連討論緊乜嘢都未清楚就加把嘴...

支持,如果香港多啲人咁諗,一定會更加好

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

oiyau2005 發表於 18-4-9 02:01
但依家講緊設立動物警察,同埋唔關屎尿屁丶口罩同拖繩事

我地梗知你地講既動物警察係乜.
點解我地會話拉埋唔帶口罩、周街大小便既動物?
咁警察如果淨係保護保障動物, 咁做得唔好做錯左嗰d 又唔理, 咁又公平咩?
咁人類既警察都唔係淨係捉大賊, 小偷隨地掉垃圾製造噪音都要理架麻.
唔係講無聊嘢, 係喺我地呢D無話特別鐘意寵物既人嚟講, 見到D狗周街走又唔帶口罩, 佢打個乞chi d 口水飛晒出嚟, 我地真係好驚ga, 成日見到人俾d 狗周圍大小便, 完事又唔理唔清潔, 咁唔通厚多事走去話人咩, 依家乜世界喎, 多咀一句都隨時俾人打la..
如果真係有動物警察, 應該全面d, 唔係淨係企喺狗主立場去諗
討論區有唔同意見,大家應該諗下不同角度,唔啱聽就話人地錯/無腦/唔識嘢既話,咁邊係討論呢⋯⋯

公爵府

親子王國15週年勳章

ksviola 發表於 18-4-9 10:05
咁警察如果淨係保護保障 ...

你知道動物警察係咩唔代表上面講屎尿丶口罩嘅都知。

咁其實各個職務都有佢負責嘅範圍,動物警察係保障動物權益,果D冇公德心嘅狗主唔使專登由動物警察去檢控。

子爵府

回覆 ksviola 的帖子

米就係,上面有d人就懶醒,又話人地無知又c9又醒。根本有好多愛狗之人只係站系自己立場去睇件事,有動物警察係好事,不過唔單止止要保護動物,亦要防止動物主人既動物對其他人及社會作出騷擾。淨係睇你無論住係港九新界邊一區,附近梗有幾倏狗屎街

大宅

支持動物警察,
見到動物被無辜虐待, 真係好心痛.
唔明點解D 人要錯重點講其他野.
跟本就係2回事.

如果話有D 狗個樣惡就要帶口罩,
其實人類把口未仲惡毒, 係未又要帶口罩?
如果 D 狗咬過人既, 法例已經規定佢之後出街係一定要帶口罩,
但反而 D 人係打過交既/ 什至打死人既, 就算要坐監, 出黎之後都唔洗搏住對手出街啦. 咁又唔驚佢地再打人呀 ?

( 利申, 我有養狗, 放狗有拖繩無帶口罩, 狗唔係衝向D 唔識既人度, 每日都會放2次狗, 大便亦都有清理好, 我都唔鍾意D 人唔清理大便既無公德心狗主)

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Reminder 發表於 18-4-8 19:04
警方一向都有做,為何要獨立處理。
問題就係佢地有無認真處理, 咁多單毒狗案無一宗係拉到人架, 會唔會係因為佢地唔重視呢類動物案件呢? 咁如果有獨立隊伍去做, 會唔會可以認真地去查呢?

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

講緊
虐待、虐殺動物

唔係殺豬來吃

其實大家真係覺分別?

講d狗好嘈/臭真係9唔搭8

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

明知自己住公屋,仲要養,算唔算虐待?
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

絕對有需要成立動物警察, 殘酷虐待, 虐殺動物不斷發生, 被傳媒報導出來的只是冰山一角

樓上所講貓狗點樣影響閣下日常生活的, 都可向有關部門投訴, 亦有渠道比你地發聲, 但被虐被殺動物呢? 佢地可以同邊個求助? 踩屎我都好憎, 但吾會冇左條命, 無辜的動物可以被人肆意虐待後才殺死, 相比吾知邊樣嚴重d?

擔心成立動物警察會被巫告? 你認為警察真係好得閒捉你踩死隻蟻? 上到庭個官又會信? 請睇下近期虐殺動物的可怕程度先好講

男爵府

breadcheung 發表於 18-4-9 10:40
回覆 ksviola 的帖子

米就係,上面有d人就懶醒,又話人地無知又c9又醒。根本有好多愛狗之人只係站系自己立 ...

狗屎街唔該你去搵食環捉呢d冇公德主人

男爵府

ksviola 發表於 18-4-9 10:05
咁警察如果淨係保護保障 ...

咁d人打個乞痴唔帶口罩口水鼻涕4圍飛搵邊個捉?狗主唔清理隻狗大小二便你可以去搵食環署架

首頁
45678...9

尾頁

跳至