懷孕前後

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

Ivyreve 發表於 18-5-13 18:12
係呀!有登明可以即刻就去政府登記呀!越早越好,因為唐氏都要排期先有。你要拿埋地址證明,本人身分證和 ...

想問下你bingo 左之後有冇多左水狀分泌物,我有,重有少少淺啡色。是否正常?

複式洋房

kalsisi 發表於 18-5-13 20:05
謝謝你咁詳細解釋

唔好客氣...剛做完,比較記得

複式洋房

kalsisi 發表於 18-5-13 22:10
想問下你bingo 左之後有冇多左水狀分泌物,我有,重有少少淺啡色。是否正常?
...

有呀!而且我6W4時有流少少啡,一日大約2-3次,我剛好第二日就約左做產檢,醫生話有啡當然唔好啦!因為係作小產,叫我休息多D,開左一星期假在家休息訓床和俾左10日安胎藥我,但安胎藥我食左2日就無食,因為再睇另一醫生話食藥點都有副作用,佢話我又唔係多,可以唔食,我流左一星期度就無了。而家都有分泌物,但係白色透明,有時有少少黃色。我懷疑係我飲得水唔够。
你而家多唔多呀!如果可以,多些訓床休息,不要大動作,千奇唔好跑,我連行多步都唔敢,所以休息好重要。
你產檢時再同醫生講下你情況,睇下佢仲有無其他建議。醫生果時講如果流量好似M咁,就直接入急症室。希望我地都用唔到啦!啡啡遠離我地。

大宅

Ivyreve 發表於 18-5-13 22:36
有呀!而且我6W4時有流少少啡,一日大約2-3次,我剛好第二日就約左做產檢,醫生話有啡當然唔好啦!因為係 ...

而家是少量,不多。後日見醫生要問下先。
但要返工,行避免唔到。你而家week幾呀?

別墅

Ivyreve 發表於 18-5-13 18:04
如果你决定T21,都唔使Oscar.我見有些人有相反結果,搞到好擔心,唔知做唔做羊絨。我而家都仲考慮緊,如果 ...

都係有d作嘔 同埋好易睏 又易肚餓!仲成日想食酸野辣野
而家仲鼻敏感發作 未有前依賴藥物 而家要靠自己好番 所以仲睏

民房

我都係第一胎,12號去完私家睇有左5w, 25號再番去CHECK ...超緊張 !!

複式洋房

sk21208 發表於 18-5-14 11:07
都係有d作嘔 同埋好易睏 又易肚餓!仲成日想食酸野辣野
而家仲鼻敏感發作 未有前依賴藥物 而家要 ...

我都係想嘔,但嘔唔出,不過我成日都無胃口,尤其是夜晚,肚餓但唔想食,好矛盾。
你有鼻敏感,有無用空氣清新機,睇下會否好些,而家好多藥都唔好輕易就食,但如果真係辛苦,可以問定醫生食左有咩影響。因為有些醫生平衡後,覺得你唔舒服而帶來的影響仲高於你食藥,佢地都會叫你食適量的。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Plingling 發表於 18-4-24 17:04

恭喜妳啊

大宅

係呀!有登明可以即刻就去政府登記呀!越早越好,因為唐氏都要排期先有。你要拿埋地址證明,本人身分證和 ...
原來老公身份證副本都要㗎,唔該晒

大宅

我今日去左診所出左証明喇之後打左去瑪嘉烈佢話用預約通登記,只需upload 身份証,住址證明及懷孕證明。之後比左個ref. No 我話十四日內會寄信通知,姑娘話會比兩個期,一個見醫生日子,另一個做唐氏日子。結構有冇得預約要見左醫生先知。

複式洋房

kalsisi 發表於 18-5-14 17:06
我今日去左診所出左証明喇之後打左去瑪嘉烈佢話用預約通登記,只需upload 身份証,住址證明及懷孕 ...

咁快就可以安排見醫生,真係間間醫院都唔同,我係要見左助產士先安排唐氏和見醫生,至於結構,我估我都無咩機會可以安排到,因為一來結構俾高齡產婦,二來如果有位,先有機會俾,但我去QE,好多人,基本上都唔會有位。其實我之前都可以揀去瑪嘉烈,但又心思思去左QE因為係大院,但同時好多人,我都怕資源唔够分。孕婦真係好多嘢諗,成日諗埋D咁矛盾嘅嘢。

複式洋房

wynnlitheboo 發表於 18-5-14 15:49
原來老公身份證副本都要㗎,唔該晒

係呀!但如果無拿,也可以下次後補。

大宅

Ivyreve 發表於 18-5-14 20:34
咁快就可以安排見醫生,真係間間醫院都唔同,我係要見左助產士先安排唐氏和見醫生,至於結構,我估我都無 ...

想問QE是否住邊度都得?

複式洋房

kalsisi 發表於 18-5-14 20:47
想問QE是否住邊度都得?

QE都要跟地址的,公務員和第一胎係QE生就可以跨區。但跨區都有Quota 的。

別墅

Ivyreve 發表於 18-5-13 09:48
唔好客氣...大家交流下

我今日照咗閃閃,聽到佢卜卜卜卜咁跳,真係好感動

複式洋房

k_yinging 發表於 18-5-14 22:00
我今日照咗閃閃,聽到佢卜卜卜卜咁跳,真係好感動

恭喜(emoji)!可以放下擔心啦!你而家幾多週呀!你醫生解釋得好嗎?有無咁快知預產期。其實聽到BB心跳時仲開心過中獎,個人即刻輕鬆了。

別墅

Ivyreve 發表於 18-5-14 22:25
恭喜(emoji)!可以放下擔心啦!你而家幾多週呀!你醫生解釋得好嗎?有無咁快知預產期。其實聽到BB心跳時仲 ...

我覺得佢解釋得都ok, 知我第一胎,教咗我好多野吖 btw, 我都係會睇多個醫生先決定 週數用我最後經期話符合,唔洗改,今日7wk3了 預產期唔洗改,都係12月尾尾

大宅

Ivyreve 發表於 18-5-14 20:34
咁快就可以安排見醫生,真係間間醫院都唔同,我係要見左助產士先安排唐氏和見醫生,至於結構,我估我都無 ...

今日收到sms 預約通通知。比左兩個日期我。一個28/6,一個26/7。我而家6 week. 希望28/6係照唐氏先。因為應該已經12週了

大宅

kalsisi 發表於 18-5-15 13:03
今日收到sms 預約通通知。比左兩個日期我。一個28/6,一個26/7。我而家6 week. 希望28/6係照唐氏先。因為 ...

原來add左calendar之後,見到28/6 係downs screening所以政府係安排12週唐氏,16週見醫生

洋房

回覆樓主

大家好 ~今週7wk,,5週已經知了!忍到今週先準備星期四去照,希望見到閃閃(emoji)
因上年尾6週胎停過,真係好擔心,但唔敢比太大壓力自己⋯同老公都抱住希望同樂觀心情!

我只喺家計會拎左證明,見大家都即刻搵左醫院登記⋯我仲未啊,係咪應該快d登記(emoji)

剛結婚 第一胎⋯⋯(emoji)

首頁
45678...9

尾頁

跳至