時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

ckat 發表於 19-7-8 22:59
不如講遠d, 清朝好唔好?

清朝你出咗世未? 出咗就同你講,。大把歷史

珍珠宮

回覆樓主:

未能上流先已下流

男爵府

Connie0716 發表於 19-7-9 07:58
香港:

有白痴暴徒( 淨係識用武力解決問題)

仲有黃背心 (始作俑者)

子爵府

HoBHoB 發表於 19-7-9 01:31
寫得非常啱!而家D議員,記者,什麼老師...個個都不知所謂,暴徒霸街唔比清場,仲要事後遺責,成個香港有病 ...

佢地話, 你地窮, 唔通我地同你鬥窮?
所以講, 年少遇挫折, 反而能成大事.
現在年輕人, 動不動就大喊十, 跟著就有直昇機父母撲出來擺平, 年輕人唔駛用腦, 抗逆能力亦低, 有事一係逃避=宅男女, 一係用武力解決=孩子!
香港社會好悲哀.

男爵府

KAWAI88 發表於 19-7-9 09:47
把單程證配額由七十五加至一百五十,是英殖年代的決定。

二○○二年,時任特首董建 ...

加圖

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

開心吸收勳章

哩班溫室的小花小草以為暴力可以控制一切!綁架一切!目無法紀,戴上個口罩就霸氣無限!
十個老師五個黃,試問在這樣的環境下小花小草唔變色至奇.價值觀唔扭曲就怪啦!

香港,要點樣先可以扭轉局數呢?
毀滅,彷彿已在眼前!!!
相比班人一味放大阿爺點點點,我覺得而家班無法無天的暴民更恐怖!

珍珠宮

回覆樓主:

好認同一點,香港係上一代打併同建設出來!

侯爵府

小肥兔 發表於 19-7-9 09:55
清朝你出咗世未? 出咗就同你講,。大把歷史
梗係未啦!

你都講得岩!

依家香港d年青人,好多係199x年出世,有d 20xx添,咁又講咩1997前個d, 好多都未出世喎。就算出左世,都只不過係小朋友,十歲都未夠,仲講嘜上一代,講咩以前點點?

男爵府

ckat 發表於 19-7-9 08:12
就係想講唔關事囉。
唔同時期無得比。講返以前又如何?
以前有以前問題,依家還依家。人係要向前看
睇嘢唔好只睇表面...只捉着字眼去爭論
主要係帶出訊息~每個年代都有大家需要面對既生活問題
上一代、再上上一代、甚至更久遠前
大部份人都靠自力更生以改善自身生活環境、自身享受
可惜而家新一代,抱怨社會居多,大家真的生活在水深火熱中嗎? 難道以前的人生活就比現代好?
不是前人不懂爭取,而是新一代太理所當然地認為,應該提供給他們,提供不了就埋怨政府,把怨氣全部歸究政府...政府真的什麼也没有做嗎?

只講房屋政策,政府提出的建議被多少議員、市民、已得利益者反對
記得多年前某居屋屋苑居民&該區議員,意然反對清拆他們對街村屋改建公屋,原因會增加路經他們屋苑的人流,令人流複習了
我跟我家孩子討論時,我說~就算要在我家正對近前加建公屋,我心裏不願是無可厚非,可是我不會反對,我們有什麼立場反對呢~
我們現時無住屋問題,但其他人仍有這問題待解決,我們不能自私只想我窗前開揚的景觀没有了便大聲反對
到有私人在山邊申建骨灰龕場,附近的學校又來反對,派通告叫家長支持反對,我又跟孩子說~興建中的不便是暫時性的,而一年中拜祭旺盛日子不多,對學生影響真那麼大嗎?
可是問題需要解決,但大家都私心為重,政府如何可解決生者、死者居住問題,通告我不會簽的了
到第二天,老師更在課堂中叫學生簽名反對,我家孩子成為了全班中没有簽名的唯一學生

侯爵府

kirorocoffee 發表於 19-7-9 08:31
邊度抄又好.....佢寫又好....又關你咩事呀

成篇野未講緊出去搞事班暴徒學生囉
中文大家都識。

如果唔係你都唔會回覆我啦。

不過樓主share個d, 真係無你講個d, 不過如你慢慢睇下先啦。

珍珠宮

畀面勳章

ckat 發表於 19-7-9 12:09
梗係未啦!

你都講得岩!

既然如此, 你代佢地地言,。咁佢地又點解成日 攞港英旗出嚟?

英國人其實好嬲,好討厭香港人 成日 展示佢地既米字旗

侯爵府

winglung 發表於 19-7-9 12:15
睇嘢唔好只睇表面...只捉着字眼去爭論
主要係帶出訊息~每個年代都有大家需要面對既生活問題
上一代、再上上 ...
同意你講法-每個年代都有大家需要面對既生活問題。

侯爵府

小肥兔 發表於 19-7-9 12:16
既然如此, 你代佢地地言,。咁佢地又點解成日 攞港英旗出嚟?

英國人其實好嬲,好討厭香港人 成日 展示佢 ...
我唔可以代表其他人
係咪有d離題?

大宅

小肥兔 發表於 19-7-9 12:16

英國人其實好嬲,好討厭香港人 成日 展示佢 ...

你是咪英國人?
點解我吾知英國人嬲既?

公爵府

BK Milk勳章

ckat 發表於 19-7-9 12:20
我唔可以代表其他人
係咪有d離題?

我都其實想知佢地諗乜,港英期時代根本冇選擇權,佢地班人會唔知咩?咁班議員實知掛?講獨更加白痴,香港有乜條件去做呢件事?

珍珠宮

畀面勳章

kkilam 發表於 19-7-9 12:27
你是咪英國人?
點解我吾知英國人嬲既?

可以上 facebook 睇下

侯爵府

kkilam 發表於 19-7-9 12:27
你是咪英國人?
點解我吾知英國人嬲既?

唔洗太認真
我都唔知英國人嬲
可能一個英國人嬲,咁就以為所有英國人嬲。

大宅

ckat 發表於 19-7-9 12:38
唔洗太認真
我都唔知英國人嬲
可能一個英國人嬲,咁就以為所有英國人嬲。

真吾明d人成日話上街既吾代表自己
轉個頭自己去代表英國人
咩概念

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ckat 發表於 19-7-8 22:59
不如講遠d, 清朝好唔好?

講德國, 希特拉時期, 好唔好

補充內容 (19-7-9 12:51):
外國人喎, 會唔會岩聽D

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

聽上一輩人講, 以前制水要去街邊排隊攞水, 好似難民咁

其實, D人話以前好, 係因為: 民風純樸, D 人肯做肯挨, 大家守望相助, 關係容怡, 以前天氣有 4季

唔係 有乜咁風光.. 生活好富裕,
D人跟本完全歪曲以前社會既生活

首頁

尾頁

跳至