時政擂台

跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

tt7391 發表於 19-7-18 15:46
喺批評後生仔之前,不如去一次遊行,了解佢哋需求,而唔係一味〔黃屍暴徒]咁叫

...

淨係撤銷檢控就知道佢地連法治係乜都吾識啦!
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

珍珠宮

siutsunboy 發表於 19-7-18 18:20
義屎仲鬧d唔支持嘅同事:我以家為咗你哋去爭取呀!上年你哋唔爭取,搞到我而家要出嚟爭取呀!
其他同事: ...

遲啲無人工加仲未被炒, 掉去哈爾濱
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小詠 發表於 19-7-18 18:17
其實就好少香港人喺大陸犯法 回香港 捉到就送返上大陸嘅今日多數大陸犯案呢好難可以走得甩,公安嘅好勁㗎 ...

都唔係無, 如果有新移民本身係國內犯事, 因為有香港新份証去落嚟但而家都無呢條例拉佢,例如迫良為娼人口販賣之類,呢啲人嚟到香港都唔會係咩好人啦!
國內捉犯因為有面容識別所以效率好高, 如果香港都可以引入就好, 特別係而家太多外來人 搞到治安差咗好多!

珍珠宮

alicemic 發表於 19-7-18 20:35
都唔係無, 如果有新移民本身係國內犯事, 因為有香港新份証去落嚟但而家都無呢條例拉佢,例如迫良為娼人 ...

香港想引入呀但係嗰班議員就反對

所有遇見,皆有因果

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Wing6868 發表於 19-7-18 15:51
講得好啱!不如去睇下!唔好淨係識聽人哋講!淨係識睇CCTVB!

我唔睇電視,鐘意上網睇新聞,會去720遊行(emoji)(emoji)

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小詠 發表於 19-7-18 20:36
香港想引入呀但係嗰班議員就反對

佢哋心知肚明緊係反啦!

珍珠宮

alicemic 發表於 19-7-18 20:35
都唔係無, 如果有新移民本身係國內犯事, 因為有香港新份証去落嚟但而家都無呢條例拉佢,例如迫良為娼人 ...

其實阿爺嘅強硬管治呢 唔係人哋想像中咁恐怖

治安搞唔好點得? 所以呢捉到賊呢係會重判㗎。。。 唔會有乜嘢社會服務令放過人哋㗎 亦都好少聽到判三年緩刑兩年
所有遇見,皆有因果

大宅

Wing6868 發表於 19-7-18 15:51
講得好啱!不如去睇下!唔好淨係識聽人哋講!淨係識睇CCTVB!
我會去呀
前提係你地叫我去嘅除底口罩
將你地身份證交俾我
咁我就去

補充內容 (19-7-18 20:44):
請盡快pm我 竹驚我20去完之後嗰日去睇戲呀文宣bb

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

720撐警果個丫嘛,會去呀 。去睇下和平遊行,警察點樣無啦啦打人濫權,記者係度搵咩題材影咁囉。

翡翠宮

小詠 發表於 19-7-18 20:38
其實阿爺嘅強硬管治呢 唔係人哋想像中咁恐怖

治安搞唔好點得? 所以呢捉到賊呢係會重判㗎。。。 唔會有乜 ...

你講呢啲一陣又比人叫5毛啦!

其實大陸大城市嘅法律已經有改善,只係2線果啲仍有待改善, 始終14億人學歷見識太參差, 唔可能同步改善, 我我真心相信會越嚟越好。

珍珠宮

alicemic 發表於 19-7-18 21:13
你講呢啲一陣又比人叫5毛啦!

其實大陸大城市嘅法律已經有改善,只係2線果啲仍有待改善, 始終14 ...

至少我上次去大灣區探親自治安非常的好當地親友都話诒安係好好 晚上出街都唔使驚

我就好憎嗰啲人話人5毛嘅,我死唔信佢係混血兒佢阿爸阿媽阿爺阿嫲唔係大陸
所有遇見,皆有因果

男爵府

以前唔會去
21號更加唔會去

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

tt7391 發表於 19-7-18 15:58
但同樣你見唔到警察濫權,只看到事實一小部份,俾tvb選擇性報道誤導

警察執法同暴徒既行, 我睇得好清楚, 唔好比facebook 懶人包 / 毒果/ 立場/ d1000個d 網台誤導喇

水晶宮

kk2009 發表於 19-7-18 15:53
去左俾人計埋人頭

咪係!又想呃我地!你估我地係印傭!
自由太多會令世人失去平衡

別墅

ngokwan 發表於 19-7-18 15:53
我支持修例,支持警察執法,保護自己同市民,捉哂暴徒,還香港安寧

翡翠宮

小詠 發表於 19-7-18 21:15
至少我上次去大灣區探親自治安非常的好當地親友都話诒安係好好 晚上出街都唔使驚

我就好憎嗰啲人話人5毛 ...

上次我先比人話5毛, 嬲到我呀!
我就算佢3代都係香港原居民又如何? 而家係講道理,唔係查三代! 呢啲通常唔夠人講就話人為穩5毛, 真係嘔血!

珍珠宮

alicemic 發表於 19-7-18 21:39
我就算佢3代都係香港原居民又如何? 而家係講道理,唔係查三代! 呢啲通 ...

佢哋成日叫我哋死返大陸返大灣區住... 我一定會神回香港是中國
所有遇見,皆有因果

翡翠宮

小詠 發表於 19-7-18 21:40
佢哋成日叫我哋死返大陸返大灣區住... 我一定會神回香港是中國

啱呀!香港已經係中國嘅一部份, 係啲人唔肯接受現實啫!

大宅

tt7391 發表於 19-7-18 15:58
但同樣你見唔到警察濫權,只看到事實一小部份,俾tvb選擇性報道誤導

講真,我有去過遊行,遊完咪走囉!但我唔覺警察有濫權,警察舉晒牌叫霸佔道理示威者離開,舉到n次,電視,電台都報要離開,但示威者沒有離開,如果係一個和平遊行,像我一樣遊完就走,無需戴口罩,點解要掘磚,掟鐵枝?點解咁暴力?這是而不再是和平示威!我睇到這情境很心痛,年青人粗口難舌,不講道理,唔啱聽就唔聽,最難頂係圍住一人,叫人取消相片,憑咩嘢叫人delete,種種跡象,問題愈來愈嚴重,根本超越唔係講民主,係破壞緊社會安寧及秩序!

不如你講下點解要我再一次聽年青人心聲?我都講了一段我心聲的說話

珍珠宮

alicemic 發表於 19-7-18 21:39
我就算佢3代都係香港原居民又如何? 而家係講道理,唔係查三代! 呢啲通 ...

應該串返去, 由1997年7月1日零時零分起所有香港人都成為中國人

所以話人五毛前唔該睇清楚身份證上面嗰logo
所有遇見,皆有因果

首頁
45678...13

尾頁

跳至