自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

猫物語 發表於 19-7-24 17:11
班外傭又唔諗下包食包住包機票又無試用期幾咁好,話計落時薪低,又唔諗下自己入面有幾個鐘真係工作緊:unkno ...

係唔係又係張超雄

大宅

SandyAlana 發表於 19-7-25 07:36
點解連登唔反對,唉

佢地幾多真係做僱主,爸爸媽媽有咩煩惱都唔知。

伯爵府

lovelywww 發表於 19-7-24 18:52
Food allowance加到$2500絕大部分會要求自己食
真係幫到手嘅姐姐,好多僱主願意比$5800
...

其實我唔明點解會有僱主肯額外比$2500 , 我請廿多年工人未比過, 我地食乜佢食乜, 為何要另外比錢佢?
即係例如你在美心快餐做, 公司明明包你三餐, 但只係你食厭咗/ 你唔鐘意食/ 嫌公司既餐cheap而要老闆另外比$2500你去太x/ 大x樂等地方食, 可以的嗎?
正常每個家庭都起碼一日有三餐, 根本呢$2500比黎都多餘, 如果$5800+$2500=$8300, 再加埋機票保險水電煤(超誇張用量), 仲有agent費, 平均每月萬多元, 好快好多工人要返去耕田。

水晶宮

猫物語 發表於 19-7-24 17:11
班外傭又唔諗下包食包住包機票又無試用期幾咁好,話計落時薪低,又唔諗下自己入面有幾個鐘真係工作緊:unkno ...

因為就黎(應該佢9月??) 又係調整薪工, 所以咪爭取家囉。開大d個數, 希望唔達標(其實佢地都知唔會達標), 但都比原定多少少。

天空之城, 快樂之地

大宅

猫物語 發表於 19-7-25 07:48
佢地幾多真係做僱主,爸爸媽媽有咩煩惱都唔知。

連登小朋友係溫室長大,每月支出幾多佢地鬼知,我地就一分一毫慳番黎。

男爵府

香港出名高人工,工人有4500一個月,中東嗰啲得$1000一個月咋!仲要冇假放。咁多工人來香港打工就係因為近同埋人工高

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

嚇左一跳 $5800

男爵府

一句:根本唔係所有工種都適用時薪計法混淆視聽,搞死香港!

公爵府

patpat234 發表於 19-7-24 17:19
其實如果佢地真係幫到手,唔玩野,我相信好多家庭都仍然肯俾。
但問題係佢地好多都幫唔到手,又玩野又偷野 ...

我屋企嗰件,心性唔差架,問題係佢老母生少咗個腦比佢呢!蠢到一個點!!!

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

佢地真係好搵....
基層既人...福利係)呀
班智彈又攪咩

珍珠宮

回覆樓主:

咁嘅時勢,僱主自己都就快無飯開,仲想加人工,找屎~

侯爵府

吾見我有人工加,仲要交稅

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點止呢個時薪呀

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

其實邊有每天工作十小時咁多。僱主返工就蛇王,最多僱主放假那天扮工作。
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珊瑚宮

净係住間房。市租四五六千。冷氣熱水炉電費約4OO元。食物约每天六七八十元一天。未計佢人工保險醫療打賞
玩具萬歲!

男爵府

lilywl 發表於 19-7-24 17:21
照法定時薪,日返十小時,有ot$
但唔包食唔包住唔包機票,唔準蛇黃無午睡時間,個個月交report
...
Report唔駛佢俾,反正睇唔明。但我要求3個月試用期

大宅

廷廷媽 發表於 19-7-25 00:27
係工人工會促請,唔係政府批左,年年工會都係咁開天殺價,最後政府都係按通漲加d 比佢地,所以唔使咁慶住
...

個問題係點解政府要按通脹加俾佢哋?
但政府又唔保障我哋,呢個先係最嬲嘅地方

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

stevewoo 發表於 19-7-25 10:19
個問題係點解政府要按通脹加俾佢哋?
但政府又唔保障我哋,呢個先係最嬲嘅地方
咁即係香港工會都要政府加時薪最低工資咁, 香港人工既最低工資都有加左幾次了, 工人工會都好龐大, 年年爭取加人工, 政府最起碼都要按通脤加比佢地....

珍珠宮

好媽媽勳章

gilgil39 發表於 19-7-25 05:48
其實包咁多嘢,會不會請香港人都制,還掂好多為住而煩惱

感又系,包左住宿已經好到無朋友

男爵府

28%, 我今年加人工2.8%都無

199707100304    發表於 19-7-25 15:08

首頁
45678...9

尾頁

跳至