時政擂台

跳至

首頁
45678...12

尾頁

水晶宮

hauhauhau 發表於 19-8-4 19:06
希望我能支持下去吧

可以的!只要有良知,真理永遠存在!

男爵府

Acaciacacia 發表於 19-8-4 19:16
JM, 現階段如果仍愛C6,唯有忍下吧!祝福你!

其實我有問自己,是否是真的好愛?還是因為我前一段婚姻好痛,之後遇見c6佢對我好好,所以我習慣了佢對我的好?我分唔清楚...但由尋晚開始到現在,佢陌生到,我好似從來都唔認識佢甘...

男爵府

20162016 發表於 19-8-4 19:19
可以的!只要有良知,真理永遠存在!

見到一面倒的無理,我開始懷疑...

男爵府

hauhauhau 發表於 19-8-4 19:21

夫妻之間互相尊重,忍耐一下
其實依件事唔係你婚姻的全部
忍一下
唔好討論比意見
咁對兩公婆都好

複式洋房

我C6又係,呢期上youtube唔知睇乜鬼,俾人洗曬腦,琴晚睇新聞,居然喺兩個仔面前話同情班學生,話佢可以嘅話都去打埋一份,我每日喺度同阿仔洗腦講班學生痴線,咁打法,俾人捉到就係暴動罪,乜前途都冇曬,叫佢地唔好做,佢就嚟同你唱反調,呢D豬隊友,真係想一腳伸佢出街,我叫佢,要去我唔阻你,不過我冇錢幫你保釋同着草,革命唔成功,就唔好返屋企啦

珍珠宮

hauhauhau 發表於 19-8-4 19:20
其實我有問自己,是否是真的好愛?還是因為我前一段婚姻好痛,之後遇見c6佢對我好好,所以我習慣了佢對我 ...

明白的,他已被朋友洗腦,佢哋非常偏激及偏頗,想改變他們不可能,佢哋更想自己身邊所有人都跟隨佢哋嘅理念,所以你唔認同佢地,就會被當成不是自己人。

水晶宮

hauhauhau 發表於 19-8-4 19:21

明白嘅~,依家好多人就係叉錯腳,走咗去呢d圈套到,不能自拔,所以希望大家要清醒d,今次係一個大考驗嚟嘅

男爵府

Wing070605 發表於 19-8-4 19:29
夫妻之間互相尊重,忍耐一下
其實依件事唔係你婚姻的全部
忍一下

其實我已經無講,係佢將情緒帶回家,我要求佢唔好將情緒帶回來,佢就鬧我..

男爵府

月月良美子 發表於 19-8-4 19:29
我C6又係,呢期上youtube唔知睇乜鬼,俾人洗曬腦,琴晚睇新聞,居然喺兩個仔面前話同情班學生,話佢可以嘅 ...

甘你點同c6可以保持冷靜?我c6電話激進信息不斷,激進朋友常打黎叫佢出去..

男爵府

hauhauhau 發表於 19-8-4 19:53
其實我已經無講,係佢將情緒帶回家,我要求佢唔好將情緒帶回來,佢就鬧我..
...

咁唔好提情緒問題
試下整啲好野佢食下
煲個靚湯
可能心情會好啲

男爵府

Acaciacacia 發表於 19-8-4 19:32
明白的,他已被朋友洗腦,佢哋非常偏激及偏頗,想改變他們不可能,佢哋更想自己身邊所有人都跟隨佢哋嘅理 ...

問題佢雙重標準,佢話佢唔支持暴力,但黑衫打人是對的,好應該打,對方抵打...

男爵府

20162016 發表於 19-8-4 19:51
明白嘅~,依家好多人就係叉錯腳,走咗去呢d圈套到,不能自拔,所以希望大家要清醒d,今次係一個大考驗嚟 ...

真係想過分手算了,又害怕將來的路要自己一人去行

男爵府

Wing070605 發表於 19-8-4 19:54
咁唔好提情緒問題
試下整啲好野佢食下
煲個靚湯

我每天都煮飯,煮好多野食架,而家我感覺無能為力

複式洋房

hauhauhau 發表於 19-8-4 19:54
甘你點同c6可以保持冷靜?我c6電話激進信息不斷,激進朋友常打黎叫佢出去..
...

咁佢自己洗自己腦姐,又唔同你不斷有人打俾佢,所以只要唔睬佢就得,佢性格又怕死嘅,所以都係得個講字

男爵府

月月良美子 發表於 19-8-4 20:02
咁佢自己洗自己腦姐,又唔同你不斷有人打俾佢,所以只要唔睬佢就得,佢性格又怕死嘅,所以都係得個講字
...

甘好好多,你岩丫,我好大壓丫,成日電話向。收線又發信息,c6其實一向關左聲,但係睇到佢不停打字同轉發,聽到佢講電話...

大宅

hauhauhau 發表於 19-8-4 17:56
你岩丫..本來我都睇得起自己,覺得佢會聽我講。所以我一直知有甘既同事,我一直都無意見。
到尋日我先知原 ...

你之前是否一直缺乏危機感沒有防範意識?諗住萬一出現被黃衛兵化的傾向也可隨時救得返,所以沒做防範措施?
防範措施,是指就算對方沒和你談也沒表露傾向,也要主動出擊和對方談社會時事看法,但時間點就要在較平静無特別事情發生時,或風頭過去了時,溫和閒聊式理性討論,並趁機指出當中媒體偏頗和黃衛兵陣營的一些誤導。

我是理性務實民主派但一直反黃衛兵(我一直堅定表明那些像文革般的欺凌異己者行為根本不是撐民主自由而只是披民主皮的獨裁主義者,我亦因此已被很多黃人抹成藍絲)﹐而我有四位關係較親已當是親人的長年好友,相交2﹑30年,自雨傘起,我有危險意識,除了一個深黃通識老師我碰過釘後不敢再觸碰(我意識到問題嘗試傾時,已太遲,免關係破裂唯有盡量避談) ,一個藍朋友可以和而不同所以不用擔心,另外兩位溫和理性黃朋友,我都有危機意識,會keep住做那些防範措施,不希望有天這些溫和理性黃朋友被其他人洗到變了黃衛兵化而到時就很可能會對友誼關係有影響。

複式洋房

hauhauhau 發表於 19-8-4 20:04
甘好好多,你岩丫,我好大壓丫,成日電話向。收線又發信息,c6其實一向關左聲,但係睇到佢不停打字同轉發 ...

如果係我,我會直接指責佢自私,如果佢得一個人,做咗D乜俾人拉咗都係佢自己嘅事,但而家有個家,如果有乜冬瓜豆腐就係全家嘅事,叫你以後點過,揀變黃屍定揀你,叫佢自己諗

男爵府

hktwk 發表於 19-8-4 20:12
你之前是否一直缺乏危機感沒有防範意識?諗住萬一出現被黃衛兵化的傾向也可隨時救得返,所以沒做防範措施 ...

其實我有一點點防範,但正如你所講,無做足,根本我完全無諗過會變成今日甘...現在c6已覺得我兩是敵對的。佢主張黑衫打人,但反對警察暴力...我唔想同佢講,根本雙重標準

男爵府

月月良美子 發表於 19-8-4 20:13
如果係我,我會直接指責佢自私,如果佢得一個人,做咗D乜俾人拉咗都係佢自己嘅事,但而家有個家,如果有乜 ...

老實說,這幾小時,我一直在想應否放棄,但我唔確定自己受唔受得起個結果
諗住夜點,如果佢回家,我會先完全沉默,看看他見完那班激動同事回來想和我講什麼

大宅

hauhauhau 發表於 19-8-4 20:17
其實我有一點點防範,但正如你所講,無做足,根本我完全無諗過會變成今日甘...現在c6已覺得我兩是敵對的。 ...

事到如今,妳甚麼都不要刻意做,做回以往平常的妳,向他表明以往充滿愛的家,甚麼也沒有變,家門亦會為他而開。但一點要緊記,要愛自己、珍惜自己,快樂、平安,永遠要靠自己,樓主,加油,祝福妳

首頁
45678...12

尾頁

跳至